Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Dobrý večer.
Zhruba před měsícem jsem začala vnímat nějaký barevně neurčitý bod v levém oku, který mi jde společně tam, kde se podívám. Nejintenzivnější je těsně po tom, když mrknu. Druhá věc je, že se mi pod ním tvoří taková druhá tečka. Nevím, jak to popsat. Není to nikterak velké, že by mi to vyloženě bránilo ve výhledu, jde jen - už! - o dvě nepatrné tmavější tečky v oku, kterých si velmi často začínám všímat a které vnímám především tehdy, když se dívám na světlejší podklad. Oči mě nebolí, vidím naprosto skvěle na blízko i na dálku, v rodině máme problém pouze s dioptriemi na dálku. Nic víc.Nevíte, co to může být? Nemáte někdo obdobnou zkušenost? Doktor mě objednal až za 1,5 měsíce. Nemyslím si, že bych si nějak ničila zrak svou vinou. PC a TV sleduji poměrně málo, dodržuji správnou vzdálenost od knihy, ve tmě přiměřené světlo. Ve svých 28 letech mám poprvé problém s očima
Ahoj..nevim jiste jen podle popisu mi to sedi na narusenou sitnici..ma to pritel i moje dcera..nejvic to pry vnimaji na svetlem podklade nebo naopak ve tme. Pritel to ma uz 20 let a pry se s tim naucil zit..zvyknul si.Pry to neni zadny zrakovy prusvih.
Ale treba je to neco jineho..
@Baba píše:
Sklivcove zakalky?
http://www.zeleny-zakal.cz/…na-miste-531
přesně manžel to má… jde s tím normálně fungovat, prostě si zvyknout, jednou za čas dostane kapky tak je to chvíli lepší…
@Baba píše:
Sklivcove zakalky?
http://www.zeleny-zakal.cz/…na-miste-531
ano
tuto dignozu mel jeden muj pacient, ktery ke me prisel z ocniho s tim, ze od oci to neni.
tak jsem mu udelala vselijaka vysetreni asi tak za 30 tisic, aby nakonec sam dosel na jiny ocni, kde mu rekli, ze to od oci je
![]()
Tyhle mrchy mám už od dětství, pamatuju si, že jsem ležela na louce a koukali jsme s našima na nebe, to mi mohlo být tak 6 let, no a od té doby s nima žiju
Je to občas opruz, ale člověk si zvykne.
To budou sklivcové zákalky (tzv. floaters). Není to nic vážného, má to většina lidí, ale někdo to vnímá víc, někdo míň. Je to intenzivnější v ostrém světle. Nedá se s tím nic dělat - hodně pij.
Bud zakaly ve sklivci nebo problem se sitnici. Kdyby se to nahle zhorsilo, utikej na ocni pohotovost.
Děkuji všem za info. Já to mám teprve měsíc a hodně mi to vadí. V podstatě se mi i zdá, že za ten týden je to o žďobec zase větší.
Obdivuji vás, kteří to máte už od dětství. Mám to měsíc a skutečně mě to nesmírně irituje. ![]()
No možná právě proto, že to máme od dětství, jsme s tím líp srovnaní… V dospělosti se těžko zvyká na změny…
Dobrý večer.
Zhruba před měsícem jsem začala vnímat nějaký barevně neurčitý bod v levém oku, který mi jde společně tam, kde se podívám. Nejintenzivnější je těsně po tom, když mrknu. Druhá věc je, že se mi pod ním tvoří taková druhá tečka. Nevím, jak to popsat. Není to nikterak velké, že by mi to vyloženě bránilo ve výhledu, jde jen - už! - o dvě nepatrné tmavější tečky v oku, kterých si velmi často začínám všímat a které vnímám především tehdy, když se dívám na světlejší podklad. Oči mě nebolí, vidím naprosto skvěle na blízko i na dálku, v rodině máme problém pouze s dioptriemi na dálku. Nic víc.
Nevíte, co to může být? Nemáte někdo obdobnou zkušenost? Doktor mě objednal až za 1,5 měsíce
. Nemyslím si, že bych si nějak ničila zrak svou vinou. PC a TV sleduji poměrně málo, dodržuji správnou vzdálenost od knihy, ve tmě přiměřené světlo. Ve svých 28 letech mám poprvé problém s očima