Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, je tady nějaká maminka, která má děti třeba 7 let od sebe? Já už mám dítě v první třídě a teď čekáme druhé. Pro mě to bylo obrovské překvapení, žila jsem s tím a zvykla jsem si na myšlenku, že druhé nikdy ze zdravotních důvodů nebude a sama sebe jsem přesvědčila, že ho ani nechci.
Teď z ničeho nic jsem otěhotněla a pořád se s tím nemohu smířit. Od začátku mám problémy, jsem teprve v pátém měsíci a už beru léky na tlak kvůli pozitivnímu screeningu na preeklampsii, sama jsem nemocná a brala jsem antibiotika…
Prostě mi od začátku připadá vše špatně i když se dítě zdá zatím zdravé a všichni mi tvrdí, že je vše v pořádku.
Další věc je, že mám hrůzu z toho, když si představím, že se budu zase starat o miminko, teď, když už jsem zvyklá na ten klid
Ani už nemám žádnou výbavu po prvním, takže je třeba úplně vše koupit.
Měla jste některá taky obavy, které pak prostě přešly a vše se změnilo v těšení?
Možná to je tím, že mám prostě hrozný strach, že nebude vše v pořádku, že prostě nemohu mít takové štěstí a mít dvě zdravé děti.
Jsem s brachem o 10 let, neměnila bych, mamka také ne ![]()
Mám děti 14 let od sebe, a je to super. Každý jedináček, na každé mám čas. Nechtěla bych děti blízko k sobě. Je to vše jako poprvé, ale jsem spokojená, a ráda, že mám dvě. 7 let není žádný velký věkový rozdíl
Těš se na miminko ![]()
Ahoj ženy. Mám přítele 8let, 6let žijeme spolu. Máme 6ti letého syna (příští rok jde do školy). Druhé dítě jsme nijak neplánováli ale říkali jsme si že třeba jednou. Prvního jsme měli v 18letech (vím bylo to brzy). Porod byl komplikovaný, akutní císař jen s epidurálem. Špatné ozvy, syna museli resuscitovat a pak ještě jednou. Takže se bojím i toho případného porodu. Brala jsem antikoncepci ale měla jsem s tím neustálé problémy tak jsem v únoru vysadila s tím že si budu hlídat plodné dny. (Vím že to byla blbost…) Vlastně jsem si i říkala že beztak už mít děti ani nemůžu protože jsem byla před synem na potratu a par měsíců po porodu taky. To už jsem pak teda brala tu antikoncepci. A teď teda k věci, měla jsem hrozně citlivé bradavky a tak nějak jsem to tušila. Čekala jsem další den ms, nic tak ještě jeden den a pak jsem si teda 3. Den zpoždění udělala test a byli tam II. První zjištění byl šok ale vlastně ani ne. Nechtěla jsem to příteli volat protože asi před týdnem jen tak plácnul že co kdybychom měli mimčo. Takže kdybychom si to nahodou chtěli nechat, chtěla jsem ať je to hezčí než to oznámení prvního. Napsala jsem na kartičku “ chceš být ještě jednou taťka? “ pod to jsem nalepila test a dala do takové hezké obálky. Když jsem mu to předala chvíli na to Koukal a zeptal se “ jako fakt? “. Semnou teda pěkně mlátí hormony tak jsem začala brečet
začal mě uklidňovat že to bude dobrý. No jenže já nevím co teď. Nemohu se rozhodnout a prijde mi ze ať se rozhodnu tak či tak, nebude ani jedno správné. Brzy mi bude 25 a později bych už dítě nechtěla. Takže kdyz si ho nenecháme vím že už nikdy žádné nebude a to úplně nechci. Deti mám moc ráda.. ale bojim se aby jsme to zvládli hlavně teda finančně. Přítel si vydělá 22tis. Poplatky máme 12000,–.(Jsme v nájmu a to mě v téhle situaci taky trápí, plánovali jsme hypotéku cca za 2-3roky) Já mám příjem 18tis. ale rodičák bych měla asi nějakých 8000,–. To znamená že by nám zbylo na vyžití asi v pohodě ale zároveň vycházíme tak tak i když chodím do práce. (Navíc přítel je kuřák a utratí za cigarety asi 4000,– měsíčně) Nic moc neusetrime ani takhle… vím že dost utrácíme ale bojím se aby jsme to zvládli. Syn se hrozně špatně soustředí a vím že se mu budu muset hodně věnovat až půjde do školy ale mám hodně časově náročnou práci takže kdybych byla na mateřské bylo by to z této stránky lepší. O sourozenci mluvil hodněkrát takže si myslím že by to bylo v pohodě. Jenže přítel je také nerozhodný a úplně to není člověk co by chtěl kupu děti. Pro syna by samozřejmě i dýchal ale bojim se aby se pak nezalekl když by bylo druhé, že je vše jinak a nenechal mě. Samozřejmě že ho znám ale člověk nikdy neví a sama bych to teda asi nezvládla. Nevím jak se rozhodnout ale potrat si úplně neumím představit a jsem spíš pro miminko. Vždy jsem chtěla 2 děti.. a když to neklapne teď tak už nikdy. Taky je tam ale ten věkový rozdíl mezi dětmi. Jaký na to máte názor a co by jste dělali vy na mém místě? Potřebuji slyšet nezaujaté názory. Hrozně se bojím aby se vše nepokazilo. ![]()
Ještě teda mi přijde zajímavé že termín porodu vychází na naše výročí (9 let), to by bylo hezký ale je to těžké rozhodnutí a nechci ochudit prvorozeného.
