Velký věkový rozdíl mezi sourozenci

166
3.10.08 23:52

velký věkový rozdíl mezi sourozenci

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s věkovým rozdílem 6-8let u sourozenců. Mám dvě děti / 5 a 3.5let/ a třetí plánujeme až tak za tři roky. Myslíte si, že se pak z nejmladšího dá vychovat dítě, které nebude závislé na mě a bude si hrát i se svými sourozenci?Vím, že to závisí především na výchově,ale mám strach,aby to nebyl vyloženě jedináček.Máte s tím některá zkušenosti? Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2010
4.10.08 07:39

Můžu mluvit jen za sebe. Jsem nejmladší ze tří holek. Ségry jsou starší o 8 a 7 let. A můžu říct, že cestu k sobě jsme našly až když mi bylo těch 20. Jinak mě moc nemusely:-) Ani se nedivím, byla jsme rozmazlená, mohla jsem , co ony ne. Já sama bych takový věkový rozdíl nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
4.10.08 08:13

Švagrová má děti od sebe 10 let - kluky. Malej teda pravda po velkým jede o sto šest. Když jsou tady, tak neběhá za mámou ale za bráchou. No a bohužel, starší brácha plní funkci chůvy, a´t už chtěně nebo nechtěně … to je úděl starších.
Mě stačila bohatě ségra o 5,5 let mladší. Pravda, hráli jsme si spolu hodně a dlouho, ale když už mě bylo kolem 15, ona byla malej parchant otravnej kterej za mnou porád lezl.
Jájsem chtěla děti brzo po sobě, tak do 3 let, to už teda nestihnem, takže budou min 4 roky od sebe a to myslím že mi to ještě nevyjde :(. No to je jiná …
Pokud se vyvaruješ toho, abys mladšího házela starším na krk aby hlídali a tak, tak si myslím že to bude dobrý ;). Jo a ještě se vyvaruj toho - on je malej on za to nemůže ty seš velkej máš mít rozum ;).

• Citovat
  • Upravit
1535
4.10.08 08:22

Souhlas s andělkou - velmi často to dopadá tak, že ten starší sourozenec plní funkci chůvy, a to je dost špatný. Jsme se sestrou od sebe o 7let a v pubertálním věku mi děsně lezlo na nervy, že jsem ji s sebou tahala po venku za mými vrstevníky, o randění s klukama radši nemluvím :lol:
Vztah mezi námi je doteď nic moc :? Řešíme chvilkama to samé, co ty - děti máme od sebe 2,5roku a možná bychom rádi i třetí, ovšem až třeba za za těch 5-6let, což by asi vyhovovalo víc nám, než samotným dětem :roll: , no, uvidíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
4.10.08 08:28

Mezi našimi dětmi je rozdíl 8 let. Určitě to není ideální. Rozhodně jsem to tak neplánovala. Ale při mé skoro nemožnosti otěhotnět, jsem ráda, že se to nakonec povedlo 2× (podle mého gynekologa absolutně nemožné :lol: )Tak se prostě musím smířit s tím, že mám dva jedináčky. :wink: Zatím se strašně milují a nedají na sebe dopustit. Horší to myslím bude, až V. bude 8 a A. 16. :lol: :lol: Taky se hůř ladí rodinné aktivity, aby to vyhovovalo všem. Ale má to i svoje výhody. Např. dcera se daleko víc sblížila s tátou, jezdí spolu na kole, chodí na ryby, na hokej. Radu nemám. Ale já jsem opravdu šťastná, že jsme k našemu jedináčkovi dostali ještě tenhle nečekaný dáreček, ikdyž až po osmi letech. A neměnila bych. :lol: Prostě to tak asi mělo být. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
4.10.08 09:08

Ještě jsem chtěla dodat, že to nemyslím tak, že by to bylo na prdlačku mít děti tak dlouho od sebe. Jen prostě potom v určitém věku obou dětí nastanou situace, kdy (a myslím že to tak je všude) je upřednostňováno mladší a na starším je ta velká zodpovědnost. A myslím že když si člověk tuto skutečnost uvědomí, tak se může snažit se vyvarovat takových věcí, a později by nemusel od svých dětí slyšet - no já musela všechno a ten mladší nic, a on mohl dělat co chtěl a já ne a pod ;).

My jsme 4 ségry (nar. 72,74,81,87) a byli jsme s mámou sami, takže jsme byli naučený a museli se starat jedna o druhou. já jsem byla vždycky hajzlík, takže jsem výhody nejmladšího nikdy nepocítila, pak jsem pociťovala nevýhody staršího;). Ale není to tak špatné mít mladšího sourozence.

• Citovat
  • Upravit
166
4.10.08 09:33

Holky díky moc za odpovědi. Mám dvě holčičky, jsou od sebe o rok a půl a je to bezva. Pořád chtějí sourozence,jenže já jsem teď nastoupila po MD do práce a je mi blbý hned zase nahlašet, kdybych byla těhotná, že odcházím. Tak proto chci ještě tak dva roky počkat..No uvidíme. :roll: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
4.10.08 10:48

Musím jen souhlait s holkama!
Mezi mnou a bráchou je věkový rozdíl 7 let a je to něco šíleného! Nikdy jsme neměli mezi sebou žádný vztah - ba naopak jsme byli na sebe hoooodně alergičtí a každý si „hrabal na svém písečku“!
Teď až mě je 28 a bráchovi 21 se jakž takž respektujem a umíme se domluvit, sem tam si zavoláme nebo zajdeme na kafčo atd., ale není to prostě to co bych si představovala! A u svých vlastních dětí bych takový vztah asi ani nezvládla!
Z vlastní zkušenosti NEDOPORUČUJI!!!!

U dětí jsem chtěla taky věkový rozdíl max 2 roky, ale bohužel se mi teď přes rok nedařilo otěhotnět tak mezi nimi bu rozdíl přesně 4 roky což mi připadá šílené, ale snad to nějak zvládneme a cestičku si k sobě najdou!

kapradinka - vím, že je náročné po MD nebo po RD nastoupit do práce, ale opravdu nevidím důvod proč by jsi měla brát ohled na zaměstnavatele! Myslím si, že na tebe by taky nikdo ohledy nebral! Vůbec bych to takto neřešila! Až se rozhodnete pro další mimi a zadaří se vám tak prostě nastoupíš na MD a hotovo - zaměstnavatel nezaměstnavatel!

• Citovat
  • Upravit
2114
4.10.08 10:54

Mam holky od sebe 6l. Nedají na sebe dopustit, většinu času tráví spolu a hrají si. Pokud zrovna starší nemá nějaké svoje aktivity. Malá je samostatná, vedla sem ji k tomu stejně jako starší. Rozhodně doma nemám dva jedináčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.10.08 11:09

:D :D ahojky, mám dítka od sebe o 7let a jsem spokojená. Sice je fakt, že starší dcerka se stará o malého, když jsem teď nastoupila do práce, ale jinak je to celkem v pohodě.
Uvidíme, až dítka poodrostou a začnou se mydlit pořádně. Zatím to jsou jen takové chvilkové hádky a řev o cokoliv, většinou ten mladší všechno závidí té starší hlavně silonky, sponky, gumičky do vlasů a čelenky a občasné namalování do mažoretkového vystoupení :roll:

Myslím, že každý má na věkový rozdíl svůj názor ze svých zkušeností. Tak se měj ahojky I.

• Citovat
  • Upravit
166
4.10.08 12:03

Veroniko,právě tohohle se dost bojím, že si k sobě nenajdou cestu. Navíc teď jsou dvě a to třetí bude asi „odstrčený“ - ve smyslu hraní si spolu s holkama, nebo jak bych to řekla. Moc si třetí dítko přeju a manžílek snad taky,ale zatím to odkládám kvůli tý blbý práci. Tady na vesnici se těžko něco hledá a zatím to není jistý, jak dlouho tu ta práce bude…Takže proto i ty ohledy… :cry:
Jinak je pravda, že co člověk a zkušenost, to jiný názor. Já jsem taky spíš zastáncem malého věkového rozdílu,ale myslím si, že se dá i ledacos ovlivnit výchovou. To by mohly říct právě maminy, co mají ten věkový rozdíl větší než já…tak zatím a přeju hezkou sobotu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
4.10.08 12:24

