Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Čau ženy..
![]()
Chci se zeptat, manžel mi tvrdí, že v dnešní době je možný postavit dům za 1milion korun se vším všudy… kecá něco o nějaké montované stavbě, prý je cena i se základovou deskou, bez pozemku…
Dům by měl být velký 3+1 ne ektrémně veliké, něco kolem 80mčtv.
Je tady někdo kdo v něčem takovém bydlí, nebo zná někoho v okolí kdo má dům za milion??
Hádáme se jako psi…
![]()
Nedávná diskuze na téma dům za meloun: https://www.emimino.cz/…t-dum-72480/
Reálné to je (jen tedy nevím, jestli i se základovou deskou), mrkni třeba tady:
http://www.realitymag.cz/…zumnou-cenu/
Také s manželem uvažujeme nad montovaným domem. Chceme tedy větší (7+2), ale pokud do něj půjdeme, bude nás stát cca 2 miliony, základovou desku si uděláme svépomocí. Samozřejmě bude něco stát i vybavení…
A známí si nechávali také dělat montovaný domek, na svém pozemku, desku si nechali dělat od zedníků a komplet domek je vyšel na 950 tisíc. Ale už ho pár let mají ![]()
Ahoj, nevím přesně jaký dům tvůj manžel myslí. Ale počítám, že je reálné postavit i normální dům za milion. My jsme postavili dům za 1.5milionu a to jsme stavěli v době, kdy stál stavební materiál 3× více než dnes ;o((bylo to před 3lety.
Ovšem dům jsme si stavěli sami. Jen okna a střechu nám dělali profíci. Stavěli jsme jeden rok, ale byla to dřina. Zato ted je to super
hlavně pro děti.
Kathuschka píše: Čau ženy..![]()
![]()
Chci se zeptat, manžel mi tvrdí, že v dnešní době je možný postavit dům za 1milion korun se vším všudy… kecá něco o nějaké montované stavbě, prý je cena i se základovou deskou, bez pozemku…
Dům by měl být velký 3+1 ne ektrémně veliké, něco kolem 80mčtv.Je tady někdo kdo v něčem takovém bydlí, nebo zná někoho v okolí kdo má dům za milion??
Hádáme se jako psi…![]()
Tady u nás mají krásnej dům 5+kk, vyšel je komplet (pozemek, základovka, montáž, i vnitřní vybavení - od podlah, malby, kuchyně až po nábytek a záclony) na 2 miliony. Takže si myslím, že má pravdu manžel ![]()
Díky, Díky, zase si manžel píská jak je dobrej.. ![]()
Ale což, když postaví za milion, budu jen ráda ![]()
Myslím si, že v dnešní době to určitě reálný není… my máme byt za daleko větší hodnotu a sestra postavila dům za 1 500 000 plus k tomu pozemek a to nemá ani dodělaný kolem domu a je to dům těch 80m +/- něco. A všechno si dělaly svépomocí… neplatili žádnou firmu a nic navíc za práci!!! Najímali si dělníky z vesnice a známý …
A je to včetně DPH?
Hlavně se dobře podívejte, co je v ceně, někde dělají jenom stav ke kolaudaci, což je pro bydlení žalostně málo a naskáče to dalšíma věcma, co stejně budete muset dodělat… Nebo se počítá s nejlevnější variantou vybavení (podlahy, umyvadla, obklady…) a když si vyberete něco jiného, vlastního, tak to zase skáče nahoru.
My jsme z typových moc vybírat nemohli, jsme ve svahu a většina vycházela dispozičně hodně mimo. Nakonec máme vlastní návrh, malý přízemní domek, když jsme si ho nechali nacenit od firmy, co dělá montované domky, tak to vyšlo přes 2 miliony, ceny za některé věci byly naprosto šílené - to by snad muselo být pozlacené - např. tam máme 1 dlouhý okap a měl stát snad 60 000,– ![]()
Takže budem stavit subdodavatelsky, podle mě to musí vyjít vždycky levněji, než s firmou. Bude to dřevostavba - obvodové zdi a vnitřky z Ytongu. Zatím jsme ve fázi, kdy jsme lehčí o 120 tisíc a máme 2 projekty (barák + studna) a hromadu zeleného dřeva na skelet obvodových zdí
A ještě asi 20 tisíc budeme doplácet za nějaké další věci okolo projektu a vyřízení stavebního povolení.
