Druhé dítě - výhody/nevýhody

Napsat příspěvek
Velikost písma:
188
18.3.24 14:11
@Anonymní píše: Více

Mám to úplně stejně. Sourozence nemám a v případě péče o stárnoucí rodiče mám být na všechno sama. Už jsem jim to i vyčetla, že z jejich pohodlnosti jsem tady teď sama bez rodiny. Chce to vidět i dál, dítě bude jednou dospělé a zůstane samo. Samo na všechno. Kamarádky sice jsou, ale ony vždycky dají přednost rodině. Já jsem pro ně jedna z možností, ony pro mě jediná volba. Děti mám dvě a bylo to to nejlepší rozhodnutí, i když mně osobně by jedno stačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
18.3.24 14:33

1. Negativne ho to nepoznamena. Nekteri lidi obvykle lituji toho, co nemaji. Takze sourozenci si zas preji byt jedinacky :lol: Ale ne, fakt to je dost v pohode byt jedinacek.
2. Zvaz kolik je ti let a pripadne pockej az bude vetsi, neni problem ani rozestup klidne 6 let mezi detmi, klidne i vic. Navic by byl pak schopnej ti aspon nejake veci podavat treba a bude trosku samostatnejsi. Taky bude schopen ti rict, jestli vubec sourozence chce. ;) Nech tomu volny prubeh a netlac na sebe. Dulezite je halvne to, jestli i ty chces ralsi ditw, je to prece napor na tvoje telo, psychiku a zivot celkove. :palec:

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
18.3.24 15:19
@Asterea píše: Více

To nezni ze jsi sama, kdyz mas deti, ty ti pak muzou pomoct se postarat o dedu a babi.
Rodice se muzou jeste na stari zajistit, abys nemela tolik prace. Nasetrit na socialni sluzby a peci.
Hele taky bys mohla mit sourozence ktery te okrade o prachy a budete se pak jeste hadat o dedictvi. Taky to nemusi byt tak ruzove nejake sourozence mit. A o to vic to pak boli. Nebo bys mohla mit sourozence nemocneho a starala se o nej i o rodice. Clovek si to nesmi zas malovat, jak je to vzdycky super. Já znám hodne rozhadane sourozence, je to smutny. :nevim: Tady na emiminu je legendarni story, kde segra vzala manzela sve segre a udelala s i s nim dite, kdyz segra mela problem s neplodnosti. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
188
18.3.24 17:40
@olivovyolej píše: Více

Krom toho dědictví máš asi pravdu. Než na nějaké dědictví dojde, tak budu zajištěná. Splacený kus hypotéky, děcka samostatné a já zpátky v pracovním procesu, takže si na živobytí vydělám a dědictví nebudu potřebovat. Jinak souhlasí se vším, i když sama ve svém okolí vidím dobré vztahy mezi sourozenci, hlavně pokud jsou stejného pohlaví, což se nám povedlo. Sama jsem jedináčka nechtěla, aby dostal aspoň šanci nebýt sám. Jak s tím děti naloží, to je na nich. Ale aspoň mi to v budoucnu nevyčtou, že jsem jim tu šanci nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.24 22:02

Podle me, jestli nejsi presvedcena o tom, ze chces za kazdou cenu 2 deti a s tim spojene omezeni, nechod do toho. Ono se nadarmo nerika, ze jedno dite, zadne dite, ale rikaji to rodice az v okamziku, co tech deti maji vic. Urcite to nedelej kvuli diteti. Na jednu stranu rikas, jak nechces, aby ho to negativne poznamenalo, ale co myslis, ze se stane, az tomu svemu zavislackovi reknes, ze se bude muset o tebe delit? A miminko nepocka, az ti bude rvat a mit hlad, tak kdo bude muset pockat? Ano, ten tvuj aktualni milacek. Jestli si myslis, ze si vyhrajou, tak to je opet naivita, budes resit stejne furt rev, hadky, rvacky, atd. Ja mam sourozence, a teprve v dospelosti jsme si k sobe nasli cestu, ale i tak si nejsme blizci. A i kdybys nakrasne mela druhe dite hodne, porad je to male dite, co spotrebuje strasne moc pece a pozornosti, nebo kdo bude uspavat, krmit, prebalovat, hrat si atd?

• Citovat
  • Upravit
381
19.3.24 07:36
@Filanda píše: Více

Přesně, mluvíš mi z duše, proč mít za každou cenu řetezové mateřské? Já vím, jdeme z plenek do plenek, není tam riziko, že za těch nevím kolik let se mi už nemusíc chtít, sourozenecký kočárek atd. Já jsem se od synových dvou let těšila do práce, i když trochu úsměvné, já se neměla kam vrátit. A na řeči ostatních tak si tedy udělejte druhé, když nikde nic nemáš, na to jsem kašlala. Věděla jsem, že za 6 let se tím duplem nebudu moct kam vrátit. Práci jsem si nakonec našla celkem snadno. Ale pokud chceš mít dítě jen kvůli prvnímu, že aby měl sourozence, tak to ne. Nemusí se mít rádi, můžou být parťáci na celý život, záruku nedá nikdy nikdo. To druhé musíte chtít vy s mužem, vy jako rodiče. Ale mít jedináčka není konec světa. Já měla nejlepší kamarádky vždy jedináčky. To se neboj, všechno se naučí i jako jedináček. Ale opravdu, dělejte to pro sebe, ne pro druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.24 07:44

Přesně… my se o rodiče od manžela postaráme společně, nebude na to sám. Zase přepsalai na nás svůj dům…tak se to i patří abych se i já jako manželka postarala s ním.. a taky mají našetřeno a jsem ráda i kdyby vše co mají naspořené jednou padlo na pečovatelské služby klidně soukromé a jezdili pomáhat s péči pečovatelky apod. a já obstarám nákupy, lékaře, uklidy, vaření… A já mám segru a jsme víceméně imrvere rozhádané.. teď akutálně taky.. a stejně já žiju v blízkosti svých rodičů takže na tu péči zůstanu taky spíše já, moje mamka ještě bez manžela.. a segra v jiném státě, není to daleko asi 350km ale i tak s péčí asi nepomůže, že?

