Družinářka ve škole
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@EvaEpic píše:
Normálně bych řekla že to z práce dřív nestíhám. Hotovo, vyřešeno. Ona ty děcka nemůže vyhnata to že někoho k něčemu donutila je problém těch lidí. Ty dřív nemůžeš a tečka.
Přesně tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nikdy bych si jako vychovatelka nedovolila někomu říkat, kdy si má dítě vyzvednout.
Pokud to není dítě, které je tam 5 krát do měsíce „přes čas“. Tam už jsem rodiče teda upozornila.
A taky máme děti, které mají odchod s koncem družiny.
Takže tam vždycky nějaké dítko do konce je.
Takže bych se slušně ohradila, že nevidíš problém, protože provoz končí v tolik a tolik a ty pozdě nejdeš ![]()
- Citovat
- Upravit
@vokishka píše:
tak má daný úvazek, určitý počet hodin, ten by měla dodržovat. Je tam sama?
Ano, sama. Menší škola, menší počet dětí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ano, sama. Menší škola, menší počet dětí.
Tak to má smůlu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc nevím, co je na tom k řešení. Pochybuji, že někdo ty rodiče reálně nějak nutí k vyzvedávání v určitou hodinu. Možná je poprosila, zeptala se na to, nadhodila to… ale oni se sami rozhodli, že si to dítě budou brát dřív. A sami dobrovolně si tam pro něj v tu dobu chodí. Ty nemůžeš, tak nepřijdes. Hotovo. Oznam, že v praci končíš tehdy, pak cesta a v tolik hodin jsi tam. Dřív to nejde, tečka. Kdyby nemohli ti ostatní, tak taky dřív nechodí, ne? Oni evidentně můžou a chtějí.. pořád nevidím nic k řešení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem je placená druzinarka? Jakou máte pracovní dobu? Jaké ma vzdělání? Jakou má náplň práce?Naše družina je rano a potom od cca 12 h. Jde mi o to, že má být družina do nějaké doby, ale v podstatě tam nikdy tak dlouho druzinarka není a všechny nás tlačí na dřívější vyzvedávání. Předpokládám, že je placena dle úvazku a ne podle toho, jak dlouho tam opravdu je. Neměla bych problém, kdyby tak placena byla a když už tam není žádné dítě, tak by šla domů. Jenže co vím, tak hodně lidí natlacila k tomu, že si dítě vyzvedávaji raději dříve. Asi bychom to měli řešit. Já jsem samozřejmě ta, která vyzvedava dítě poslední a často to poslouchám. Samozřejmě není ani příjemné, že díky tomu je tam mě dítě vždy poslední. Máte s tímto nějaké zkušenosti? Jelikož budu mít od příštího roku vyšší úvazek, nemám šanci dítě vyzvedavat. Tatínek také ne - bude pracovat ještě déle než já.
Měla by dodržovat úvazek. Předpokládám tedy, že se její počet hodin přímé pedagogické činnosti rovná těm hodinám, kdy je družina v provozu, když se s nikým nestřídá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nas by to vychovatelka zkusila jednou. Jedeme na vykon, vedeni jde tvrde. Po tech, kdo nedodrzuji pracovni dobu, nechaji decka se flakat, pousti filmy nesouvisejici s vyukou… Zrovna ted se resi lina asistentka. Staci podnet rodicu i septanda na pracovisti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@OpportunityNox píše:
Hele z mých zkušeností, když jsem dělala vychovatelku; nemá tě k ničemu tlačit. My měli družinu otevřenou do 18:00 a dokud tam byly děti, nebo jen jedno jediné, tak jsme neřekly ani popel. Prostě do těch 18:00 jsme tam musely být, pokud tam nějaké děti byly - to byla naše pracovní doba, tedy povinnost, a mě by huba upadla, kdybych nějaké z rodičů „tlačila“ do dřívějšího vyzvedávání. Ale! Zas je povinností rodiče si to zařídit, aby si stihnul dítě vyzvednout do konce družiny. Bohužel mám i zkušenosti takové, že rodiče opakovaně přicházeli ( a pořád to byly ty stejné děti) pozdě, třeba no pět, deset, dvacet minut, však ono se to nepos.ere, žejo. Ale omyl. Ona i ta vychovatelka má po práci třeba nějaký program, nebo stíhá nějaké spoje, případně si chce taky vyzvedout děti z kroužků apod. Jenže někteří rodiče nebyli schopni toto akceptovat, a ani třeba zavolat, když už věděli, že to do konce družiny nestihnou (telefonní číslo na družinu dostupné). Takže to je zas moje opačná zkušenost.Nicméně tě to ničeho tlačit nemůže, ona tam prostě musí do konce být, i kdyby sis dítě vyzvedávala každý den v 17:59.
Jinak z lidského hlediska: měli jsme tam několik dětí (v průběhu cca deseti let), které zůstávaly v družině téměř každý den samy. Třeba jedna holčička prvačka, zcela nekonfliktní typ, bezproblémová, a když si předposlední dítě vyzvedli v 17:10, tak pak ona tam téměř každý den zůstávala s jednou z vychovatelek sama, 50 minut. Jasně, že jsme se snažily ji zabavit, hrát si apod., ale po čase bylo vidět, jak ji to mrzí, tím spíš, když maminka chodila opravdu v těch 18:00, navíc toho času na mateřské s druhým dítětem, bytem 5 minut od školytak to je ti pak líto a nechápeš. Kdyby to bylo občas, jasný, nějaké důvody najdeš, ale 90% času?
Nikdy, ale opravdu nikdy jsem si nedovolila dítě vyzvednout po době stanovené. Naopak jsem byla natlačena k tomu, abych si dítě vyzvedávala dřív a dodržuji to. Jen je to tak, že i tak je tam mě dítě poslední - většinou. Natlacila do toho totiž všechny děti, takže hodně dětí jezdí domu autobusem. Já bych to měla všechno tak v pohode, kdyby byla družina delší dobu. Samozřejmě bych to ani nevyužívala každý den - vyzvedávám na kroužky. A to je to, že vidí, že někdy vyzvednu dříve a jde to, tak proč bych nemohla i jindy, že? Už jsem to slyšela od více maminek, že to s rodičema umí a všechny do toho natlačí. Když jsem doma - třeba na OCR, tak tam dítě nikdy není odpoledne. A družina není do 18 h., ale do 16 h. Pokud mohli rodiče (spíš před covidem), vyzvedli třeba i po obědě. Teď se mi taky snaží pomáhat, ale když nemůžou, což je často, tak co mám dělat? Když jsem v práci sama, tak je to nepříjemný, odcházím dřív - v práci jsou nastvani a před školou druzinarka taky, má spoustu řeči a stojí s dítětem před školou.
- Citovat
- Upravit
Jestliže má škola jasně daný, od kolika do kolika družina funguje, tak bych prostě dítě dřív nevyzvedávala, pokud by mi to nevyhovovalo, skrz práci. Já rozumím tomu, že chce být doma, ale já si taky z práce neodcházím dřív, než mi končí pracovní doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nikdy, ale opravdu nikdy jsem si nedovolila dítě vyzvednout po době stanovené. Naopak jsem byla natlačena k tomu, abych si dítě vyzvedávala dřív a dodržuji to. Jen je to tak, že i tak je tam mě dítě poslední - většinou. Natlacila do toho totiž všechny děti, takže hodně dětí jezdí domu autobusem. Já bych to měla všechno tak v pohode, kdyby byla družina delší dobu. Samozřejmě bych to ani nevyužívala každý den - vyzvedávám na kroužky. A to je to, že vidí, že někdy vyzvednu dříve a jde to, tak proč bych nemohla i jindy, že? Už jsem to slyšela od více maminek, že to s rodičema umí a všechny do toho natlačí. Když jsem doma - třeba na OCR, tak tam dítě nikdy není odpoledne. A družina není do 18 h., ale do 16 h. Pokud mohli rodiče (spíš před covidem), vyzvedli třeba i po obědě. Teď se mi taky snaží pomáhat, ale když nemůžou, což je často, tak co mám dělat? Když jsem v práci sama, tak je to nepříjemný, odcházím dřív - v práci jsou nastvani a před školou druzinarka taky, má spoustu řeči a stojí s dítětem před školou.
Hele klid, na mě si to nevylejvej - já napsala svou zkušenost, navíc jsem nepsala nic o tobě, to sis zbytečně vztáhla na sebe. Btw, u vás je družina do 16:00, u nás byla do 18:00, to má každá škola jinak
![]()
Být tebou se na nějaký její „tlačení“ na dřívější vyzvedávání vykašlu, prostě vyzvedávej, jak budeš stíhat, pokud to bude do konce družiny. Ale je mi teda divný, že máte družinu jen do těch 16:00
to musí být opravdu malá škola, když je tam na všechny děti sama…
Každopádně prostě a jasně: ona na tebe nemá co tlačit. Na nikoho. Možná bych se zeptala ostatních rodičů, co si o tom myslí, třeba vás tam pak bude víc, kterým to nevyhovuje, a tvoje dítě tam pak nebude samo poslední, ale bude tam mít do těch čtyř aspoň pár kamarádů, se kterýma si bude moci hrát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Asertivita ti nic neříká? Proč jsi z té ženské a jejich požadavků tak priposrazena?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Asertivita ti nic neříká? Proč jsi z té ženské a jejich požadavků tak priposrazena?
To by mě taky zajímalo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyzvedávej si dítě, kdy potřebuješ. Tlaků si nevšímej.
My teda to řešíme kolem zavíračky jinak. Naše jedna kolegyně má úvazek do 15h. a v tu dobu odchází samo nebo s doprovodem nejvíce děti. Po 15h. je jich tam hrstka (do 10-15 dětí) a průběžně odchází. Tak my zbývající s delším úvazkem se domlouváme, že se spojí děti všech oddělení a jedna tam zůstane a střídáme se operativně. Já třeba zůstávám vždy v pátek do zavíračky. Že to tam mám dítě, které převádím na mimoškolní kroužek. Čekáme na příchod trenéra. Jindy se střídáme podle domluvy.
A před školou teď teda čekáme taky. Protože jsme venku, máme tam hračky. Když je hezky, tak jsme denně od 13:30-14h. někde venku. Už mám vytrasované, kdy vyjít, ať stíháme cestu na hřiště, pohrát si a cestu zpět. Už tam beru i knížku, že čteme venku v trávě. Protože v parku je líp. Tak před 15h. se stáhneme zpět na dvorek školy. Protože pak si průběžně někdo vyzvedává. Ale dál si hrají děti venku, když je hezky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
@Kelsey kolik je plny uvazek prima cinnost?
To teď nevím. Já nemám plný. Plný má naše služebně nejstarší kolegyně. My se sejdeme v jídelně, když si každá dovedeme své prvňáky
.
Už vím. To by mělo být těch 30h. týdně. Takže 6 hodin denně. U nás se toleruje, že plný úvazek nemusí nastoupit v 10h., ale nastupuje denně těch 11:30, kdy si jde pro svoji skupinu před obědem. Když občas supluje. Tak se volá na těch 10h., ať se nemusí platit suplování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit