Druhé dítě - výhody/nevýhody

Napsat příspěvek
Velikost písma:
olivovyolej
19.3.24 08:56
@milwinka píše: Více

Za predpokladu ze se neustale nerubou kdyz jsou dva temperamentní :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
188
19.3.24 14:46
@johanka.1987 píše: Více

Jenomže dítě není věc pro zábavu a není tu jenom po dobu dětství, ono tu bude třeba ještě padesát let a bude samo. Ale já jsem sobec. Aha. Mám se usmívat a být šťastná, že ani moje děti nemají šanci mít žádné tety, strýce, bratrance, sestřenice, potkat se u babičky jako rodina? Pokud má někdo jedináčka ze zdravotních důvodů, pak neřeknu nic. Ale pokud z pohodlnosti, že se mu nechce starat o další dítě, tak to je potom sobec ten rodič, ne to dítě, ono si to nevybralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1470
19.3.24 15:33

Já jsem chtěla jedno dítě, byla jsem o tom přesvědčená. Pak jsem zjistila, že čekám druhé. Byla jsem hodně rozhozená, po porodu jsem měla deprese, chtěla jsem zpátky situaci, že mám jen jedno. A teď po 10 letech - nic lepšího než mít dvě děti mě nemoho potkat, je to úžasné, ten mladší je úplný zázrak, někdy nemůžu uvěřit, že ho mám. Ještěže mi ho osud přinesl.
Takže tu, zakladatelko, můžeš číst úplně odlišné zkušenosti a jak to bude zrovna u tebe, ti nikdo stejně říct nedokáže. I to že teď nevíš a že možná spíš ne, neznamená, že to se dvěma nebude jednou skvělé. Ale někdo to psal i opak - že druhého litoval.
Já jsem teda hodně ráda, že mám bráchu, strávili jsme spolu dětství a máme dobré vztahy stále. Můj manžel se naopak se svou ségrou nemůže vůbec vystát, před několika lety úplně přerušili kontakt. Je to vždycky trochu loterie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
19.3.24 15:34

No a proč je manžel pořád v práci? Proč se nestará o svoje dítě? Měla bych druhé s někým, kdo dítě chce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7803
19.3.24 15:40
@Asterea píše: Více
Žádné sestřenice, bratrance, tety a strýce? To by museli být jedináčci oba partneři, ne? Moje mamka je jedináček a já taky. S otcem jsem se od dětství už potom nestýkala, protože neměl zájem, ale rodinu z jeho strany jsem vídala normálně. Takže jsem měla (mám) tety, strýce, sestřenice i bratrance.
A nikdy by mě nenapadlo vyčítat mamce, že je sobecká, protože až bude stará tak to bude jen na mě 8o To je spíš sobectví toho, kdo takto uvažuje.

Jinak si myslím, že dvě děti jsou lepší, ale my asi už zůstaneme jen u jednoho, kvůli financím, bydlení i logistice. Nechtěla bych dvě děti za cenu toho, že celá rodina se materiálně propadne a nejsem jako ty lidi typu Výměna manželek, kterým je to jedno, však ono to nějak dopadne, když tak dostaneme dávky 8)
Akorát s jedním dítětem vidím největší strach v tom, že by se mu něco stalo. Protože když jich máš víc tak je to taková motivace pokračovat v životě dál, přijít o jedináčka je podle mě konec, ale takhle člověk nemůže uvažovat nebo by se zbláznil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
19.3.24 15:41

Nečetla jsem diskuzi.
Doporučila bych se jako první nelimitovat tím časem a navázáním MD. Třeba naopak potřebuješ jít na nějakou dobu do práce a zjistit si, jestli druhé ano nebo ne. Pokud je tvůj syn takhle závislý, třeba by prospělo kdyby mezi dětmi byl větší věkový rozestup. Všechno má samozřejmě své pro a proti, ale myslím si, že pokud to sama na sobě nepocítíš, že druhé ANO, tak bych to toho nešla. Podle mě by měla přijít ta touha po druhém, abys to cítila, že chceš i přes to, že to třeba bude náročné. Jaké to bude ve výsledku stejně nikdo předem nezjistí, každé dítě je jiné a záleží na povaze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
19.3.24 15:45
@terien píše: Více

Bohužel si myslím, že často ty pseudodůvody vedou spoustu lidí k založení rodiny…málokdo si fakt dokáže nahlédnout na tu vlastní vnitřní motivaci děti mít. Strašnej tlak společnosti a odsuzování bezdětných, vtloukání očekávání už od dětství. Snad se to časem změní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
19.3.24 15:51

@Asterea A co finanční důvody?
Co když při dvou dětech, už nebudou finance na kroužky, dovolené, rovnátka, pořádné boty, vysoké školy apod?
Je to taky sobecké? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
19.3.24 15:54

Hemží se to příspěvky, jak je víc dětí k ničemu, že se stejně nepovedou a ke stáru tě okradou - ale to může jedináček taky, s víc dětma je furt víc šance, že se někdo postará :-)

jasně, že by si člověk neměl pořizovat děti kvůli tomu, ale na druhou stranu, nikdo jiný ve stáří zájemít nebude. přátelé budou stejně nemožní, jako my a mladší kamarády mít nebudem.
Víc dětí je víc šancí na trochu uspokojivé neopuštěné stáří.

Nicméně lidi k dětem většinou tlačí nějaké vnitřní puzení, které se argumenty moc neovlivní. Já jsem třeba maminkou ráda a mrzí mě, jak odrůstají, chtěla bych ještě kupovat lízátka a zapínat knoflíky. Zpětně se to probarvuje do dokonalé růžové :-)

Mám dotaz na maminky jedináčků, to nemáte o to dítě šílený strach? samozřejmě, že u nás, vícedětných, to není tak, že by na jednom nesešlo, ale když si představím, že bych třeba přišla o všechny děti…a pro vás je jedno dítě zároveň všechny děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
19.3.24 15:58
@Dollorres píše: Více

tohle většinou těm dětem do života pomůže. vysoké školy jsou zdarma (ty pořádné), dá se při nich pracovat a schopnost skromně žít a vážit si věcí, to je něco, co jako když najdeš.
A dovolená u moře - to je pšouk do větru.
kroužky, pravda, mohou obohatit, reálně - znáš někoho kdo by neměl na vůbec žádný kroužek a chtěl by chodit?
(protože je rozdíl kroužek v DDM a kroužek ježdění na koni nebo tenis nebo lasergame). Z vyloučených lokalit možná na kroužky nemají, je otázka, zda o ně stojí, ale také obvykle bývají organizace, které jim to nějak zařídí - třeba saleziáni - také jsou různé slevy a úlevy pro nemajetné - jasně že ti nemajetní současně možná nemají drive si to zařizovat, ale obvykle to nějak jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7803
19.3.24 16:08

@Pudloslava Mám, píšu o tom ve svém příspěvku výše, ale jsou i rodiny, které mají víc dětí a stejně se stane nějaká autonehoda třeba a přijdou o všechny takže takhle nemůže člověk uvažovat, aby se nezbláznil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
19.3.24 17:47
@Pudloslava píše: Více

Mám o ní stejný strach jako všechny matky mají o své dítě. Nemyslím si, že rána, která nedej bože zůstane po dítěti, se dá zaplácnout jiným a jedeme dál. Pořizovat si děti do zásoby, kdyby náhodou něco, absolutně neuznávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
19.3.24 19:52
@Marieke píše: Více

Tak materiální stránku bych i chápala, pokud to dokážete později dítěti racionálně vysvětlit, že by se propadla životní úroveň, že musíte platit hypotéku, tak buďte v klidu, dítě to pochopí. Já na rodičáku brigádničím aby se nám ta životní úroveň nepropadla, ale vím, že ne každý má tu možnost. Prostě u mě chlap funguje a zaměstnavatel je vstřícný a šéfka mi dává takovou práci, abych ji časově stíhala, ale to není všude, to si moc dobře uvědomuju a jsem za to fakt ráda, jsem na druhém rodičáku po sobě a byli bysme už finančně vycuclí nebýt mojeho přivydělku. No ale chci říct, že já osobně si dětství pamatuju jako tátu v trapu, máma věčně vzteklá, naštvaná a já sama zavřená v pokojíčku jsem to z povzdálí pozorovala a přála jsem si nebýt pořád sama a na každé vánoce jsem si přála bratříčka nebo sestřičku. Chlapovi jsem při tématu děti hned řekla, že nechci jedináčka a že buď se budeme snažit o to mít děti dvě nebo nebudeme mít žádné. On souhlasil. Teď budou mít 5 a 2 a jsou to parťaci a mají se moc rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7803
19.3.24 19:59

@Asterea Taky chodím na brigádu a manžel pracuje. Ale druhé dítě bychom prostě finančně pociťovali víc. Plus když si vezmu kolik výdajů přibude až začne (začnou) chodit do školy. I když se pak vrátím do práce tak už to prostě nebude takové, jako když jsme měli platy jen pro nás dva.
A otce jsem sice taky měla v trapu, ale s mamkou jsme byly v pohodě a hodně času jsem trávila i s jejími rodiči, to vlastně celý život dokud neumřeli takže to byla moje rodina a mám hezké vzpomínky na dětství i bez sourozenců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
19.3.24 20:47
@Marieke píše: Více

já jsem děsný stresař, jak se mi třeba neozývají, už mám černé představy. Z toho hlediska je pro mě daleko příjemnější, když je každý jinde, na různých skautských výpravách např.., než když třeba všichni jeli někam s taťkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí