Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
syn od rána zvrací, dala jsem mu vychlazenou coca colu po lžičkách, zvrací dál…teplotu nemá.
Má žízeň, po napití vody jí hned vyzvrátí, co mu mám dát k pití? Uvařila jsem mu černý čaj, chladím ho. Má být sladký nebo ne?
Mám doma smectu a hylak…
Nějaké rady? Děkuji
@Eva 13 zkus ten čaj a pokud ani to nezabere, tak bych jela na pohotovost. Pokud takhle zvrací i tekutiny hrozí riziko dehydratace.
@Eva 13 Tekutiny podávat vychlazené a opravdu po lžičkách, i když má žízeň. Černý čaj mírně osladit. Pokud máš doma nebo blízko lékárnu, tak ještě vyzkoušej rehydratační roztok kulíšek.
Jestli do večera neudrží tekutiny, jela bych na pohotovost.
Dávala jsem černý s glukopurem, dávala jsem do mrazáku a pila ledové a to jen po lžičkách. Když se nepozvracela třeba 10 minut, tak dostala další lžičku, pokud se pozvracela, tak jsem čekala třeba 30min na další pokus.
@Svistice píše:
@Eva 13 Tekutiny podávat vychlazené a opravdu po lžičkách, i když má žízeň. Černý čaj mírně osladit. Pokud máš doma nebo blízko lékárnu, tak ještě vyzkoušej rehydratační roztok kulíšek.
Jestli do večera neudrží tekutiny, jela bych na pohotovost.
Kulíška jsem koupila nedávno na dovolenou-kdyby „náhodou“,náhoda samozřejmě přišla, dceři jsem rozpustila jeden pytlík dle návodu, a po tom co se trochu napila, tak ho dál odmítala. Nešlo mi to do hlavy, tak jsem ochutnala, a taky se málem pozvracela, je to vážně hnusný
,a podle mě to moc nevychytali s tou chutí..kor když je to pro děti. Kdybych měla lístek z lékárny, tak bych jim to tam šla normálně vrátit..
Kulíška si taky pamatuju z dob kdy jsem ho dávala staršímu synovi a je to hnus fialovej…manžel šel pro něco do lékárny a samozřejmě ho vyfasoval ![]()
V patek mi tez 2,5 lety syn zvracel od 14-17 hodín celkem 7 x. Nemel teplotu ani prujem. Byla jsem vystresovana a dávala Colu po lzickach ale měl žizen a já mu dala medunkovy caj a hned se zase poblil. Pak jsem dávala kavovou lzicku vychlazene coly po 5 minutach jednu a dalsi hodinu lzicky 2-3 ve stejnem intervalu. Včera dostal k piti jen colu cely den a az dnes uz pije vodu a caj. Držím palce at je to dobre
Kulíška mi nabízeli ve 2 příchutích a ve verzi bez příchutě - ta je „slaná“, ale vzala jsem tu, jelikož kluk stejně nic sladkého nebo ala chemická jahoda apod. nepozře.
Dostala jsem do něj jeden pytlík, protože už měl fakt žízeň. Pak zvracení ustalo a pak dal přednost čisté vodě.
Kulíšek forte by měl i zastavovat zvracení, respektive to navalování prázdného žaludku. Dcera ho taky bojkotovala, ale dala jsem to do mrazáku vychladit na max a lžička a za 5 min další a stačilo třeba 1/4 hrnku, aby se to bříško zklidnilo.
Jinak na podzim byl případ, kdy ani kulich nepomohl, ani cola ani nic a skončila na kapačkách v nemocnici. Jako sedmiletá, kdy jsem myslela, že dehydrataci zabráním /rozumovým vysvětlením/. No, nestalo se..
U tak malého dítka bych byla na pozoru. Záleží na tom, jak často blinká. A nepít ihned po zvracení, ale alespoň 30 min vyčkat a ledové, které zmrazí žaludek a nenavalí to zpět. A po lžičkách, jak píšou holky, lžička, za 5 min další, pokud udrží. Jinak jak se tam pošle toho víc najednou, půjde to zpět…
U nás zabralo na neustávají zvracení cucání ledu, resp. jsem jednu ledovou kuličku rozčtvrtila, aby toho nebylo tolik do pusy. Místo Kulíška používáme chlazenou minerálku právě z důvodu chuti.
Holky, on pořád zvrací…smectu udržel asi hodinu, pak zas šavle
Tak pak už asi opravdu na pohotovost - nám vždy dali čípek Motilium, které konečně zabralo.