Tak já mám o 3 roky staršího bráchu a o 11let mladší ségru a kupodivu to máme naopak.S bráchou jsme vyrostli spolu,ale dnes si téměř nemáme co říct.Ségra se narodila,když já jsem dostala svoji první menstruaci a myslelo by se,že nebudem mít moc společného.Občas jsem byla chůva,v 16 jsem taky nebyla nadšená,ale vždycky jsem jí měla ráda a ona mě.A dneska?Chodíme spolu na pivo a bavíme se o všem :).Já jsem přesvědčená,že to není věkem.Sice dost dobře nedokážu říct,čím to je,ale věkem nejspíš ne,teda aspoň u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
4.10.08 12:44

Ahojky, ja mám děti o 11 let. Ony se milují, nedají na sebe dopustit. Snad jim to vydrží. Ano, je pravda, že dcerka občas plní úlohu chůvy, ale jen po vzájemné dohodě a já jí za to dám nějaký ten peníz. Bere to jako brigádu a taky jsem raději, když hlídá bráchu, než by se někde flákala, jako její spolužačky po kavárnách atd. Už teď říká, že se těší, jak bude brášku vyzvedávat za školky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2104
4.10.08 13:02

Ahojky, já mám dva sourozence. Seégru o 3 roky mladší a bráchu o 13 let mladšího. Se segrou jsem měla celkem progblém se domluvit a zlepšilo se to asi až po narození mého syna. Zato bráška byl muj miláček a je do dneška. Dneska je to už puberťák ale máme se fakt rádi. Velkou část prázdnin strávil u nás. Když byl malinky, tak jsem ho hlídala většinu prázdnin, ale nevadilo mi to, byl jsem tak vychovaná, a nepřišlo mi to divné. Samozřejmně , že jsem občas prskala, ale asi se to dalo čekat.
Je pravda, že přístup rodičů ke mě a němu je jiny, ale to je i vůči ségře. Hold já jsem nejstarší a na mě se to asi učili. A taky je pravda, že mí rodiče s bráchou omládli. Začali lyžovat, jezdit na kole, kolečkových bruslích a to je jim už kolem 50 (50,48). Je to otázka, jaký je ideální věkový rozdíl.
Jí jsem chtěla dvě děti rachle po sobě a pak třetího mazlíčka, ale dopadne to asi jinak. Bude jedináček a pak možná někdy další jedináček, ale to už je jiná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
4.10.08 13:08

Holky, ale on je celkem rozdíl v tom co si myslíte vy a co si myslí vaše straší dětičky! Vám se třeba zdá, že je to v pohodě, že se jim líbí se starat o mladšího sourozence, ale ty děti to třeba taky cítí jinak!
Taky jsme byla nadšená, že budu mít konečně sourozence, ale pak to byl horor! Nechci vyloženě říc, že by naši bráchu protěžovali, ale měli na něho úplně jiné měřítko! A i když si těď říkáte, že na ně máte stejný metr tak to určitě není pravda - alespoň v očích strašího dítěte to tak není!
Mamina třeba teď řekne, že na to už prostě neměla nervy se s ním rozčilovat tak to nechala tak, ale já jsm to viděla jako křivdu! Já nevím na jakém vám to dát příkladu, ale když třeba teď vidím co jsem musela já v jeho věku a on to nemusí tak mě to taky někdy se..! Já k nim třeba přijedu odpolko a brácha ještě chrápe - to u mě by se vživotě nestalo, prostě jsem musela vstát a fungovat, to samé třeba s uklízením atd. atd., ale toto je až u starších dětí ne u takových prďolek jak máte vy! Dívala jsem se teda podle metříků (9 let a 1 rok ......). Taky asi je rozdíl pokud máte dvě holky nebo kluky nebo „páreček“ :nevim:
To je jen tak, aby jste měli přestavu co si potom děti myslí s odstupem času!
Každý má na to jiný názor, ale kdo to nezažil tak to nepochopí! Jinak to bere mamina, která byla se setrou skoro dvojče a jinak to beru já, která jsem měla bráchu jako přívěšek!!!
Holky, přeju vám aby to dítkám vydrželo a zůstal jim takový vztah se sourozencem jaký tady píšete! :srdce:

kapradinka - v žádném případě jsem se tě nechtěla dotknout s tou prací, jestli jo, tak promiň!!! Když máš děti tak blízko u sebe a ještě jsou to holčičky tak je pochopitelné, že si rozumí a jsou spolu strašně kamarádky! Uvidíš sama!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin