Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@berry4 To by ses divila, partneri chodi dnes uplne vsude. Klidne ho muze vzit do poradny.
Zakladatelko tak snad vis co mas doma, snad by kvuli druhymu diteti neutekl proboha. Takovej vul snad neni a jestli jo, neni ho skoda.
@Kolicek95 píše:Žádné minimum není. Může si to natáhnout jak chce. Já třeba budu mít mateřskou. Dítě se narodí v červnu, takže rodičák musím roztáhnout do srpna (takže víc než do tří let dítěte). Rodičák budu mít cca 9500,–.
Dvě děti nejsou kupa dětí. Po šesti letech bude to druhé skoro jak jedináček, vím, co říkám, mám o šest let staršího sourozence. Z mého pohledu je to naprd věkový odstup, ale více mamin mi říkalo, jak je to nejlepší rozdíl, co může být, že starší je ve škole do odpoledne a ty se můžeš starat o mimčo. Jinak 8000 rodičák je málo, ne? Minimum je deset, když to rozdělíš na 30 měsíců, ne?
@Anonymní píše:
@veria díky za podporu. Já jsem spíše pro jen se bojím aby se přítel nezalekl a nezůstala jsem na vše sama. (Ikdyž říká že si to taky dokáže představit a že mě v tom určitě nenechá.) Teď jsme o tom mluvili, nejsme ještě pevně rozhodnutí ale spíše to vypadá že se rodinka rozšíří. To datum mi přijde jako osud a když ne teď tak už nikdy. Uvnitř cítím že ho chci jen se toho všeho prostě bojím a jít na potrat si moc nedokážu představit. Hodně bych toho litovala to vím už teď. Jen musím mít jistotu že to partner zvládne semnou. V pondělí se objednám k doktorce a zeptám se kdy můžu přivést partnera, třeba ho to více postrčí.
Můžete tam jít společně hned, na to se nemusíš ptát ( jedině že by bylo aktuálně teď omezení kvůli covidu, to nevím jak je). Až uvidí fazolku, nebo třeba i srdíčko, tak bude jasno. Teda pro mě by bylo, pro vás to asi už takový zázrak nebude.
No a jako konečně do třetice by tě v tom opravdu nechat neměl. Za ty vaše peripetie s nechtěnými otěhotněními je zodpovědný on stejně jako ty.
@Kolicek95 píše:
Dvě děti nejsou kupa dětí. Po šesti letech bude to druhé skoro jak jedináček, vím, co říkám, mám o šest let staršího sourozence. Z mého pohledu je to naprd věkový odstup, ale více mamin mi říkalo, jak je to nejlepší rozdíl, co může být, že starší je ve škole do odpoledne a ty se můžeš starat o mimčo. Jinak 8000 rodičák je málo, ne? Minimum je deset, když to rozdělíš na 30 měsíců, ne?
Záleží na situaci. Já beru těch 8 protože to mám natáhnute do září, než půjde malý určitě do školky. Takže do jeho 3 a půl a nějaké drobné k tomu. Pokud je to do vyloženě tří let, tak to je těch 10.
@berry4 píše:
JIstotu nebudeš mít nikdy. Kam jako chceš partnera tahat? Copak partneři chodí s těhulemi do poradny? Dřív, než na první velký uz s tebou nejspíš nebude moct jít. Zvládnout to, finančně zvládnete. Protože není tvůj manžel, budeš moct žádat o příspěvky na bydlení.
To není pravda. Běžně chodí na NT screening a klidně i dřív do ambulance. Není to nijak omezené ani zvláštní. Může chodit klidně na každou kontrolu.
Mně osobně to bylo trochu blbý, dokud se dělal utz spodem. Tak z prvních utz jsem jen nosila fotky.
Trtkat jak kralik a pak resit pomalu jeden potrat za druhym…
trosku mozku v hlave a antikoncepci by to chtelo…
Podle me byste dalsi dite zvladli, jen by to chtelo se trosku ovladat a nehulit jak fabriky apod, pak jde spousta veci… tvl 4tis za cigara, to mi hlava nebere, fuj
Jako tohle fakt nepochopim, my jsme taky v najmu, zadne zavratne prijmy nemame, dite mame jedno a dalsi v nejblizsich letech neplanujeme, ale kdyby se povedlo, tak bych fakt nezakladala diskuzi, jestli si ho mam nechat nebo ho dat pryc jak nepohodlnou vec, ale ja taky nikdy potrat neresila, dite jsme meli planovane, dokonce jsme se o nej museli snazit… a toto se mnozi jak mravenci…
Omlouvam se, tohle me docela nadzvedlo… ![]()
@Anonymní píše: Žádné minimum není. Může si to natáhnout jak chce. Já třeba budu mít mateřskou. Dítě se narodí v červnu, takže rodičák musím roztáhnout do srpna (takže víc než do tří let dítěte). Rodičák budu mít cca 9500,–.
A jooo, mně vůbec nedošlo, že někdo jde do práce déle než v těch třech
![]()
@andelka83 píše:
To není pravda. Běžně chodí na NT screening a klidně i dřív do ambulance. Není to nijak omezené ani zvláštní. Může chodit klidně na každou kontrolu.
Mně osobně to bylo trochu blbý, dokud se dělal utz spodem. Tak z prvních utz jsem jen nosila fotky.
No, holky, v téhle corona době je to trochu jinak, skoro nikde nepustí doprovod ani na screening, takže s obyčejnou poradnou bych fakt nepočítala..
@Anonymní píše:
Ahoj ženy. Mám přítele 8let, 6let žijeme spolu. Máme 6ti letého syna (příští rok jde do školy). Druhé dítě jsme nijak neplánováli ale říkali jsme si že třeba jednou. Prvního jsme měli v 18letech (vím bylo to brzy). Porod byl komplikovaný, akutní císař jen s epidurálem. Špatné ozvy, syna museli resuscitovat a pak ještě jednou. Takže se bojím i toho případného porodu. Brala jsem antikoncepci ale měla jsem s tím neustálé problémy tak jsem v únoru vysadila s tím že si budu hlídat plodné dny. (Vím že to byla blbost…) Vlastně jsem si i říkala že beztak už mít děti ani nemůžu protože jsem byla před synem na potratu a par měsíců po porodu taky. To už jsem pak teda brala tu antikoncepci. A teď teda k věci, měla jsem hrozně citlivé bradavky a tak nějak jsem to tušila. Čekala jsem další den ms, nic tak ještě jeden den a pak jsem si teda 3. Den zpoždění udělala test a byli tam II. První zjištění byl šok ale vlastně ani ne. Nechtěla jsem to příteli volat protože asi před týdnem jen tak plácnul že co kdybychom měli mimčo. Takže kdybychom si to nahodou chtěli nechat, chtěla jsem ať je to hezčí než to oznámení prvního. Napsala jsem na kartičku “ chceš být ještě jednou taťka? “ pod to jsem nalepila test a dala do takové hezké obálky. Když jsem mu to předala chvíli na to Koukal a zeptal se “ jako fakt? “. Semnou teda pěkně mlátí hormony tak jsem začala brečetzačal mě uklidňovat že to bude dobrý. No jenže já nevím co teď. Nemohu se rozhodnout a prijde mi ze ať se rozhodnu tak či tak, nebude ani jedno správné. Brzy mi bude 25 a později bych už dítě nechtěla. Takže kdyz si ho nenecháme vím že už nikdy žádné nebude a to úplně nechci. Deti mám moc ráda.. ale bojim se aby jsme to zvládli hlavně teda finančně. Přítel si vydělá 22tis. Poplatky máme 12000,–.(Jsme v nájmu a to mě v téhle situaci taky trápí, plánovali jsme hypotéku cca za 2-3roky) Já mám příjem 18tis. ale rodičák bych měla asi nějakých 8000,–. To znamená že by nám zbylo na vyžití asi v pohodě ale zároveň vycházíme tak tak i když chodím do práce. (Navíc přítel je kuřák a utratí za cigarety asi 4000,– měsíčně) Nic moc neusetrime ani takhle… vím že dost utrácíme ale bojím se aby jsme to zvládli. Syn se hrozně špatně soustředí a vím že se mu budu muset hodně věnovat až půjde do školy ale mám hodně časově náročnou práci takže kdybych byla na mateřské bylo by to z této stránky lepší. O sourozenci mluvil hodněkrát takže si myslím že by to bylo v pohodě. Jenže přítel je také nerozhodný a úplně to není člověk co by chtěl kupu děti. Pro syna by samozřejmě i dýchal ale bojim se aby se pak nezalekl když by bylo druhé, že je vše jinak a nenechal mě. Samozřejmě že ho znám ale člověk nikdy neví a sama bych to teda asi nezvládla. Nevím jak se rozhodnout ale potrat si úplně neumím představit a jsem spíš pro miminko. Vždy jsem chtěla 2 děti.. a když to neklapne teď tak už nikdy. Taky je tam ale ten věkový rozdíl mezi dětmi. Jaký na to máte názor a co by jste dělali vy na mém místě? Potřebuji slyšet nezaujaté názory. Hrozně se bojím aby se vše nepokazilo.
Po dvou potratech v 25 letech, s dlouholetým partnerem a jedináčkem bych na potrat nešla. Ale po porodu bych zodpovědně řešila antikoncepci. Mladý muž by mohl vzít zodpovědnost do svých rukou a vložit do nich občas kondom.
@berry4 píše:
JIstotu nebudeš mít nikdy. Kam jako chceš partnera tahat? Copak partneři chodí s těhulemi do poradny? Dřív, než na první velký uz s tebou nejspíš nebude moct jít. Zvládnout to, finančně zvládnete. Protože není tvůj manžel, budeš moct žádat o příspěvky na bydlení.
U prispevku na bydleni je jedno, jestli jsou manzele nebo ne… a do poradny normalne muze, manzel se mnou chodil skoro pokazde (asi az posledni dve tri nebyl kvuli covidu), nevim teda, jak je to ted… a panu byvalo v cekarne vic, neprijde mi to jako nic divneho, naopak, prislo mi krasne, kdyz manzel videl miminko (i kdyz to bylo jen malicke cosi) na ultrazvuku, jak byl dojaty, vyptaval se doktora a tak… ja mam teda i super doktora, to je fakt ![]()
@Lil Kitkatt píše:
No, holky, v téhle corona době je to trochu jinak, skoro nikde nepustí doprovod ani na screening, takže s obyčejnou poradnou bych fakt nepočítala..
Právě proto jsem pak psala, že je to možná teď jiné, kvůli opatřením. Ale jinak v normální situaci to není problém.
@andelka83 píše:
Můžete tam jít společně hned, na to se nemusíš ptát ( jedině že by bylo aktuálně teď omezení kvůli covidu, to nevím jak je). Až uvidí fazolku, nebo třeba i srdíčko, tak bude jasno. Teda pro mě by bylo, pro vás to asi už takový zázrak nebude.No a jako konečně do třetice by tě v tom opravdu nechat neměl. Za ty vaše peripetie s nechtěnými otěhotněními je zodpovědný on stejně jako ty.
Myslím že by to neměl být problém zkusím mu to navrhnout že by šel rovnou semnou. On má rád děti, synovi se věnuje a je super táta ale trvalo než si k němu udělal vztah. Bylo to určitě i věkem ale celkově není na miminka. Nic to s ním nedělá. Starší děti co už mu něco poví má rád. Od kolegy syn má 3roky a má ho rád protože ho vidí skoro každý den. Podle poslední MS by jsem měla být v 5tt takže by už mělo být slyšet srdíčko.
@berry4 píše:
U příspěvku na bydlení je jedno jestli jsou manželé. Ohledně financí jediné co propasnou je bonus na vyzivovanou manželku.
Pozitivní je bonus na druhé dítě. A ideální by bylo hodně omezit kouření. Jinak si myslím, že finance dobré, ještě nějakou dobu bude plat, takže dělat rezervy, pak slušná mateřská, a rodicak nakonec taky už ujde. Výbava a věci na miminko se dají sehnat velmi levně, i zadarmo, co vidím u nás i u sebe, tak se lidi zbavují věcí jen za odnos, aby to nezavazelo doma.
@Anonymní píše:
No, srdíčko až tak po ukončeném 6 tt, klidně i 7.
Jako…fakt ti to nezní blbě? Super otec, má rád děti, možná by to zvládl mít druhé x že jsi už dvakrát byla na potratu? A co svatba? Nic?
@andelka83 svatbu jsme řešili ale nevidím to jako povinnost. Jednou se určitě chceme vzít ale nějak více jsme to nerozebírali jen že by to bylo fajn na 10leté výročí. Já jsem pro miminko čím dál víc a kdyby byl i on na 100% rozhodnutý nepřemýšlela bych o tom. Jenže vidím že z toho má strach a chtěla bych abychom se na malé těšili spolu. Uvidím jak se situace bude vyvíjet dál ale ráda bych aby to dopadlo dobře. Věřím že syn by byl rád a později už dítě nechci. Jinak kdybych neměla s antikoncepcí problémy brala bych dál. Plánovala jsem tělísko a naivně si myslela že když budu hlídat plodné dny tak neotěhotním. No byla to blbost..