Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den,
maminky, měla bych na vás takový dotaz - já tady nejsem kvůli svému dítěti (na to mám ještě čas), avšak kvůli knize na které pracuji. Potřebovala bych vaši pomoc - při porodu dvojčat stejného pohlaví se v porodnici zapíšou obě jména (např. Josef, Jan) a děti se narodí jenže JAK to doktoři (či sestry?) určí? Myslím tím jak určí, který z chlapců bude Jan a který Josef? Určí to prostě náhodně? Nebo je to třeba prvorozený-druhorozený? A co když se po porodu maminka podívá na ty děti a teď si uvědomí, že ty jména by jim seděli mnohem lépe obráceně, než jak to určili doktoři (či kdo)? Dá se s tím v tom případě něco dělat?
Předem děkuji za jakoukoli pomoc.
Tak mě se při porodu ptali, jak se bude jmenovat syn narozený jako první a jak druhy. Měla jsem císaře se spinální anestezii. Navíc jsme pořadí měli i písemně.
@Katusloveyou Dvojčata mají oznaceni A (to co se narodí prvni) a B (to druhe). Do papiru se udavaji jmena pro plod/dite A, dite B atd.
S manželem jsme se během těhotenství domluvili, jak se bude jmenovat Ačko a jak Béčko, Jejich polohy se nemění a tak jsme do papíru napsali 1.Lucie 2. Nikola. U kluků muselo být taky napsáno 1.xxx 2.yyy u párečku by to byla první jména. Ještě se mě jednou před císařem ptali, jestli to pořadí platí. Dle mého by šla jména prohodit ještě třeba ten den, nebo spíš než papíry pošlou na matriku
@Lenek Ještě doplním, ze pro parecek se daji vybrat zcela jina jmena, nez jsou uvedena pro děti stejného pohlaví.
@Lenek píše:
@Svistice tak to nevím. My by měli ty první
Znám pár, ktéry měl pro parecek připravenou extra sadu jmen.
Normálně jméno, které napíšeš do papírů první, dostane dítě A, to druhé dostane dítě B.
U mňa si pred pôrodom zapísali mená aj chlapčenské, aj dievčenské, ale myslím, že to bolo z dôvodu, ak by museli pôrod ukončiť sekciou, pretože pri normálnom pôrode dvojičiek nikdy nevieš, či ho nebude treba ukončiť sekciou
Inak hneď, ako sa dvojky narodili, som povedala každého meno, tak ako aj pri ostatných pôrodoch.
Jména vůbec nemusí být při příchodu do porodnice zapsaná. Děti se můžou pojmenovat až měsíc po narození ![]()
@Tunrida píše:
Jména vůbec nemusí být při příchodu do porodnice zapsaná. Děti se můžou pojmenovat až měsíc po narození
podle zákona ano, bohužel některé porodnice tomu nejsou moc přístupný a dokáží tě při příjmu pěkně sprdnout ![]()
@iiiv píše:
podle zákona ano, bohužel některé porodnice tomu nejsou moc přístupný a dokáží tě při příjmu pěkně sprdnout
No tak to už záleží na rodičích, jestli se nechají nebo ne. U nás třeba dostala sprda sestra, když mě chystali na sekci a ona tam přiletěla se ujistit o jménech, tak ji áraři sjeli ![]()
@iiiv píše:
podle zákona ano, bohužel některé porodnice tomu nejsou moc přístupný a dokáží tě při příjmu pěkně sprdnout
A pak te zastupluji a neporodis, dokud nereknes jmena ![]()
Jo ja nevim, jak presne to probiha, rodila jsem mimo CR a syn dostal jmeno az po tydnu
, ale urcite to jde zmenit, dokud se nezapisou jmena na matrice, sestrenka odchazela z porodnice az s tretim jmenem (tesne po porodu teta rekla jedno, pak to v prubehu dne zmenila a nakonec matrikarce nahlasila az treti
) Ale to uz je docela davno, nevim, jak se ty papiry vyplnuji a odesilaji dnes.
Jen k casu zapsani jmena: u me si jeste 2 dny po porodu matrikarka overovala, zda jmeno plati, nez odesle papiry ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.