Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Koukám, že nemáte děti. Takhle. Moje kamarádka rekonstruovala starý dům s bytem dva jedna. Právě aby jí vyšlo bydlení co nejéně. Nyní mají miminko a seznává, že to prostě nejde. A jak malý poroste, že to prostě nebude k tomu. Budou měnit bydlení s rodičema. Takže jí opět čeká investice. Pochopitelně v době, kdy investovala do starého domu, tak ještě neměli dítě a vůbec to vypadalo všelijak. Bohužel ze současného pohledu to vypadá jako dost špatná a hlavně zbytečná volba. ![]()
Podle čeho bylo poznat, že nemáme děti? No ale opravdu je nemáme. Máme byt 100 m2, to stačí i pro rodinu s dětmi a když si vezmu, že spousta lidí žije v bytě 80 m2 se 2 dětmi, tak myslím, že domek s velkou zahradou na to léto bude stačit. Počítám totiž, že budeme většinu času venku a domů půjdeme jen přespat. V tom našem bytě třeba máme místnosti jak blázen (je to 3+1) a ložnice, kam chodím opravdu přespat, by mi stačila poloviční… Takže 80 m2 - 3+ kk mi přijde Ok.
@Pinu píše:
Jenže bude rozdíl v ceně chatky a ceně malého domu?
to nevím, ale doufám že ano ![]()
@Pinu píše:
Podle čeho bylo poznat, že nemáme děti? No ale opravdu je nemáme. Máme byt 100 m2, to stačí i pro rodinu s dětmi a když si vezmu, že spousta lidí žije v bytě 80 m2 se 2 dětmi, tak myslím, že domek s velkou zahradou na to léto bude stačit. Počítám totiž, že budeme většinu času venku a domů půjdeme jen přespat. V tom našem bytě třeba máme místnosti jak blázen (je to 3+1) a ložnice, kam chodím opravdu přespat, by mi stačila poloviční… Takže 80 m2 - 3+ kk mi přijde Ok.
Pokud bys měla jednou takový dítě jako mně… pro kterého „zaracha“ bylo požehnáním a legalizací toho, že fakt NEMUSÍ ven… jsem prostě zápecník domácí i nyní… tak nepočítej s tím, že většinu času budeš trávit venku. Možná jo, ale se vzteklým a trpce znuděným dítětem.
Já neměla ani blízké kamarády, já byla skoro furt zalezlá někde na půdě, kde jsem konečně měla pocit, že mám pro sebe dost místa.
Jo, a žili jsme pět lidí v dva plus jedna v paneláku a…
![]()
Ale to je fakt zcela mimo téma. ![]()
@Pinu píše:
tohle přesně bych si raději nejdřív vyzkoušel, nakolik je to reálné, než proinvestoval milion..
@Emilie píše:
Pokud bys měla jednou takový dítě jako mně… pro kterého „zaracha“ bylo požehnáním a legalizací toho, že fakt NEMUSÍ ven… jsem prostě zápecník domácí i nyní… tak nepočítej s tím, že většinu času budeš trávit venku. Možná jo, ale se vzteklým a trpce znuděným dítětem.![]()
![]()
Já neměla ani blízké kamarády, já byla skoro furt zalezlá někde na půdě, kde jsem konečně měla pocit, že mám pro sebe dost místa.
Jo, a žili jsme pět lidí v dva plus jedna v paneláku a…
![]()
![]()
Ale to je fakt zcela mimo téma.
To já jsem byla spíše lítač venkovní a manžel taky, tak si moc nedokážu představit, že by to bylo jinak. Jenže život vždycky přinese něco, s čím člověk nepočítá a ty věci se nedají až tak moc dobře naplánovat… Když bude chtít dítko sedět doma, bude tedy v bytě, který je od naší parcely 5 minut autem. ![]()
@Pinu píše:
@dalimil No to se právě snažím zjistit, zda je to reálné.
myslím jestli je reálná ta tvoje představa o celém dni na zahradě a domu jenom přespat. Až potom bych stavěl něco stálejšího…
@Pinu píše:
To já jsem byla spíše lítač venkovní a manžel taky, tak si moc nedokážu představit, že by to bylo jinak. Jenže život vždycky přinese něco, s čím člověk nepočítá a ty věci se nedají až tak moc dobře naplánovat… Když bude chtít dítko sedět doma, bude tedy v bytě, který je od naší parcely 5 minut autem.
Ano, děvče, ale mluvím o tom, že do určitého věku tam to dítě nenecháš samotný. Buď ho smykem potáhneš na zahradu, kde ti udělá ze života peklo (nebo tvoje dítě být takový nemusí), nebo s ním budeš sedět v tom bytě. Nevím, jak si to představuješ, jestli si bude ty tři hodiny číst a hrát… ale svoje pětiletý dítě nechávám bez doma bez dozoru jen v případě, že ven jdu věšet prádlo - a to mám otevřené terasové dveře a na něj vidím. Jen pro příklad - o obědě si chodí odpočinout do svého pokoje, už nespí. Za půl hodiny stihl fixou počmárat celou postel. Včetně povlečení. Si dělal dráhu pro autíčka.
To nemluvím o tom, že velmi rád kouše kabely - pochopitelně nedělá rozdíl, které jsou a které nejsou pod napětím. Garantuju ti, že tohle se zakázat nedá, nedá se to ani řešit tím, že veškeré elektrické přístroje doma odpojíš. A tak dále. Oba milujou máchání se ve vodě. Přistaví si k umyvadlu židli a pustí kohoutky na plný koule. To je to, o čem mluvím, a zřejmě i Dalimil, jestli jsem ho dobře pochopila. To je to, na co přišla ta moje kamarádka. To je to, na co časem přijde každá rodina, která má děti - postředí, které se dosud jevilo jako vyhovující, je náhle naprosto nevyhovující. Moje děti jsou taky venkovní typy, milují výlety - a taky nemohu říct, že by vydržely celý den venku. Spíš je to tak, že je to tu takovej jeden velkej průchoďák. A to jak za sluníčka, tak za deště.
Uhlídat je, aby mi z pískoviště nevlítli otevřenejma terasovejma dveřma dovnitř, protože se jdou jen napít… to znamená za nima stát! Imrvere 24 hodin denně… A nevyřeší to udělaná svačina venku - protože tu přeci nepapají… myslíš si, že to dáš, ale… nedáš. To se nedá. ale je fakt, že ani jejich pokojíky nevyřešily fakt, že jako herna slouží prostě celý dům včetně garáže a kotelny ![]()
No tak to vás asi moc nechápu. Podle mého názoru je jedno, jestli dítě nonstop hlídám v domě nebo v bytě. Do určitého věku musí být pod dohledem, ale nechápu, co s tím má společného, že chceme na letní bydlení domek/chatu. Naopak si pamatuji z dob komunismu, že lidi o víkendech stavěli chaty (ale vlastně domy - z cihel, s elektřinou, plynem, vodovodem) a to, i když měli děti. Osobně znám několik rodin, které to praktikují stejně. Bydlí v bytě a na teplé období zavřou krám a přestěhují se na chatu. Někteří lidé si prostě chtějí udržet výhody bydlení ve městě, ale mít zahradu s plným zázemím jako únikovku. Já jsem velmi racionální a pragmatický člověk a abych řekla pravdu, já to vnímám tak, že je lepší držet si byt v centru lázeňského města (jehož hodnota jen tak dolů nepůjde), než ho prodat a veškeré peníze investovat do domku na vesnici (jehož hodnota půjde spíše dolů).
Já si zase mysím, že není rozdíl mezi chatkou a domem. Raději menší plnohodnotný dům, bez výklenku, arkýřů a jiných blbostí. než chatku, stejně se musí zateplit a omítnout a pak při přistavování zase dodělávat??? podle mě jsou už ty finance v rozdílu minimální.
Já si myslím, že menší chaloupku do jednoho milionu možná zvládnete. Hrozně záleží. Dá se stejný dům postavit za dva miliony i za čtyři. Chce to hlídat akce, slevy, hledat, ale to zřejmě děláte. Hodně udělá třeba stavba svépomocí nebo za pomocí kamarádů atd.. prostě když neplatíte firmu na každou prkotinu.
Do chatky bych asi nešla, taky bych volila něco zděného, pro pohodlí s dětmi. Promyslet si dispozici, pokud děti plánujete, tak abyste tam měli alespoň malý dětský pokoj. Dispozice typu 2+kk pro rodinu s dětmi je na rozvod ![]()
Co se týče toho pobytu venku, tak já v tom nevidím problém, to hlavně hrozně záleží na tom, jakým stylem žijete, třeba my jsme v RD a přes léto, když je hezky, tak se v baráku nezdržujeme prakticky vůbec, ráno běhá dítě venku kolikrát ještě v pyžamu a večer ho naháníme dovnitř div ne násilím. V tom nevidím problém. horší je to pak za špatného počasí, zkrátka abyste si za deště na malém prostoru domku třeba nelezli na nervy - nehledě na úložné prostory, prostě těch krámů zvlášť s dětmi je potřeba dost.
Ten model žití ve dvou domácnostech není špatný nápad, otázka je, jak se ti to osvědčí v praktickém životě, vlastně budeš mít dvě domácnosti - na úklid, přesun věcí - ale jak říkám, to záleží na každém, co mu vyhovuje
Já si právě také myslím, že je lepší domek. Vždyť chata je vlastně domek, který je využíván jen sezónně, a je jedno, jestli je ze dřeva nebo z cihel. Přesně tak - souhlasím s k. a.c. k.a.1 - stavět bez blbostí. Opravdu si nemyslím, že si dám židli před barák a budu se kochat, jaký tam mám krásný výklenek, co mi sice prodražil stavbu o XX tisíc, ale zato zvenku vypadá krásně
. Rádi bychom 3+kk, tzn. obývák s kuchyní, ložnici a dětský pokoj. Stejně se většina našeho života bude odehrávat venku na terase. Co si pamatuji, jako dítě jsme s rodiči pořád jezdili na chatu nebo na chalupu (měli jsme výběr ze dvou
) a bylo to přesně tak - rodiče nás museli div ne násilím nahánět večer domů. Záleží na životním stylu každého a já jsem prostě bytová holka, co měla vždycky příležitost jet do přírody na chatu nebo na vesnici na chalupu. Manžel zase vyrůstal v třípatrovém rodinném domě a opravdu je to tak, že každý vidíme jako nejlepší to, co jsme sami zažili. Já hlavně vidím i úspory v provozu - v zimě třeba tolik neprotopíme v bytě jako bychom protopili v domě, ušetříme za benzín, nebudeme muset prohrabávat zasněženou cestu k domu, nebudeme se muset bát, že nám silničáři neprotáhnou silnici a nedostaneme se všas do práce. A při výstavbě to hlavně nebude takový stres - až to postavíme, tak to postavíme. Střechu nad hlavou budeme mít tak jako tak.