Chtěli jsem za milion, ale nakonec vezmem asi 1,8 mil. hypotéku (resp. 1,5 mil. + 300 tis. z Fondu rozvoje bydlení, či jak se tomu nadává) - prý je lepší vzít víc a nevyčerpat, než aby nevyšly prachy… A skromně doufáme, že to za 1,5 mil. dáme
Asi by to vyšlo o něco levněji, kdybysme to plácali z Porfixu po večerech, ale potřebujem bydlet rychleji, než za 5 let (bo 5 let už to vyřizujem
), proto ten kompromis…
Ahojda, teda hledali jsme dlouho a všude nás ujišťovali, že pod dva miliony nepostavíme. Měli jsme původně sepsanou smlouvu o smlouvě budoucí s firmou, která měla stavět montovaný dům za 1.600 000 Kč na klíč, což je sakra dobrá cena, ale když došlo na podpis konečné smlouvy, ukázalo se, že je to podvod, že na tak nízkou cenu lidi jen lákají a spoléhají na to, že když už si zaplatili projekt a další vstupní investice, že už od smlouvy neustoupí. Když jsme totiž měli podepsat konečnou smlouvu, ukázalo se, že dům vyjde přibližně na 2,2 milionu!!! Přišli jsme tak o 20 tisíc za projekt, nějaké další finance navíc, ale jsme rádi, že jsme odstoupili. Nakonec jsme postavili maličký 3+1 asi za 1,6 - 1,7 milionu. Hrubou stavěla firma, střechu nám dělal můj taťka a jinak si vše (vnitřky a vše ostatní) dělal manžel sám. Takže si nedokážu při nejlepší vůli představit něco, co by se dalo postavit do jednoho a půl milionu. Ze starých domů se za milion prodávají ruiny na spadnutí, firmy staví hrubou obvykle za 800 tisíc u menšího domečku (dřevostavby - u zděného to bude s hrubou podobné). Jen základovka může stát cca 150 - 200 tisíc, samozřejmě i víc - podle plochy. Možná takové ty mobilhousy (mobilheimy) - ty jsou levnější. Vypadají dobře, dají se krásně zařídit, akorát jsem ještě neviděla žádný moc veliký, spíš je to stísněnější bydleníčko.
Až budete hotoví, tak bych ráda věděla koncovou cenu
.
My jsme dělali „pouze“ rekonstrukci a vyšla nás skoro na stejno. Dělali jsme „jen“ zateplení, okna, podlahy, dlažby, koupelnu, záchod, kuchyň, komplet rozvody, nové topení, kotel, nové dveře atd, prostě hovadiny okolo - stavba komplet zůstala vč. střechy, okapů, komínu, hromosvodu, atd.
My jsme měli stavět původně to měl být dům i ze zákl. deskou za milion a vyšplahalo se to skoro ke dvoum
Ale i pak co jsem četla o té firmě
no nakonec jsme nestavěli ![]()
Milion je podle mě na dům hodně málo.
Do montovaného domu bych nešla, za prvné jsou děsně malinké a za druhé mám živý důkaz vedle u sousedů, jak takový dům vypadá po pár letech ![]()
My taky stavíme, shodili jsme na starším domě střechu i krov a postavili jsme si tam další patro, takže dle projektanta je to cenově podobné jako stavět menší dům
Máme rozpočet kolem toho 1mil a to si vše děláme sami. Řemeslníků jsme měli jen málo - elektrikáře, instalatéra, jinak vše dělal manžel sám za pomoci kamarádů. Kdybychom měli někomu zaplatit to, co tam manžel udělal, tak by to bylo nějakých těch 500tis navíc. Materiál jsme veškerý kupovali po akcích a slevách, mimo sezonu.
Podle mě se vejdete do milionu jen s hrubou stavbou a dejme tomu okny (záleží samo na tom, jak dům bude velký), ale musíte potom počítat se spoustou dodělávek jako vnitřní dveře, podlahy atd…
No já si myslím, že za milión včetně desky to opravdu nedáte. To by jste si museli dělat opravdu všechno úplně sami a ještě k tomu kupu věcí získat se slevou. Ono se to nezdá, ale ty částky naskakují a nakonec to vyjde vždycky dráž, než si člověk myslel.
Jak už tu někdo psal, určitě to za milión nebude obyvatelné. A jak psala Angua, to je opravdu cena včetně DPH?
A co vodovodní přípojka, studna, kanalizace, případně čistička, plyn, elektrika? Bez toho to fungovat nebude a na tom peníze také letí. Dále nějaké terénní úpravy, chodník, příjezdová cesta?
Jedna věc je dům samotný a druhá ty věci související s tím, aby se tam dalo fungovat.
Nevím, co z toho všeho už by jste nemuseli zařizovat a dělat, ale obyvatelnému domu do 1 milionu, samozřejmě bez nábytku, z vlastní zkušenosti vážně nevěřím
.
Jo a ještě, není pravda, že montovaný dům vyjde levněji, aspoň to teda neplatí vždy. My chtěli stavět montovaný (systém flexibuild) a vyšel by nás (materiál na „zdivo“) asi tak 2 x dráž, než když jsme to udělali z pórobetonu.
Příspěvek upraven 09.06.11 v 11:10
Taktéž si myslim, že je to nereálné…co cena pozemku, sítě, terénní úpravy…
…tedy stavíme, hodně sami, na všem se snažíme ušetřit co nejvíce…jenže na všem se bohužel taky šetřit nedá-pokud chceš aby to pár let vydrželo a fungovalo tak jak má a ne pak všechno za 10let předělávat znova…každopádně, pokud se vám to povede, chtěla bych to pak taky vědět a nejen já…abysme si pak mohli rvát vlasy z hlavy, kde jsme mohli ušetřit.
Ale držim palce, ať se to povede
. ![]()