Doporučím k nezávislému rozhovoru a popovídani o obavách a celkové situaci aktivitu Nesoudíme. Pomahame. Spolupracují s gynekology i nemocnicemi, takže na tuto pomoc nejspíš narazis i bez mého tipu. Linka je:
800 108 000 Řešit nechtěná těhotenství potraty je fakt dospělé
když chceš hlídat plodné dny, tak se to musíš pořádně naučit. Pro příště prosím zvolte vhodnější antikoncepci.
Každopádně, proberte to s nezúčastněnou osobou, nechte si poradit, povzbudit, ono se to zvládne. Kdyby sis teď miminko nenechala, myslím že bys litovala.
Já mám mezi druhým a třetím rozdíl 7 let a je to náhodou fajn. Mají se moc rádi.
Držím palce
Příspěvek upraven 05.12.20 v 11:24
Tim ze mu das sourozence ho neochudis, naopak. Ja mam mezi detmi presne 6 let, meli jsme miminko a prvnacku a zvladlo se to uplne v pohode (starsi tedy nepotrebuje zadne zvlastni zachazeni). Starsi sourozence nikdy nechtela a jak je ted rada, ze ma sestricku. Penez nemate tak malo, a dve deti neni kupa. Jste mladi, to vse zvladnete.
Přijde mi zajímavý řešit, jestli chceš druhé dítě v situaci, kdy už ho čekáš.
Zvlášť, když už jsi byla na dvou potratech. Existují taky kondomy, víme?
Jste mladí, dítě máte velké, peníze nějaké taky, nevidím důvod, proč ho nemít.
Samozřejmě můžeš jít úplně stejně na další potrat. Nebála bych se, že další šance na dítě nebude, jistě ještě párkrát nečekaně otěhotníš.
Je mi těch dětí líto..
Když už k vám to miminko samo přišlo, tak si ho nechejte
já mám ještě větší rozdíl, devět let, a úplně ok. Lepší, než mit děti rok nebo dva po sobě a mit doma kojence a batole zároveň, to bych se asi zblaznila. Starší už je odchovany, samostatný, v rámci možnosti muže i trochu pomoci, můj kluk třeba občas houpe mladšího v postýlce, než stihnu dorazit k němu ![]()
Peněz máte dost. Když přítel přestane hulit jak fabrika, máte o 4 tisíce víc. To jako fakt víc než krabka denně? ![]()
Víš, že rozhodování o miminku probíhá PŘED početím a ne až potom?
Jako „chceš být taťka?“… to jako fakt??
@veria díky za podporu. Já jsem spíše pro jen se bojím aby se přítel nezalekl a nezůstala jsem na vše sama. (Ikdyž říká že si to taky dokáže představit a že mě v tom určitě nenechá.) Teď jsme o tom mluvili, nejsme ještě pevně rozhodnutí ale spíše to vypadá že se rodinka rozšíří. To datum mi přijde jako osud a když ne teď tak už nikdy. Uvnitř cítím že ho chci jen se toho všeho prostě bojím a jít na potrat si moc nedokážu představit. Hodně bych toho litovala to vím už teď. Jen musím mít jistotu že to partner zvládne semnou. V pondělí se objednám k doktorce a zeptám se kdy můžu přivést partnera, třeba ho to více postrčí.
Dvě děti nejsou kupa dětí. Po šesti letech bude to druhé skoro jak jedináček, vím, co říkám, mám o šest let staršího sourozence. Z mého pohledu je to naprd věkový odstup, ale více mamin mi říkalo, jak je to nejlepší rozdíl, co může být, že starší je ve škole do odpoledne a ty se můžeš starat o mimčo. Jinak 8000 rodičák je málo, ne? Minimum je deset, když to rozdělíš na 30 měsíců, ne?
JIstotu nebudeš mít nikdy. Kam jako chceš partnera tahat? Copak partneři chodí s těhulemi do poradny? Dřív, než na první velký uz s tebou nejspíš nebude moct jít. Zvládnout to, finančně zvládnete. Protože není tvůj manžel, budeš moct žádat o příspěvky na bydlení.
Holka opustit, tě může chlap ať už máte dítě jedno nebo tři. Být tebou, tak bych popřemýšlela nad svatbou ze které pak vzniknou aspoň nějaké jistoty a například i daňové úlevy pokud si miminko necháš. Vůbec nekomentuji ty tvé potraty, i když s takovým chováním u dospělých žen nesouhlasím. Nemáte se extra dobře, ale špatně taky ne. RP je navýšen na 300tis, jsi zaměstnaná, takže budeš mít i mateřskou a klidně se do práce můžeš vrátit dřív jestli zkoordinujete hlídání, školku. Sama mám mezi 1a druhým dítkem věkový rozdíl skoro 6 let s je to fajn, první už je samostatné a jsem doma v době školy což je výhoda. Dítě už čekáte ![]()