• Citovat
  • Upravit
15503
19.3.24 07:47

@Jitka799 Pokud tě netlaci věk, tak bych to rozhodnutí odsunula na později. Až dite povyroste, může touha po miminku přijít a už nebudeš řešit nevyspaní, člověk si pamatuje hlavně to roztomilé. Vždycky jsem věděla ze chci 2-3deti, nikdy jsem je, ale nechtěla s věkovým rozdílem 2-3roky, nebo dokonce méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2995
19.3.24 07:54

Ja mam dve deti s vekovym rozdilem 6,5 let. Prvni holka, druhe kluk. Holka je pecovatelka, ale momentalne narocnejsi, nez to mimco. 😁 To je uplne v pohode. Nas druhe dite obohatilo a dcera neni sama a brachu zboznuje. Jestli nespechas, tak bych pockala, az prvni dite bude starsi. Ono mit mimco a male dite je zahul.

Za me vekovy rozdil super, blizko u sebe deti jsem nechtela. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
19.3.24 08:11

Mám bratrance, jsou bratři. Bydlí vyloženě na jednom dvorku a snad ani neví, kdy se který narodil. Pořád spolu soupeří, intrikují, pomluvy imrvére každý den, že každýho s tím unavují. Oni jsou jasný příklad toho. Když mít druhé dítě, tak kvůli sobě, a pokud budou se sourozencem udržovat dobré vztahy pořád, tak je to jen velké plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
19.3.24 08:33
@Asterea píše: Více

Tak takové dítě bych fakt chtěla… :zed: Jak si vůbec dovoluješ jim vyčíst takové rozhodnutí? A ještě kvůli pohodlnosti? Jsi hrozně sobecká, jen proto aby ty ses měla podle tebe lépe (což sourozenec ti život fakt zlepšit nemusí, naopak), tak si mají 2 lidi pořídit dítě, které nechtějí a být klidně 20 let nespokojení… A však to znáš, „spokojená máma, spokojené dítě“.
Je naprosto přirozené a logické, že se člověk rozhoduje podle toho, aby se mu dobře žilo. Kdo chce jedno dítě, nemá mít druhé.

Příspěvek upraven 19.03.24 v 08:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
19.3.24 08:33

Já sama jsem moc vděčná za to, že mám sestru. Od malička jsme byly víc než nejlepší kámošky a i teď v dospělosti se můžeme na sebe navzájem spolehnout. Já mám 2 děti a v podstatě si vyhrajou sami spolu, už si i sami zahrajou nějaké společenské hry, kde mě dřív ještě potřebovali, jsou spolu hodně venku a vím že jeden pohlídá druhého. Na dovolené o nich ani nevím. Když slyším jak od kamarádky jedináček prosedí celé dny jen u palystationu a na dovolenou mu s sebou musí brát nějakého parťáka aby se sám nenudil, tak je mi ho líto. Jako samozřejmě se sourozenci občas pohádají, což zas u jedináčka řešit nemusíš, ale já bych teda neměnila ani za nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
19.3.24 08:37
@milwinka píše: Více

A kdyby měli 2, tak to prosedí u playstationu oba no. To je nastavením rodiny, výchovou, ne počtem dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
19.3.24 08:49

Máš teprve batole, a pokud ho máš v nějakém rozumném reprodukčním věku, tak bych nespěchala.
Dej si čas, po RD si 2-3 roky odpracuj a pak uvidíš. Třeba se ti bude chtít, třeba ne a ještě počkáš.
Já mám kluky 3,5 roku od sebe, prvního jsem rodila ve 40. Kdybych měla prvního o 10-15 let dříve, volím úplně jiný věkový rozdíl. Minimálně by byli 7 let od sebe.
Mít 2 věkově blízké děti není vůbec jednoduché. Obě potřebují ještě hodně mámu. Nemoci jsou peklo, na pozornost je to náročný. Já od nich utíkám do práce, ze které domů nespěchám. A k jedináčkovi: není to vůbec špatný, máš jen to jedno dítě, na které se můžeš soustředit, nemáš výčitky, že se nedokážeš věnovat oběma, tak jak potřebují, seženeš chůvu celkem snadno, na dvě je to už těžší. Finančně je to taky velký rozdíl, hlavně pokud hodně jezdíš na výlety, dovolený, lyžuješ, chceš pro děti soukromé školy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
19.3.24 08:51
@johanka.1987 píše: Více

To nevím, my nemáme ani jeden Playstation. Ale co jsem tak slyšela od maminek jedináčků, tak třeba pokud si chce dítě zahrát nějakou hru a rodiče nemají čas, tak si tu hru (třeba i pexeso) hraje s počítačem nebo nějakým takovým elektro-parťákem. Zatímco u nás třeba o víkendu, když děti vstávají dřív než my rodiče, tak prostě si hned ráno děcka vytáhnou nějakou společenskou hru a hrajou ji spolu. A celkově tím že mají sebe navzájem, tak nevyžadujou tolik pozornosti rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí