Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se jen zeptat, jestli se nenajde maminka, které dítko ještě v 5.měsíci nedrželo hlavičku!!! Davídek je předčasně narozen, cvičíme Vojtovu metodu, v určitých věcech se Davídek posunul, ale konkrétně třeba tu hlavičku nedrží a ještě špatně používá ručičky na podepření!!!
Vím že to chce trpělivost a cvičit, ale dnes jsem se vrátila z rehabilitace a jsem nějaká z toho smutná. Asi bych potřebovala slyšet, že někdo ten problém mněl a zvládli to!!!!
Díky Danny
Jen měsíc, asi se budeš smát co bych chtěla po tak krátké době, ale jsem hrozná, já bych chtěla hned, aby to fungovalo ![]()
A jak casto chodite na rhb a jak casto cvicite doma. Rika ti rehabka, ze cvicite dobre?
Myslim, ze po mesici jeste nemusi zvedat hlavicku. Zalezi na duvodu cviceni. Holt musis vydrzet a nepodlehat chmurum a litosti nad miminkem.
Pravda je, ze takova hypotonie - hadrovejsi svaliky se cvici hur. Ale zas je to lepsi nez zvysene svalove napeti.
Jde o to cvicit casto, abys posilala porad impulsy a tim zapinala svaliky.
Ale urcite vidis po cviceni, kdyz das mimco na brisko, ze uz treba trosku hlavicku aspon srovna a na chvilku srovna zaklon a treba i prizvedne?
To bys urco mela po cviceni videt. Ja nevim, jak moc hlavicku zapojuje. Ale kdyz ho das pred cvicenim na brisko a po cviceni na brisko. Mel by treba lepe vytahnout rucicky. Dej mu je podel tela i pred cvicenim i po cviceni a koukej, co udela. Kazdopadne pomalu, chce to trpelivost. A ne, ze hned nic neni videt. Nebo se dovede po cviceni lepe oprit o rucicky nebo prave trosku lip vzprimit hlavu. Nebo nozicky ma pred cvicenim zvedle - stale v poloze na brisku do vzduchu a po cvicu je da pekne na podlozku.
ahoj Danny,
my jsme taky cvicili Vojtovku a vysledky se dostavili zhruba po mesici, ale taky ne vsechno,cvicili jsme zvedani hlavicky, otaceni a celkove nastartovani svalu a neco se zlepsilo hned a neco az po delsi dobe. Pokud ti na rehabilitaci rikaji, ze to delas dobre a nejake vysledky vidis, tak bych to brala jako dobry. Hlavne se nenervuj, staci, ze musite cvicit, coz je i tak pro mamcu dost narocne, pokud u toho dite place, coz niki rpimo rvala.
Tak se drz a hlavne vydrz a cvicte, ma to svuj vysledek Niki je ted uplne v pohode
pa Monca
Ahoj,
já jsem se zrovna odplížila od našeho 6ti měsíčního pídi, se kterým také mám starost. sice hlavičku drží, ale stále se napíná a heká, také cvičíme Vojtu (od 4 měsíců), jelikož nezvedal hlavu. Hlavu stále moc nezvedá, jen když se mu chce a rozhodně ne, když to zkouší doktor.
Mám ještě dceru a ta se narodila malá, ne sice předčasně, ale hypotrofická a hypotonická, hlava jí padala děsně dlouho, ale paní doktorka na rehabce nám řekla, že každé dítě se jednou hlavu držet naučí a stalo se tak i u naší dcery.
Nevím přesně co myslíš tím nedrží hlavu, jestli na břiše nebo je-li vzpřímen, ale jestli jste byli na neurologii a řekli vám cvičit a pak že to upraví, pak bych byla optimista. To se pěkně říká a těžko dělá, já sama sleduju Adamův pohyb ostřížím zrakem a pořád se mi to nezdá…
Otáčet se začal minulý týden a jen na jednu stranu a pak to napínání.
No, abych to shrnula, dcera byla jako „chcíplý“ ptáček, omlouvám se za ošklivé přirovnání
dost dlouho, určitě přes 5 měsíců a pak to šlo, už ani přesně nevím kdy, raději jsem to zapomněla, Vojtu jsme cvičili do 10ti měsíců, skoro nelezla (dělala Meresjeva a tahala za sebou nohy) a pak se stoupla a chodila. Snad to tak bude i se synem. Teď jsme cvičení trochu flákali na dovče, ale zase cvičíme, prý je to stejně nejdůležitější do 6ti měsiců.
