Důchodová reforma Maláčové

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20845
20.5.21 15:01

Důchodová reforma Maláčové

Jen tak ze zvědavosti bych se místního osazenstva zeptal, jaký mají názor na momentální návrh důchodové reformy co je k vidění na https://www.mpsv.cz/…dova-reforma .

Jako nápady jsou tam zajímavé a logické. Proti tomu většinou člověk nemůže nic namítat. Ale kompletně všechny jen všem důchody zvedají. A nebo se snižuje odchod do důchodu. A když se pí Nerudové nebo pí Maláčové ptají. Tak na rovinu říkají, že jejich práce není přemýšlet nad tím, kde se na to peníze vezmou, že to je práce ministra financí. Ale hlavně, že tam mají velkým napsaný, že systém je neudržitelný, tak vymyslí „pojďme do něj narvat další desítky miliard“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10651
20.5.21 15:20

@Cenarius můj názor je, že sebelepší opravdovou reformu důchodového systému neudělají bez komplexní reformy podpory rodin obecně. Není možné určovat jaké důchody a jaká pravidla pro důchodce budou, když mladí nebudou mít děti a bude stále nákladnější děti ufinancovat. Běžná nižší střední třída už teď má celkem problém zaopatřit i dve děti. Jediní komu se vyplatí vice děti jsou buď nízko (resp. zadno) prijmovi nebo vyšší střední třída (to mluvím o rodinách s příjmem 150tis +/měs) samozřejmě v zavoslot na regionu. Ale obecně by bylo vhodné se podívat na to jakou máme reálnou podporu rodiny, když odhlédneme od často zmiňované 4 leté rodičovské (která neni vždy nutná).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.5.21 15:43

Jedou kampań, hrajou o přežítí.

Reální důchodová reforma je stále v nedohlednu. ŘEší se jen co bude do října.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20845
20.5.21 15:48

Jinak kdo se chce opravdu pokochat a je správný datofil. Tak přímo na stránkách duchodovakomise.cz jsou i všechny podkladové materiály apod. VELMI zajímavé. Hlavně se člověk dostane pod pokličku toho, co prezentuje pí Maláčová.

Jen namátkou vyberu ten asi nejdůležitější „Vývoj nákladů vzhledem k HDP“ nyní asi 8,5%. To má za nějakých 20-30 let vyrůst k 13-16%. Čísla co vyvolávají spousty otázek. :think: Těch 16-18% vydává momentálně Řecko a vidíme jak na tom jsou, ale zase tam mají důchody, ve vztahu k průměrné mzdě, o polovinu větší než naši důchodci. Ti by asi koukali, kdyby místo průměrných 15tis teďka brali třeba 22tis. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
20.5.21 15:51
@Cenarius píše:
Jinak kdo se chce opravdu pokochat a je správný datofil. Tak přímo na stránkách duchodovakomise.cz jsou i všechny podkladové materiály apod. VELMI zajímavé. Hlavně se člověk dostane pod pokličku toho, co prezentuje pí Maláčová.Jen namátkou vyberu ten asi nejdůležitější „Vývoj nákladů vzhledem k HDP“ nyní asi 8,5%. To má za nějakých 20-30 let vyrůst k 13-16%. Čísla co vyvolávají spousty otázek. :think: Těch 16-18% vydává momentálně Řecko a vidíme jak na tom jsou, ale zase tam mají důchody, ve vztahu k průměrné mzdě, o polovinu větší než naši důchodci. Ti by asi koukali, kdyby místo průměrných 15tis teďka brali třeba 22tis. :D

Prosimtě stejně jim to nikdo, kdo bude při smyslech, neschválí. Alespoň doufám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
20.5.21 15:54
@janickaIII píše:
Prosimtě stejně jim to nikdo, kdo bude při smyslech, neschválí. Alespoň doufám.

Nevím. Nebyla bych si úplně jistá. Maláčové celkem ty její návrhy prochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
20.5.21 15:56
@Kelsey píše:
Nevím. Nebyla bych si úplně jistá. Maláčové celkem ty její návrhy prochází.

Do voleb to schválit nestihnou a pak bude záležet jestli vůbec budou v koalici a případně s kým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20845
20.5.21 16:06
@janickaIII píše:
Do voleb to schválit nestihnou a pak bude záležet jestli vůbec budou v koalici a případně s kým.

Spíš jestli vůbec budou v PS. :mrgreen:

Blbý je, že nikdo z opozice nic v rukách nemá. Přijde mi to jako hrozná škoda, dávno mohli něco nachystat svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.21 16:14

Myslím si, že nenávist mezi generacemi bude jen narůstat. :nevim:
Nevím jestli žiji v nějaké bublině, ale ve svém okolí neznám a nevidím žádné chudáky důchodce, nikde u nás v domě, ani u rodičů, ani u partnerovo rodičů na vesnici. Opravdu, znáte někdo důchodce, co by na tom byl tak špatně, že nevyjde s penězmi na měsíc? Možná někdo, kdo se o sebe celý život nebyl schopný postarat a zaopatřit se. Většina seniorů má vlastní bydlení, platí tedy jen poplatky za energie, k bydlení přišli ještě za minulého režimu - družstevní byty, zděděné, takže žádné splácení hypotéky jako dnešní mladí. Neplatili hypotéku, takže si mohli i něco našetřit. Platí si léky, ale pokud přesáhnou ročně 5tisíc, tak jim to pojišťovna vyrovná. Dnešní běžný důchod je 15tisíc, to jsou peníze s kterými se opavdu v pohodě dá vyžít. Nejhorší důchodci jsou generace cca 70-76, celý život za totáče, nezažili válku, ženy šly do důchodu cca v 55, takže už se 20let válejí u TV a sledují nekonečné seriály a jen natahují ruku aby jim přidali a oni hurá na akce do supermarketu, nadávají na mladé, kterým nepřejí nic a po nás ať přijde potopa… :poblion: Starší senioři, ti co zažili válku jsou opravdu jiná generace, s timi se dá mluvit, ty něco zažili a přejí mladým budoucnost. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
18267
20.5.21 16:22

Je to takové plácání o ničem, vždyť tam Venezuela je, tak měla něco dělat a ne křičet teď 5 měsíců před koncem. Ona je vůbec taková štědrá - dávkomat, hlavně, kdo ty její spravedlnosti zaplatí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.21 16:23

Výše důchodů by se měla odvíjet z větší části na počtu odpracovaných let a výdělku…Paní Maláčová má asi rodiče podobné mé tchýni, která byla doma v invalidním důchodě od 40 let jen kvůli umělému kyčly, je jí 80 a je zdravoučká vyležená odpočatá a běhá jak zajíc…Tito lidé vytěžovali stát půlku života, nic nepřinášeli a teď rozdíl v jejich důchodu s lidmi kteří pracovali 40 let a snažili se vydělávat a zlepšovat se…je třeba 4-5 tisíc…to je nadůchodech špatně. A teď pláče, že mám jen 11 tisíc a chtěla by zase stát ždímat.
Já mám hodně nadprůměrné příjmy, každý měsíc státu dám plat jednoho člověka a doplácím na to na OCR, na neschopence na mateřské a v důchodu (podle mě žádné nebudou až tam budu mít jít) kor…Samý strop, ale daň bude progresivní :-).

Jinak zajišťování žen, které vychovali děti…to je také hezké…ale ony chodily dříve dřív do důchodu, takže ho dostávaly déle než muži…Podstatnější by bylo, ale byla třeba lépe počítána doba, kdy vychovávaly děti a tím dávaly svým můžům možnost plně se věnovat sobě a své kariéře…Aby ženy měly stejné platy…500 za každé dítě a to i mužům mi přijde jako výsměch výsměchů…

• Citovat
  • Upravit
4706
20.5.21 16:25
@Anonymní píše:
Myslím si, že nenávist mezi generacemi bude jen narůstat. :nevim:
Nevím jestli žiji v nějaké bublině, ale ve svém okolí neznám a nevidím žádné chudáky důchodce, nikde u nás v domě, ani u rodičů, ani u partnerovo rodičů na vesnici. Opravdu, znáte někdo důchodce, co by na tom byl tak špatně, že nevyjde s penězmi na měsíc? Možná někdo, kdo se o sebe celý život nebyl schopný postarat a zaopatřit se. Většina seniorů má vlastní bydlení, platí tedy jen poplatky za energie, k bydlení přišli ještě za minulého režimu - družstevní byty, zděděné, takže žádné splácení hypotéky jako dnešní mladí. Neplatili hypotéku, takže si mohli i něco našetřit. Platí si léky, ale pokud přesáhnou ročně 5tisíc, tak jim to pojišťovna vyrovná. Dnešní běžný důchod je 15tisíc, to jsou peníze s kterými se opavdu v pohodě dá vyžít. Nejhorší důchodci jsou generace cca 70-76, celý život za totáče, nezažili válku, ženy šly do důchodu cca v 55, takže už se 20let válejí u TV a sledují nekonečné seriály a jen natahují ruku aby jim přidali a oni hurá na akce do supermarketu, nadávají na mladé, kterým nepřejí nic a po nás ať přijde potopa… :poblion: Starší senioři, ti co zažili válku jsou opravdu jiná generace, s timi se dá mluvit, ty něco zažili a přejí mladým budoucnost. :srdce:

Mi pripomnelo knihu Konec stříbrného věku :mrgreen:

Malacova umí jen rozhazovat, uz se těším, az zmizi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.21 16:45

To je výsměch všem maminkám. To jim jako vážně přidají, když mají 15tisíc? Já jako osvč skončila s mateřskou cca 5tisíci měsíčně. :( :,( bohužel jsem nebyla žádný velký podnikatel, spíš jsem byla nucená na přáci na živnosťák, holka po škole - jinak nezaměstnatelná, příjmy po dvou letech nižší než za kasou, ale můžu říct že mám praxi v oboru. Mám manžela a během těhotenství jsem si šetřila, takže se uskromníme a postaráme se o sebe. Ale v obchodech mezi důchodcema si připadám s mojí „výplatou“ jako největší socka.

• Citovat
  • Upravit
1091
20.5.21 16:52

Já bych to důchodcům přála, ale co tak vidím v okolí, tak pokud jsou dva a mají vlastní bydlení, tak si špatně nežijí. Daleko hůře jsou na tom mladé rodiny s dětmi, žena na RD, hypotéka nebo nájem a v přepočtu na osobu včetně dětí mají mnohem méně. Nelíbí se mi tohleto upřednostňování pouze určitých skupin a zavání mi to zas „koblihy“ před volbami. Bohužel důchodci tu mají obrovskou voličskou základnu, takže se jen tak tenhle přístup měnit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20845
20.5.21 16:59

@Violkafiala ono to nebude tak hrozný. Ti důchodci taky nejsou úplně blbí. Spousta z nich má děti a vnoučata právě v těch mladých rodinách a určitě se radši uskromní oni sami, aby měli víc jejich děti a vnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová