Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Když jsme bydleli v podnajmu a platili jsme zálohy člověku, na kterého byl byt psany a on je mel posílat dal, došlo k tomu, ze vznikl pulrocni dluh a chteli odpojit elektrinu. Takže byt tebou, platim zálohy rovnou zprostredkovatelum energie a plynu, rozhodne ne žádnému meziclanku.
Samozřejmě, fond oprav taky radši rovnou družstvu než vlastníkovi.
@Zuzaa píše:
Když jsme bydleli v podnajmu a platili jsme zálohy člověku, na kterého byl byt psany a on je mel posílat dal, došlo k tomu, ze vznikl pulrocni dluh a chteli odpojit elektrinu. Takže byt tebou, platim zálohy rovnou zprostredkovatelum energie a plynu, rozhodne ne žádnému meziclanku.
Samozřejmě, fond oprav taky radši rovnou družstvu než vlastníkovi.
Teda u nás je to naopak. Vlastníme družstevní podíl a bude tam bydlet někdo jiný. Neupřesnila jsem to. A právě nechci aby tam vznikl dluh, když si to budou platit sami, domnívám se totiž, že by tento dluh šel za námi, nebo se pletu? Kdyby šel dluh a za nimi, samozřejmě by bylo pro nás jednoduší kdyby si platby zařizovali sami. Zakl.
Jj, za vami, vy jste vlastnici podílu. V tomhle případě nevím, co bude lepší ![]()
Nebo takhle-lepší bude, když bude nájem dávat vám, a vy družstvu, tim to bude pod kontrolou a nevznikne dluh družstvu. Je tam ale, riziko, ze nebude platit vám, vy budete platit ze svého a s nim se pak třeba soudit… Což ale je asi lepší varianta než se zadluzit družstvu…nevim
Mluvim ale jen o fondu oprav. Energie pokud by byly psány na něj, budou vymahany u něj… Jen nevim, zda to jde, to spis se poptat na družstvu nebo zprostredkovateli energii.. Těžko říct.
Ja ani nevím, jak to tehdy dopadlo na tom našem podnajmu, jeste ten měsíc jsme koupili byt(taky družstvo) a odstěhovali se..
Kdyz nad tím tak přemýšlím, tak by ty energie ale, mely jít psát přímo na ne. Pracuji ve společnosti, která vlastní nejvíc bytu v CR, a každý nájemce si energie píše na sebe a jejich dluhy jsou pak reseny s nimi, nas se netýkají. Takže pokud od vás dostane řádnou nájemní smlouvu, melo by to jít.
Napsala bych si na sebe, ať jsem bydlela kdekoliv, měla jsem napsané na sebe..je to jistota..
Bydlím v družstevním bytě, který pronajímá přímo družstvo..eletriku mám na sebe, plyn bych měla také, kdybych ho měla.
Rozhodně bych platila přímo družstvu, laicky proto, že to bude nejspíš levnější..když z toho prostředník nebude nic mít.. ale možná to jenom nechápu ![]()
Já třeba platím družstvu vše krom té eletriky měsíčně s nájmem (vodu, topení, opravy, popelnice, spol. prostory a podobně.)A mám ty částky i ve smlouvě.
My jsme v druž. bytě a energie si platíme samy přímo zprostředkovatelům např. elektriky
Já si nechala oplatit fixní částku na účet za nájem, vodu, teplo…, plyn a elektřinu si platili sami.
U nás může být elektřina na podnájemníka, ale voda je součástí „nájmu“ družstvu, takže vždy psána na vlastníka družstevního podílu. Podnajemník družstvu platit nemůže, protože s ním nemá žádný vztah. Povinnost platit má nájemník, tedy vlastník dr. podílu.
@ntkv píše:
Napsala bych si na sebe, ať jsem bydlela kdekoliv, měla jsem napsané na sebe..je to jistota..
Bydlím v družstevním bytě, který pronajímá přímo družstvo..eletriku mám na sebe, plyn bych měla také, kdybych ho měla.
Rozhodně bych platila přímo družstvu, laicky proto, že to bude nejspíš levnější..když z toho prostředník nebude nic mít.. ale možná to jenom nechápu
Já třeba platím družstvu vše krom té eletriky měsíčně s nájmem (vodu, topení, opravy, popelnice, spol. prostory a podobně.)A mám ty částky i ve smlouvě.
No nechapes. Zakladatelka chce svůj dr.byt pronajmout, cili ta osoba nebude mít s druzstvem nic, smlouva bude se zakladatelkou. Proto se ptala.
Nj, to je tak když něco čtu a nečtu u toho.. ![]()
Ale stejně, ať si to napíšou na sebe. Dluh určitě bude případně jejich. Vlastníkovi to určitě ušetří práci a hlavně nervy při vymáhání nedoplatku nebo vyučtování přeplatku.
Děkuji za anonymitu. Chtěla bych se zeptat, zda musí být energie (elektřina, plyn, voda, topení) napsány na vlastníka podílu družstva, nebo mohou být napsány na podnájemníka. A taky by mě zajímali platby. Je lepší, když platí podnájemník vlastníkovi družstevního podílu, který pak odvádí družstvu, nebo když podnájemník rovnou tyto platby platí družstvu, a proč? Děkuji za všechny přínosné odpovědi.