Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tiffany1 píše:
@hehehe Nooo, vzhledem k tomu, co schválila Marksova, si myslim, ze úplně bezpředmětné neni. Resp., s cim prisla a poslanci schvalili…
O co jde?
@Anonymní píše:
@Tiffany1 nejsem uplne presvedcena ze 2. dite chci. nejsem moc matersky typ a jsem spis na vetsi deti. Trochu problem je, ze zrovna ted uplne dite nechci, ale pozdeji uz to nepujde.
@hehehe v tuto chvili je partner plne funkcni a jeho plat je vetsi, nez muj. Mame taky uspory. Ale nikdo nevime jak to bude v budoucnu ze joAlena.
Jak to v budoucnu bude, neví nikdo. Těhotenství v pozdějším věku má jiná specifika než těhotenství v 25. Tam zas člověk řeší finanční stránku, kterou vy řešit nemusíte. Ideální čas nikdy není.
POkud dítě oba chcete, klidně si ho pořiďte. ![]()
No, na druhou stranu, proc by sis teda musela pořizovat druhé dite? Pokud nejsi mateřský typ, a jedno ti staci, tak si nemyslim, ze te v 45letech omraci hormony a budes strasne nestastna, ze sis druhé dite neporidila…
Ja bych se nebala, pokud mam úspory a dobre zázemí, a sama jsem schopna uživit dite, toho sociálního zajištění… vubec.
Ale na druhou stranu, nebýt v takove situaci rozhodnuta sama v sobe, ze dite chci, a pořizovat si jej proto, ze uz by to v budoucnu nemuselo jit… nevim, je pravda, ze v budoucnu by to mohlo byt hodne náročné a na to je zapotřebí byt hoooodne mateřský typ.
Ja treba taky nejsem tolik mateřský typ a představa, ze na to zůstanu sama, by me absolutně odradila. Ja si ani nejsem jista, jak bych se zachovala, kdyby se mi narodilo postižené dite… vim, ze bych mela rikat, ze to zvladnu a kde co… ale podle me nikdo nevi, dokud se mu to nestane…
No… pokud nejsi mateřský typ, tak ja na tvem místě bych do toho sla jen, kdyby chtel můj partner za každou cenu jeste dite. Vzhledem k okolnostem,… těžko radit, kdyz to clovek nezaziva ![]()
@Anonymní píše:
@Tiffany1 nejsem uplne presvedcena ze 2. dite chci. nejsem moc matersky typ a jsem spis na vetsi deti. Trochu problem je, ze zrovna ted uplne dite nechci, ale pozdeji uz to nepujde.
@hehehe v tuto chvili je partner plne funkcni a jeho plat je vetsi, nez muj. Mame taky uspory. Ale nikdo nevime jak to bude v budoucnu ze joAlena.
V tom případě si ho raději nepořizuj…
Jedno máš, soustřeď se na něj a na partnera. Ve 40 letech už bych se do ničeho netlačila.
Ale zakladatelka nezůstane sama. Její manžel třeba bude za pár let o hůlkách, nejspíš ne, ale pořád bude moct fungovat a v rodině pomáhat. Třeba neopraví střechu, nevyzdí nově koupelnu, ale domácnost se dá zvládnout i na vozíku. Tak on zůstane doma na RD a ona půjde do práce, to se dá zvládnout i bez pomoci babiček. Pokud jsou k dispozici i babičky, tak neprostá pohoda. Spíš bych řešila, jestli to druhé dítě doopravdy chtějí.
Mate pravdu, je to pouze na nas. Financne bychom to asi zvladli. Mame kluka a spis mam starosti jestli se mu tatinek bude moci venovat, podnikat s nim v puberte typicky klucici aktivity, vite jak to myslim…a kdybych mela dalsiho kluka, tak uz nevim. Mam obavy.
Mele se to ve me, on taky neni uplne rozhodnuty, ma stejne uvahy. Nikdo nevime, jak to bude dal..
Alena
Težké… no, zkusila bych si doma s manzelem položit otazku obráceně… co to pro nas znamena, kdyz si dalsi dite neporidime…
A napsala to na papir… a kdyz to sectete a podtrhnete… urcite vyjde zajímavý vysledek.
Kdyz nevim, co bude znamenat si dite pořídit, zkuste si tu otazku položit opačně.
Kazdopadne, hodne stesti pri rozhodování ![]()
Já moc nechápu, proč to řešíte…finance máte očividně v pohodě, tak prostě se sama sebe zeptejte, jestli chcete teď dítě a jestli v budoucnu by vám nevadilo, že syn by byl jedináček…já jsem taky vyrostla jako jedináček a nijka mě to nepoznamenalo, takže pro malýho to bude určitě v pohodě a pro vás přecet aky, každý nemusí mít deset dětí. Když sama říkáte, že nejste mateřský typ…pokud vnitřeně cítíte, že jedno dítě je málo a chtěla byste ještě, tak do toho běžte - ono nejblbější je stejně je ten první rok a ono to hrozně rychle uteče. Postarat se zvládnete každopádně, prostě nic jinýho by vám nezbylo, zvládla byste to.
@KKatka23 Myslim, ze tam jde o tu manželovu diagnózu. Nikdo nevíme, co bude, ale oni uz vědí, ze budoucnost je nejistá… ![]()
Zvládají se starat i maminky s RS a na nich stojí třeba péče o celou rodinu a ještě musí vydělávat. Jak psala zakladatelka, tak manžel je stabilizovaný, může fungovat ještě mnoho let v pohodě. Když ne, dostane důchod, takže taky příjem bude mít. Tu nemoc bych v potaz moc nebrala. Spíš opravdu jestli to dítě chtějí a věk už taky není zrovna ideální.
@Tiffany1 tak to, že tatínek je nevyléčitelně nemocný, je fakt… prostě paní musí bohužel počítat s tím, že může být x let dobrý, ale taky ne…je to teda hrůza, ale prostě musí automaticky počítat s tím, že by na to případně byla sama…mě přijde, že se to v ní prostě tluče, že se jako očekává, že rodina bude mít dvě děti, ale ona už druhé nechce…a to mi přijde jako blbost si pořizovat druhé dítě, když to tak člověk necítí… jako já třeba bych jedináčka nechtěla, já jsem ulítlá na velké rodiny, ale naprosto chápu lidi, kteří chtějí mít jen jedno dítě. Je to náročný a ne každý se umí smířit s tím, že smyslem jeho existence je být neustále na MD, přebalovat pokaděný zadky a utírat blinkání ![]()
@KKatka23 He, mne zadek a blinkani nevadilo. Paradoxně mi prisel strasne na palici az ten treba rok az dva… držela jsem rohy stolu snad i ve spani
. Chodit to neumi, kam si stoupne, tam si kecne, pak to na sebe strhne vázu nebo sunda záclonu i s garnyzi…
.
Miminko super, od tři let super… ale ten věk rok az dva, to me vubec nebavilo. Ted uz me bavi strasne, uz je veliká. Jde do školy a jeji hlášky jsou legendární ![]()
@Tiffany1 jo? no to já nemůžu soudit, já mám doma starší teprv dvouleťačku, ale celkově mi přešlo, že od těch 18ti měsíců už to byla úplná pohoda, začala docela slušně mluvit, šlo s ní komunikovat. Ale zas je fakt, že ona je na sebe hrozně opatrá, kdybych měla doma nějakýho sebevraha, tak možná mluvím jinak
mladší pro mě otrava do půl roku a pak se to začlo velice lepšit, teď má osm měsíců a leze a začíná to být prča
ale stejně se těším na to období, kdy bude mít ten rok, rok a půl ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.