Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny a prosím o rady a zkušenosti…
Pomalu řeším otázku, zda pořídit synovi (2 roky) sourozence. Chci aby nebyl jedináček,takže chci druhé dítě, ale je tu jedno velké ALE.
Manžel doma nepomáhá a ani s výchovou to není na 100%. V domácnosti pomáhá akorát s vynášením odpadků, nic ostatního nedělá.
Synovi se věnuje,ale jen o víkendech odpoledne a to většinou program musím vymyslet já.
Přes týden se totiž z práce vrací nejdřív v 19 h a o víkendech dospává. Má obrácený režim a chodí spát kolem 2-3h ráno, což je věčné téma na hadky ![]()
Dají se zvládnout dvě děti,když nepomáhá manžel? ostatní příbuzenstvo není k dispozici na hlídání,nebo jen výjímečně…
díky za Vaše zkušenosti.
Jo a ještě musím podotknout,že syn je dost velký rošťák,tak vlastně proto přemýšlím, zda bych takové dva divochy zvládla uhlídat…
mě přijde,že my ženský zvládneme všechno i bez těch chlapů, i když je fakt,že chlap co pomáhá je k nezaplacení.taky nemám nikoho na hlídání,chlap od nevidim do nevidim v práci,malej je lump už od narození
,ale jsem si jistá,že bych ještě jedno mimčo chtěla.vím,že bych později litovala,že je malej sám.já jsem jedináček a vždy mi chyběl brácha nebo ségra..
Já mám tři děti s manželem, co nepomáhá:-) (resp. chodí do práce od nevidím do nevidím, ne že by se nudil) takže zvládnout se to dá.
Přítel dělá jen noční směny, já pracuji už od konce šestinedělí 4 dopoledne v týdnu - cca 3-4 hodiny. Během této doby hlídá Berunku (nebo obě děti, pokud je zavřená školka nebo je Maty nemocný) přítel. Když přijdu z práce, tak on jde spát. Musím říct, že ani nečekám, že by v „hlídací dny“ doma dělal něco víc…
Pravda je, že v „nehlídací dny“ pomáhá. Ani ne tak s domácími pracemi (na ty, jako většina chlapů, moc není - i když pokud mu něco konkrétního řeknu, tak to v poho udělá), jako s hlídáním Berunky. Já pak mám klid na práci.
Babičky bydlí daleko (my Praha, ony Zlín), nikoho jiného na pomoc tu nemáme.
Za mě se to zvládnout dá…i když to rozhodně není procházka růžovým sadem. Nakonec - kolik je matek samoživitelek s dvěma dětmi? ![]()
Já mám čtyři děti s chlapem který je doma úplně k ničemu. Dětem se věnuje tak půl hodiny denně. Dvě děti se dají zvládnout v pohodě, akorát být tebou tak bych je nechtěla moc brzo po sobě.
Dá se zvládnout všechno.
Naše babičky (a mnohdy ještě naše maminky) musely zvládnout samy několik dětí - dřív přece nebylo zvykem, aby se muži podíleli na chodu domácnosti jinak, než jejím finančním zajišťováním.
Otázka je, jestli o to stojíš, jestli se na to cítíš a jestli Ti takováto situace vyhovuje… na to si musíš odpovědět sama.
U nás je to podobné. Manžel chodí z práce okolo 18:30-19:00. Děti mu stačí 10 minut a pak mi je předá - prý si musí odpočinout, vždyť maká
. Máme děti dvě 4,5 a 1,5.
Víkendy taky nic moc, to manžel seká trávu, zařizuje to, na co v týdnu neměl čas…
Babičky nemáme, takže já mám velký problém si dojít i k zubaři, natož si zacvičit nebo dojít ke kadeřnici. Nemá kdo pohlídat.
Tobě v této situaci doporučuji větší věkový rozdíl mezi dětmi, min. 3roky, raději 4. Aby to starší bylo víc samostatné, umělo se obléknout,…
NO já bych chtěla asi navázat na mateřskou,takže by děti byli od sebe 3 roky..
Taky se bojím toho,že kdybych šla do práce,tak pak už bych se k tomu druhému dítěti nedostala
Budu pak ještě více unavená a naštvaná,že jsem na syna sama a že manžel nepomáhá vyzvedávát a dávat do školky, tak se bojím,že na druhé dítě bych už neměla energii..nyní té energie snad ještě trošku mám ![]()
Tento stav s tím,jak manžel nepomáhá mi vůbec nevyhovuje, ale pomalu si zvykám a říkám si,že jsou i horší chlapi..no prostě jeden den jsem na.raná a druhý den si říkám,že to tak hrozné vlastně není..
xmamka píše:
Tento stav s tím,jak manžel nepomáhá mi vůbec nevyhovuje, ale pomalu si zvykám a říkám si,že jsou i horší chlapi..no prostě jeden den jsem na.raná a druhý den si říkám,že to tak hrozné vlastně není..
Jenže víš, v čem je problém? Že s druhým dítětem budeš tisíckrát naštvanější…
Jestli Ti ta situace nevyhovuje už teď, bylo by na místě ji řešit - a teprve až se dostanete do stavu, že budete spokojeni všichni, uvažovat o dalším dítěti. Rozhodně ne dřív.
Jedna věc je, že chceš dát synovi sourozence. Druhá věc je, že na příchod tohoto sourozence by měla být celá rodina připravená… Jinak může velmi snadno nastat situace, že Tvůj syn sice bude mít sourozence a parťáka na hraní, ale taky totálně rozhádané rodiče (v lepším případě nevyrovnanou, vystresovanou a na psychiatra zralou maminku).
No jo, když chlapi mají pracovní dobu do 18h, tak toho moc doma neudělají
Ten můj to má stejně, ale doma ho vždycky nějak zapřáhnu
Když přijde, tak se věnuje klukovi a když jde malý spát, tak po něm aspon uklidí hračky. O víkendu taky dopoledne chrápe, odpoledne pak spolu uklízíme a věnujeme se klukovi.
Já bych toho tvého zkusila zapřáhnout aspon o víkendech, může třeba vyluxovat, utřít prach, dát do myčky apod. Při dvou dětech je nutné, aby přiložil ruku k dílu.
Tak já mám tři děti s exmanželem, co nepomáhal, azvládnout se to dá.
chvilkama to bude těžké, ale dá se to, ženská toho zvládne
já mám kluky rok a půl od sebe a mám i navařeno,uklizeno,opráno a vyžehleno, první je darebák a vzteklina a druhý mi konečně dopřál pocitu, jak vypadá hodné miminko ![]()
Ahoj, mam neco podobneho doma:-)Manzel odchazi v 6rano, vracise mezi 6-7vecer, naji se, osprchuje, pochová malou(8m) a jde spát. V pátek chodí okolo 13h domů, ale hned zase letí neco delat v dilne na dvore, to same o vikendu. Vstane v 6 a dela. Doma mï moc nepomaha, malokdy vynese odpadky nebo aspon slozi ponozky. Kdyz uz je s nami, tak musim vymyslet ja, co delat. Maly se venuje vzdy chvíli po obede nebo vecer. Na jëdnu stranu me stve, ze nepomaha, ale na druou jsem ráda, že aspon neco dela, umi lecos udelat sam(ted dela terasu) a nemusime brat firmu.
Ale pokud vim, tak driv bylo bezne, ze chlap delal v praci a doma jedl, spal a ženská zase mela na starost domácnost a děti.
Známá má 2 děti, necelé 3roky po sobě, její manžel je pořád v práci, aby je uživil(mají dům ve špatném stavu, 4psy, 7koček, velkou zahradu a starají se o dědu). Ona to zvládá relativně v pohodě, stíhá i střídat milence. Ale to je spíš odstrašující příklad
Podle mě se 2 děti zvládnout dají i když chlap není moc doma
No já to mám taky podobné.Proto s druhým dítětem také váhám.Jasně,že se to zvládnout dá,prostě se to musí zvládnout.Nic jiného mám potom totiž nezbývá.
otázka nad kterou přemýšlím je zda je to rozumné,si do takové situace pořizovat další dítě.
Když si ho nepořídím třeba budu litovat,že jsem to neudělala.A když pořídím budu naštvaná vynervovaná a vystresovaná a vše nedej bože skončí rozvodem(někdy ho mám plné zuby už teď).Takže já fakt nevím.