Držím palce, aby prcek taky najednou hlavu udržel, ne všichni to mají nastaveno stejně, ale existují i mimča, která dlouho nic nedělají a pak do toho jdou najednou. Je to psychicky děsně náročný zachovat si aspoň nějaký optimismus, ale držím pěsti, abys ho vykopala (ten optimismus samozřejmě)
.
Evis
Aladino,
taď jsem odeslala sůj příspěvek a četla Tvůj. Proč je vyšší svalové napětí horší? My jsme na tom tak, že právě vyšší svalové napětí máme. Můžeš napsat? Díky.
Evis
Díky za povzbuzení!!!
Nejdříve jsme začali posilovat břišní svalíky, neboť ve 4.měsících byl na tom jako 2.měsíční!!! Teď už jdou vidět nějaké výsledky ohledně zapojování bříška, ale ještě to není tip top. Hlavičku při pasení zvedne, ale má ji na stranu a když ho zvedám za ručičky do sedu, tak ji nedrží vůbec, prostě mu hlavička visí v záklonu a ještě se tomu směje ![]()
Ještě při tom pasení nezapojuje ručičky!!!
Cvičíme 5× denně a na rehabilitaci chodíme po týdnu a vždycky nám přidá další cvik!!! Myslím, že jsme pod dobrým dohledem milé rehabky, jen to chce tu trpělivost a nekoukat na ostatní děti, které už jsou dál!!!
Asi to tak bude, že někdo to zvládne za měsíc, někdo za tři!!!
Danny
PS : ALADINA - ty budeš asi od fochu co?!
Díky za ten popis,samozřejmě máme hadrové svalíky, je to náš lenoch, asi bude víc přemýšlet, než se hýbat
, rehabka nás chválí, tak myslím, že je vše v pohodě!
Ahoj Danny,
malá sice nebyla nedonošeňátko, ale s určitýma věcma si dala trochu načas! Např. pást koníčky bylo do 5. měsíce naprosto nemožný, polohu na břiše vůbec nesnesla, to bylo řevu. Hlavičku si sice třeba do sedu přitahovala, ale na bříšku ji prostě ne a ne zvednout. Pak najednou to uměla a šmitec.
Převracet ze zádíček na bříško se začla až mezi 7. a 8. měsícem. Pak ale byla velká frajerka a všechno dohnala, že jsme koukali.
Koukám, že cvičíš pravidelně a neflákáš to. Úplně Tě chápu, že máš obavy. Ale neboj, vše bude dohnáno a možná v pozdějším věku i někoho předeženete ![]()
Známých chlapeček do 8 měsíců jen ležel!! nebyl nedonošený ani žádné jiné potíže neměl. Na rehabilitace nechodili, protože jejich pediatr nějak nepovažoval za nutné je někam posílat. Nevím nevím, jestli to byl správný přístup, rozhodně bych to tu nechtěla dávat za příklad… ale každopádně pak začali chodit aspoň na plavání a kluk se najednou rozjel a do roka chodil! Nebo spíš lítal. V roce běhal s rukama nad hlavou. Tak se neboj a cvičte. Takových miminek je…
budete velký šikulové, uvidíš!
pitris
Moje starší holčička pásla koníky už v porodnici,postavila se v šesti mesících,a to už lezla a seděla…jaké pro mě bylo překvapení,když ta mladší je opačný extrém…u všeho má minimálně měsíc zpoždění (oproti průměrnému vrstevníkovi,ne proti Anče
)
A hlavičku ve visu nedržela hodně dlouho,v pátém měsíci 100% ne.Na bříško se taky otočila v sedmi měsících,a pak to zapoměla…,ale od převčerejška zkouší pérovat na kolínkách ![]()
Ale my jsem drobet extrém,Jůla totiž Vojtu necvičí…nemá totiž žádný jednostranný problém,ani se neučí náhradní pohyby a vzorce,jde dopředu,jen hodně pomalinku.Takže jsme se s mudrou domluvily,že jí necháme čas,že ho asi prostě potřebuje! Nesouhlasím s jeho plošným předepisováním,pokud není opravdu vážný důvod…ale to sem určitě nepatří ![]()
Jen jsem chtěla napsat,že se to prostě zlepší…a se cvičením to bude co nevidět…jenže cvičení je pro vytvoření nervových spojů,svaly musí dítě posílit samo a na to je měsíc prostě málo ![]()
Ahoj Danny,
taky jsme se narodili dřív - o tři týdny. Při propuštění z nemocnice neuroložka konstatovala lehkou hypotonii. V šesti týdnech se k tomu přidala ještě predilekce hlavy - dostali jsme poukaz na RHB. Cvičili jsme 4× denně do sedmi měsíců, tj. než se malý dostal na čtyři. Pak už jen 3× a v 8 měsících jsme mohli přestat. Nicméně na tříměsíční kontrole na neurologii nám paní doktorka řekla, že ještě nepaseme pořádně a správně koníčky, odpovídali jsme 2. měsíci, co se týče vzpřimovacích mechanismů. Měli jsme přijít v pěti měsících. Do té doby jsme poctivě cvičili, ale je pravda, že jsem malýho moc nenutila na bříško, měli jsme totiž problémy (bakterie ve střevě - průjmy, navíc se nechal mlíčkem krmit cca 45 minut. V prosinci začal malý na rehabilitaci líp reagovat, nicméně naše RHB nad námi pořád kroutila hlavou, že to není dobrý, nedrží hlavičku … Koncem prosince se malý začal přetáčet na bok. Na začátku ledna jsme skončili v nemocnici se zvracením a odmítáním UM, jednou z léčebných terapií byla zvýšená poloha postýlky. Malý se zaflokoval a přestal se natáčet. Postupně zase začal, když jsme mu postýlku vrátili zpátky do vodorovné polohy, RHB z nás byla nadšená, i predilekce a držení hlavičky se upravilo. Ale neuroložka zkonstatovala, že vývojem vzpřimovacích mechanismů odpovídá 3 měsícům !!!, protože se už měl přetáčet, malému bylo skoro 5 a půl měsíce (tzn., kdyby se narodil v termínu necelých 5). Poprvé se přetočil týden po téhle kontrole. V sedmi měsících jsme byli znovu na kontrole (už jsme se přetáčeli, lezoplazili se) a dobrý
prý ukázkový dítě. Když jsme se byli v 9 měsících jenom pro kontrolu ukázat na RHB bavila jsem se, prý jestli jsme ho moc nepopostrčili dopředu (lezl jakko drak, obcházel nábytek)
Teď chodí za jednu ruku a snaží se chodit sám, zatím udělá jen pár kroků …
Takže užívej si malého, vydržte, ono to přijde ![]()
Jo a svýho času jsme těch cviků měli šest, taky se přidávalo a přidávalo … ![]()
Ahoj DANNY,
tak tě můžu snad uklidnit, že našemu prckovi jsem musela podepírat hlavičku ještě po 5 měsíci
Je taky předčasně narozený- 35+1.Ale žádné cviky jsme cvičit nemuseli.Jen jsem ho 2.měsíce „koulela“ po balonu,aby si zpevnil krční svaly a až v tak v tom 6.měsíci jsem si mohla dovolit, mu hlavičku nepřidržovat
Neboj, určitě to s Davídkem zvládnete a hlavičku dříve či později určitě udrží !!!!!!! Jo a koníky taky nepásl zrovna ukázkově, padal k jedné straně.Řekla bych, že bys mohla Vojtovku prokládat tím cvičením na míči.Jednak posílíte krční svaly a taky se prcek naučí držet rovnováhu a tak jako se celý srovná.
pá Yasmin
Ahoj Evis, hypotonie je podle me lepsi v tom, ze se prave posila jen signal k zapojeni svalu - samozrejme pres nervove spoje. Ale u vyssiho napeti se deti rychleji uci, ale spis ten pohyb delaji spatne a pak se to musi cvicenim opravovat. Proste je lepsi pozdeji, ale s cvicenim spravne. U vyyssiho napeti deticky prave driv jako by lezou nebo si stoupaji. Akorat ze treba na spicky.
Ale je to slozitejsi a nechci se zamotavat.
Vetsinou deti zas tak velky problem nemaji. Jen kdyz uz maji cvicit, at radsi cvici. At to maji rychleji OK a za sebou.
Jo sama jsem se synem mela cvicit a ze je to opravdu rovnou moje povolani.
A jak se mi do toho nechtelo. Jenze je nejhorsi, kdyz tomu clovek trochu rozumi a chyby vidi. Ale uz chapu, co to je pri vsi te praci v domacnosti a peci o dite, jetste ke vsemu cvicit.
A trefit se, aby dite bylo odpocate, aby nebylo akorat najezene a aby po cviceni neusnulo a a a .......... ![]()
Cviceni zdar.
I kdyz je pravda, ze u hypotonie zas dyl trva , nez se cvik odcvici a vysledky taky trvaji dyl.