Dvouletý rodičák, podmmínky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dvouletý rodičák, podmmínky?
Ahoj všem
rozhoduji se, jestli zvolit 2 nebo 3 roky rodičovské. Zajímá mě, jaké jsou podmínky pro čerpání dvouleté varianty?? Našla jsem, že v loni to bylo minimum 380kč mateřské na den, ale letos by to mělo být, vzhledem ke snížení mateřské jinak. Takže jak to je?
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nene, není, podmínky jsou stejné, ale vzhledem ke snížení mateřské na něj dosáhne méně lidí… ale uvidíme jak to dopadne zítra.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také bych poprosila o radu. Jen říkám předem, že to jsou zatím jen mé spekulace, jen jsem o tom přemýšlela.
Pro dvouletý rodičák splňuji všechny podmínky a jelikož bych chtěla druhé dítě do dvou let po narození prvního, napadlo mě, dát si na 1. dítě dvouletý rodičák a kdYž by se nám podařilo mít 2. dítko do těch dvou let, přešla bych pak vlastně na druhý rodičák?
Nebo jak to je, když máte děti po sobě a nejdete mezi tím do práce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak bys z rodičáku na 1. dítko přešla na PPM, ta by se počítala ze stejného platu jako ta první a z ní bys pak přešla zase na rodičák a mohla volit stejně jako teď.
Pokud máš smlouvu na dobu určitou a v průběhu rodičáku ti skončí, tak byl plynule přecházela na další rodičák, ale už bys neměla možnost volit délku a byl by automaticky na 4 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, mám smlouvu na neurčito a celkem dobrý plat. A přijde mi škoda dávat si tříletý rodičák, když bych moc chtěla děti takhle blízko po sobě.
Ještě dotaz.
Když bych si dala ten 3letý rodičák (pro jistotu, přeci jenom nemusím otěhotnět a co pak, do práce bych po dvou letech nemohla jít) a do těch dvou let po narození 1. mimča by se nám narodilo mimčo druhé. Tak přejdu na PPM a pak na druhý rodičák a vlastně ten jeden rok peněz mi propadne.
Nebo přejdu na druhý rodičák a ten jeden rok mi proplatí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak taky přidám ještě dotaz, v jakém případě nárok na PPM není a rovnou se z jednoho RP jde na druhý??
mám smlouvu na dobu neurcitou, jsem na PPM a v zari jdu na RP, pak bychom radi jeste dite, ale u nas je to na dlouho, nez se zadari a jestli vubec…takze, je nejaky pripad, kdy bych mela jen RP a ne PPM? nebo je moznost, ze buudu mit PPM mensi nez ted?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nelo, vzdy muzes cerpat penize jen na to mladsi, rodicak je prispevek pro tebe a ne pro deti
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vypadla mi jedna veta ![]()
proplacet ti ten rok nikdo nebude, cerpas bud PPM nebo RP, nemuzes ceprat obe najednou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nelo dej si klidně RP na 2 roky a v práci nahlaš taky 2 roky. Pokud se to včas nepovede, tak v práci požádáš o prodloužení, do 3 let jsou povinni ti vyhovět, do toho jaký si měla nebo máš rodičák jim nic není… A budeš moct být dál doma, jen to bude zadarmo, ale pokud to sečteš celkem, tak určitě do 2,5 let je tohle výhodnější, možná déle, přesně jsem to nepočítala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jizvíková píše:
tak taky přidám ještě dotaz, v jakém případě nárok na PPM není a rovnou se z jednoho RP jde na druhý??mám smlouvu na dobu neurcitou, jsem na PPM a v zari jdu na RP, pak bychom radi jeste dite, ale u nas je to na dlouho, nez se zadari a jestli vubec…takze, je nejaky pripad, kdy bych mela jen RP a ne PPM? nebo je moznost, ze buudu mit PPM mensi nez ted?
Se smlouvou na dobu neurčitou není, tam máš nárok vždy, tedy, pokud by se rušil nebo stěhoval zaměstnavatel nebo jeho část, tak můžeš dostat výpověď i na RD … a pak bys nárok na PPM mít nemusela.
Jinak možnost, že budeš mít PPM nižší je - garantováno je to, že se bude počítat ze stejného platu, ale pokud se změní pravidla pro výpočet, tak se tím změní i výsledná PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a ta dalsi PPM se vypocitava uplne z tehoz? nebo mi to budou pocitat i z dovolene kterou budu cerpat po PPM?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To záleží, co by bylo vyšší, pokud ta dovolená, tak z ní, pokud plat před první PPM tak z něj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Jani1, díky za odpovědi.
Něco takovýho jsem potřebovala slyšet, to se mi hodí ![]()
Ještě všechno pozjišťuju u dr. a na sociálce.
Jenže v sociálku nemám moc důvěru, ony jsou tam baby takový zapšklý, jakoby ty peníze dávaly ze svého. Přijde mi, že pokud člověk nemá předem dost info, jsou schopné ti nějakou možnost vůbec nezmínit a většinou tu pro tebe nejvýhodnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit