DS - 19letá maminka

Domuska
12.5.13 11:18

DS aneb 19ti leta maminka

Ahoj holky! Když jsem byla v 8tt zjistili mi hematom a ležela jsem týden v nemocnici. Měla jsem skvělou spolubydlící a ta byla o 5t pokročilejší, tudiž ve 13tt. Zůstali jsme v kontaktu a psali si o mimčách a jak se máme.. No dnes mě dostala zpráva od ní, že už není v žádném týdnu, protože jí na tripl testu zjistili Downův Syndrom, tak se s manželem rozhodli těhotenstvi ukončit. Byla V 19tt! :( psala ať si na sebe dávám pozor a jdu na podrobnější vyšetření do Brna, kde mi to řeknou s jistotou. Jestli byla na prvotrimestru, to nevím, ale četla jsem si diskusi o triplu a výsledky bývají falešně pozitivní.. tak mě napadá, jestli podstoupila odběr plodovky (to nepsala, takze nevim), jinak třeba to dítko mohlo být úplně zdravé a rozhodnutí provedli na základě krevních výsledků. No k pointě… Mě se na triple nechce, když mi v prvotrimestrálním screeningu řekli, že u mě je všechno naprosto v pořádku, nemusím se zbytečně stresovat nějakýma triple testama ne? Taky mi nejde do hlavy jak mohlo mit jeji ditě ds, když je jí 19 a nikdo u ní v rodině ho nemá.. :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Poison Ivy
12.5.13 11:23

DS není dědičný, takže to, že ho nikdo v rodině neměl, vůbec nic neznamená. Stejně tak věk - samozřejmě, postupem věku riziko DS stoupá, ale vyskytuje se i u mladších nastávajících maminek, respektive dětí, byť v menším zastoupení.

V Brně ti stoprocentně neřeknou nic, protože žádná diagnostika není stoprocentní (u DS jen plodovka, kde je určitá nepřesnost dávána na vrub lidskému faktoru v laboratoři), ale dělají tam například krevní test Prenascan, který se blíží téměř sto procentům. Na plodovku asi šli, umělé přerušení jí na základě často nepřesného tripplu těžko někdo udělal.

Osobně bych na tripple nešla, byla jsi na prvotrimestrálu, ten je stran záchytu a falešné pozitivity přesnější, proč chodit na méně přesný test?

• Citovat
  • Upravit
8566
12.5.13 11:27

Výskyt DS je zvýšen u žen nad 35 ale také u žen do 19 let. To, že je v nějakém věku riziko zvýšené, neznamená, že v jiném věku se to nemůže stát.

Jaké zvolíš testy, je na tvém zvážení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
12.5.13 11:30

Ahoj,
pokud mas screening v poradku, na triple bych se vykaslala. Jinak se to stava, neni prvni ani posledni takhle mlada s takovym vysledkem. Tezko rict no, jen na zaklade triple bych se nerozhodovala, ale kazdyho vec :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
12.5.13 11:35

DS nemá genetické dispozice, nevybírá si ani věk i když zvýšené riziko bývá u starších žen. Down je prostě blbá shoda náhod, při dělení buněk se špatně rozdělí chromozomy, není to genetická záležitost. Jinak si myslím, že pro ukončení se nikdo nerozhodne jen podle tripplů, většinou po tom následuje plodovka (nebo odběr klků) a až to dá přesný výsledek.

Jinak ano, tripply jsou zastaralé a mnohem méně spolehlivé než NT+ screening a bývají dost často falešně pozitivní. Já si nechávala prvomestriál u obou těhotenství, tripply jsem už ani u jednoho neabsolvovala. U obou se to zkombinovalo pak ještě s UTZ. ve 20tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elenkazed
12.5.13 11:57

Na tripply bych už nešla, vyšli mě falešně pozitivně a to jen díky velkej viróze při odběru, zase ale vím že moje mimčo je zdravé a to díky plodovce. Jsem taky mladá a to riziko prostě vyšlo byť nepravdivě..

