Duševní choroba a paranormální dovednosti

84
26.3.13 00:39

duševní choroba x paranormální dovednosti

Předem chci napsat, že diskuze tady beru vážně, čtu je jedním dechem a moc mě tyto věci zajímají. Mám jen spoustu otázek. Jak se pozná rozdíl mezi opravdovým vnímáním paranormálních jevů( např. vidění duší)a začátkem dušení choroby, třeba schizofrenie? Vždyď nemocní touto chorobou také vidí něco, co ostatní ne.Nebo naopak má schizofrenik díky své nemoci rozšířené vnímání. Také dětí, když měly imaginárního kamaráda, měly dříve jen bujnou fantazii. Dnes se mluví o tom, že komunikují s dušemi. Je to takové na hraně. Je tu někdo, kdo mi to trochu vysvětlí, moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8836
26.3.13 06:29

Tak schizofrenie má jasně daná diagnostická kritéria, která musí člověk splňovat, aby mu mohla být tato diagnoza udělena. Navíc takový člověk je velmi nápádný svým podivným chováním. Ten, kdo by uměl opravdu komunikovat s duchy, by se ale k tomu nechoval podivínsky. S takovým člověkem by bylo normální žití, což se schizofrenikem určitě není, bavíme se ale o neléčeném schizofrenikovi, abych se tu někoho, kdo se léčí se schizofrenií nedotkla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
26.3.13 06:51

Tak ja zazila pripady, kdy paranormalni schopnosti (respektivre pacient udával, že je měl) propuknutí paranoidní schizofrenie předcházely o několik let. Nikdo to nepoznal, jedna pacientka se dokonce zivila osobnim poradenstvim a formovanim osobnosti, protoze delala automatickou kresbu. Můj názor je ten, že to byly první příznaky nemoci, manžel si zase myslí, že si provozováním okultních praktik ten pacient tu nemoc přivodil :-)

Já na paranormální schopnosti nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
26.3.13 08:59

Ja take na paranormalni jevy neverim.
Jen ti chci napsat, ze kdyz si deti „vytvareji“ imaginarni kamarady, patri to ke zdravemu vyvoji ditete. Nemelo by se jim to zakazovat nebo rikat, ze je ti blnost, ze tam nikdo neni. Deti si proste rozvijeji fantazii.
Ja jako mala mela dva imaginarni kamarady. Jedna se jmenovala Barka a ja treba nechtela, at si nekdo seda na jednu zidli, protoze tam sedi Barka, kdyz jsem sla ven a mama za mnou zavrela dvere, klepala jsem na ni, at nezavira, ze Barka je jeste uvnitr… nemyslim si, ze by me to nejak negativne poznamenalo, zadnou psychickou poruchou netrpim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
26.3.13 09:34
@elchirk píše:
Ja take na paranormalni jevy neverim.
Jen ti chci napsat, ze kdyz si deti „vytvareji“ imaginarni kamarady, patri to ke zdravemu vyvoji ditete. Nemelo by se jim to zakazovat nebo rikat, ze je ti blnost, ze tam nikdo neni. Deti si proste rozvijeji fantazii.
Ja jako mala mela dva imaginarni kamarady. Jedna se jmenovala Barka a ja treba nechtela, at si nekdo seda na jednu zidli, protoze tam sedi Barka, kdyz jsem sla ven a mama za mnou zavrela dvere, klepala jsem na ni, at nezavira, ze Barka je jeste uvnitr… nemyslim si, ze by me to nejak negativne poznamenalo, zadnou psychickou poruchou netrpim.

souhlas
my trebas mame z prdesine vytah a ja nesmim otevrit dvere od domu, protoze vytah jeste neprijel. myslim, ze neni moc velky rozdil mezi imaginarnim kamaradem a vytahem z predsine :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
26.3.13 11:14

@elchirk Já si také nemyslím, že imaginární kamarád je duševní porucha. To jsem asi smíchala jablka a hrušky. Jen jsem chtěla napsat, že spousta věcí se dnes vysvětluje jako paranormální jev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
26.3.13 12:56

A co když připustíme možnost, že některé duševní poruchy jsou způsobeny „paranormálními jevy“ a odstranění dotyčných vlivů by pacientovi pomohlo víc než užívání psychofarmak? Lidský mozek je prý využíván asi tak z 10%. Psychiatrie nezná příčiny většiny psychických nemocí.
Věřím, že neprozkoumané energie jakýmsi způsobem ovlivňují všechny lidi, životy, přírodu. Všechno podléhá určitým univerzálním zákonitostem, neznalost zákona neomlouvá ;)

• Citovat
  • Upravit
84
26.3.13 13:17

@Dueliola Dík za tenhle komentář, neumím se moc trefně vyjadřovat, ale tak o tom také přemýšlím. Třeba rozdvojená oosobnost podle psychiatra rovná se přivtělená duše pro ezoterika? Vlastně se k žádné verzi nepřikláním, jen mám ty otázky. Jak mi to vysvětlí psychiatrie a jak ezoterika. Na druhou stranu je dnes moderní být „jiná“, spousta jevů lze přitom normálně vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
26.3.13 13:46
@Dueliola píše:
Lidský mozek je prý využíván asi tak z 10%.

To je dost dávná povera. Kazda cast mozku ma svoji funkci a kazda je nekdy pouzivana. ne samozrejme vsechny najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
26.3.13 13:56

Nedávno jsem se dívala na toto: http://www.ceskatelevize.cz/…chizofrenie/

Taky je asi podstatné čemu kdo věří. Někomu může pomoct psychiatrie, někomu ezoterika. Hlavní je výsledek.

@Pudloslava, nejsem pověrčivá, nevím jak je využívaný mozek. Ani doktoři a vědci to nevědí přesně.

• Citovat
  • Upravit
43037
26.3.13 15:49
@Dueliola píše:
nejsem pověrčivá, nevím jak je využívaný mozek. Ani doktoři a vědci to nevědí přesně.

no nikdy to nikdo nebude vedet presne, protoze ve vede vzdy plati, ze cim se zvetsuje objem vedomosti, tim pribyva i novych otazek. V kazdem pripade neni pravda, ze se mozek vyuziva jen z 10%. Vyuziva se cely a zhruba se vi, jakou funkci ktera cast ma - pri jakych procesech se v ktere casti mozku objevuje aktivita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
26.3.13 16:14

@Pudloslava, jasně chápu, nehádám se do jaké míry je využívaný mozek, nic moc o tom nevím. Zajímalo by mne, co ví věda o fungování šišinky mozkové.

• Citovat
  • Upravit
43037
26.3.13 17:27

Rudimentární třetí oko, které se vyskytuje u plazů, produkce melatoninu, regulace spánkového cyklu (cirkadiální cyklus) podle světla-koordinace s dobou rotace planety

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
26.3.13 17:45
@Pudloslava píše:
Rudimentární třetí oko, které se vyskytuje u plazů, produkce melatoninu, regulace spánkového cyklu (cirkadiální cyklus) podle světla-koordinace s dobou rotace planety

aha, díky, už jsem chytřejší :idea:

• Citovat
  • Upravit
Taona
26.3.13 17:53
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat