Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny
ve čtvrtek jsem dostala očkování proti tetanu (měla jsem třísky v noze a poslední očkování proběhlo v roce 2008)
třísky mi včera na chirurgii vytáhli bez problému (nezvládla mi je vytýhnout ani obvodní dr proto chirurgie)
Dnes mi ale okolí místa vpichu začalo napuchat svědit a trošku i červenat. Můžou to být nežádoucí účinky očkování? Mám to v pondělí při převaze nohy na který mám jít říci obvodní dr? díky za rady a názory
@Ka-Ha : může, já to tak mivam skoro po každém očkování
, pomůže třeba dithiadem nebo jiné histaminikum. Mivam kolem vpichu i třeba 5 cm a více natekly flek
. Nejdřív to bolí a pak to začne svedit.
Taky jsem měla reakci až po dvou dnech a trvala přes týden. Flek velikosti dlaně a zvětšené uzliny. V tříslech tak, že mne tlačily při sezení.
A lékaři bych to řekla.
Mě se s tím u doktora v podstatě vysmáli, že je to normální, měla jsem 3 týdny bouli jako blázen, bolelo to a 3 dny teploty 39°C. Takže to klidně řekněte, ale stejně s tím nikdo nic dělat nebude.
Taky jsem to mela po tetanovce otekly a cerveny. A bolelo a svedilo me to snad 2 mesice
Tetanus vznikne jen u rány, která je hluboká, uzavřená, bez přístupu vzduchu. Rozhodně ne z odřené povrchové rány, jak se nás snaží pořád děsit. Já nemám tetanus očkován už 45 let a rozhodně si ho nenechám naočkovat nikdy. Má spoustu nežádoucích účinků a nepředpokládám, že by mě někde propíchl vidlema od koñského hnoje. ![]()
@babanci píše:
@Mirabe1ka
Promiñ,omylem jsem zmáčkla. Souhlasila jsem s Tebou, že s tím stejně nic neudělají.