• Citovat
  • Upravit
43035
12.5.13 12:03

Jen z triplu ji asi DS nezjistili, nejspis se nerozepisovala o podrobnostech. U plodovky si muzes priplatit za rychlejsi vysetreni a karyotyp je celkem rychle proveditelny.
Jak psaly holky, DS neni dedicny, je to blba nahova (vetsinou).
A v tvem pripade bych na triply nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
12.5.13 12:03

Ano, jak už tu bylo psáno, bohužel se DS může objevit u kohokoliv a kdykoliv. Věkem sice riziko roste, ale to nic neznamená.

Triple test mi moje doktorka nedělala, protože jsem byla na prvotrimestrálním screeningu. Triple testy nejsou přesné, zbytečně by mohly tu zdravou matku se zdravým dítětem vyděsit a musela by podstoupit zbytečně odběr plodovky.

• Citovat
  • Upravit
elenkazed
12.5.13 12:08

@TroisChéris přesně přesně, já zdravá matka i zdravé dítě a podstupovali jsme plodovku..Tripply jsou k ničemu..

• Citovat
  • Upravit
stazinka09
12.5.13 12:23

@TroisChéris @elenkazed
no tak jsem taky ten případ, takže za mě tripply už ne…

• Citovat
  • Upravit
Krakatice88
12.5.13 12:27

@elenkazed @stazinka09 No vidíte, tak je jedině dobře, že doktoři už pomalu ustupují a triple testy nedělají automaticky. Kdo jiný, než oni, by měl vědět, že vedle screeningu ve 12. týdnu se triple test rovná věštění z koule? Přesto to plno doktorů pořád vyžaduje, ale je to jen o domluvě a fakt je lepší se na to vybodnout, než pak mít nervy a podstupovat odběr plodovky :)

• Citovat
  • Upravit
719
12.5.13 12:30

Downův syndrom lékaři poznají i na UTZ… a nejen tuto poruchu, je toho víc, co jde poznat na utz :(. Souhlasím s příspěvkem, co tu byl, vyskytuje se u velmi mladých a pak těch starších těhulí :(. Žena je „v nejlepší fázi“ pro otěhotnění v rozmezí těch 20-30 let, její tělo je na to připravené prakticky snad ve všech aspektech :).
Jinak samozřejmě záleží i na otci toho miminka. U mužů je to s překročením té 35 taky už horší. (dle nějakého průzkumu, co jsem četla, se pak zvyšuje i riziko vývinu schizofrenie, čím je muž starší - hlavně nad 40)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
12.5.13 12:30

@Domuska moje dr. mi tripply ani nenabízela a ani teď (pokud bych byla těhotná), tak bych na ně nešla.

Podle mě akorát zbytečně stresujou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
12.5.13 12:31
@TroisChéris píše:
@elenkazed @stazinka09 No vidíte, tak je jedině dobře, že doktoři už pomalu ustupují a triple testy nedělají automaticky. Kdo jiný, než oni, by měl vědět, že vedle screeningu ve 12. týdnu se triple test rovná věštění z koule? Přesto to plno doktorů pořád vyžaduje, ale je to jen o domluvě a fakt je lepší se na to vybodnout, než pak mít nervy a podstupovat odběr plodovky :)

No právě tomu jsem vůbec nerozuměla, můj doktor dělá screening, sám mi ho doporučil, kvůli věku a zklidnění rodiny (DS v přímé linii), ale je i zastánce triple testů. Takže já jsem fakt šla úplně zbytečně na odběr plodové vody a ty nervy a stres při čekání na výsledky, už nikdy víc…

• Citovat
  • Upravit
Domuska
12.5.13 12:38

Jo, diky moc =) Me se o tom taky doktori nezminovali vubec, takze taky nic rikat nebudu.. jen me celkem znervoznelo v diskusích o trip testech, že „pokud ti prvotrimestralni screening a odběr krve vyšel dobře, není se čeho bát“ no, mě bude brát krev úúúúúplně poprvé za celé těhotenství (když nepočítám nemocnici, kde mi neřekli ani proč ji berou, ani výsledky) až 23.5 kdy jsem taky velice zvědavá na utz :/ jak co bude a jak co dopadne =)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky