Dvouměsíční miminko do babyboxu

Anonymní
3.3.20 16:50

Dvouměsíční miminko do babyboxu

Zdravím,

než mě předem odsoudíte jen podle názvu diskuze, tak si prosím přečtěte důkladně co tu hodlám napsat. Jsem pomerně mladá slečna, minulý rok jsem na jaře otěhotněla, byla šťastná a na miminko jsme se s partnerem těšili. Ovšem ten kdo nás oba do té doby markantním podílem živil byl on. Já v té době měla před maturitou, tudíž jsem se soustředila primárně na studium nikoliv na práci. V osmém měsíci těhotenství mě partner opustil se slovy, že „už se na to necítí a vlastně dítě nechce“ a odletěl do Emirátů za prací. Takhle jsem tedy ze dne na den skončila úplně sama, bez financí, bez rodiny, bez partnera a v osmém měsíci těhotenství. Sesypala jsem se, dostala strach a do konce těhotenství jsem si každý den hrála se strašnými myšlenkami. Protože dům ve kterém jsme bydleli byl partnerův, tak jsem ve své podstatě skončila „na ulici“. Sebrala jsem se a poslední dva měsíce těhotenství jsem trávila každý den na brigádě, abych si pronajala byt a snažila jsem se nasbírat co nejvíce financí. Vysloveně jsem pracovala až do dne mého porodu. Byla to noční můra a padala jsem na hubu, ale neměla jsem na výběr. Porodila jsem před dvěma měsíci na konci prosince zdravou holčičku. Přepadly mě ihned neskutečné deprese a strach. Nikoho v okolí nemám, ani rodinu, tudíž když říkám, že jsem na holčičku sama, tak jsem vysloveně úplně sama. Naspořené finance mi docházejí, rodičovský příspěvek mám ten nejnižší možný, jelikož jsem dříve pouze studovala a pracovala jen brigádně. Nezvládám to. Nezvládám finančně utáhnout sebe a malou. Propláču každou noc, mám strašný strach, noční můry a hrůzu z toho co s námi bude. Dceru miluji nadevše, je pro mě vším a jen při psaní tohohle textu tu řvu pláčem, ale vím že nám zbývá posledních pár týdnů a dojdou mi kompletně peníze ze zálohy…
abych se tedy dostala k dotazu… - Chci dát svou dceru do lepších rukou. Strašně se za to ale stydím a nenávidím. Vím, že mě to s velikou pravděpodobností zabije, ale semnou momentálně nemá šanci na šťastné dětství a plnohodnotný život. Jelikož se za to rozhodnutí stydím, tak se chci vyhnout adopci a proto je pro mě jediná připustitelná možnost babybox. Avšak, dcera má samozřejmě rodný list, já ji mám zapsanou pod svým jménem, rodila jsem v porodnici atd atd., zajímalo by mě tedy zda je to vůbec možné? Zda je vůbec možné své dítě odložit do babyboxu, když má „identitu“. Případně jakým způsobem bych lékaři, pracovnímu úřadu atd vysvětlila, že už miminko nemám.
Já vím, dotaz zní při nejmenším hloupě, možná směšně ale nedokáži si to absolutně představit. Nevím co a jak, jestli to náhodou není trestné.
Trhá mi to srdce, že to musím udělat, ale nechci aby trpěla kvůli tomu, že nejsem schopna nás uživit a musím do práce do které samozřejmě s miminkem nemohu… :( :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2997
3.3.20 16:53

Máš narok na pridavky, rodicak, davku na bydleni…to bys nezvladla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
761
3.3.20 16:56

Vyřiď si všechny možné dávky, más na ně nárok, dojdi na socialku, uvidíš, že se to dá zvládnout. Nevzdávej se dcery, budeš si to vyčítat do konce života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1362
3.3.20 16:58

Ježíš to je mi moc líto. Co azylové domy? Domy pro matky s detma? Chápu, že se cítíš hrozně, první měsíce po porodu jsou velký nápor a zvlášť je li člověk sám a bez peněz. Já si upřímně myslím, že s rodifakem fakt nejde žít..ale urcite je nárok na spoustu věcí, jen je těžké se toho dopomoct. Nedávno byla reportáž jak na úřadech práce lidem neporadí, aby nepřekročili určité procento dávek, neřeknou na co má člověk nárok a nepomůžou, ale je to o lidech, určitě to není všude stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
3.3.20 17:00

Můžete zadat o hmotnou nouzi, pokud se vám podaří najít byt s možností trvalého bydliště, tak můžete zadat o příspěvek na bydlení. Přídavky na dítě, porodné.. Přinejhorším existují azylové domy pro maminky s dětmi. Být vámi, kontaktovala bych sociální pracovníky. Buď na městě nebo přímo nějakou poradnu. Určitě vám pomůžou. Ano, z dávek těch peněz není mnoho, ale myslím že první léta, než půjdete do práce, by jste to zvládla. Ale nemůžu soudit, jak moc vás tato situace tíží a zda jste opravdu schopná miminko odložit do babyboxu. Budu vám držet všechny palce, ať vše dopadne dobře pro všechny. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
3.3.20 17:01

Zkus jeste nějaké organizace pro matku v nouzi, koukni se na internet, urcite něco najdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
3.3.20 17:02

Nijak tě neodsuzuji, chápu tvé pohnutky a jsem ráda, že chceš dítěti zajistit dobrý život. Svou dceru, ale miluješ, jsi její máma a jen to nezvládáš finančně. Nejsi jediná ani poslední. Miminko potřebuje lásku mámy. Jasně peníze jsou také podstatné, ale… Jsou tu organizace, které ti mohou pomoci, Azylové domy, příspěvky státu, zkus si nejprve zjistit co vše můžeš mít a až pak udělej nějaké definitivní rozhodnutí, kterého bys mohla později litovat. V neposlední řadě pak také přihlásit svá práva vůči otci dítěte alimenty a hrazení tvých nákladů do dvou let dítěte… Asi to tam bude složité, ale přihlásit bys se o to měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
3.3.20 17:03

Vždycky je možnost pomoci neboj kontaktuj Ospod, uvidíš pomůžou ti nebo poradí. Jsou i azylové domy pro matka tam ti také můžou pomoci. Pokud dcerku odložíš tak toho budeš litovat. Odkud jsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
3.3.20 17:04

Hned zítra jdi na sociálku, pro takové případy je pomoc určená a oni sami řeknou na co vše máš nárok, nebo i ten azylák. Pokud chceš dceru odložit jen kvůli financím budeš se trápit a řešení jsou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
3.3.20 17:05

To jak ses k tomu postavila je úžasné. Takhle mladá a bojuješ, to je fakt obdivuhodné. Dojdi si na úřady zkusit vyřídit nejakou pomoc. Drzim palce, oni ti pomůžou. Bya by to veliká škoda, kdyby ses musela dcery vzdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197

Prosím Tě, ani se mi tomu nechce věřit, že je to pravda. Kdybys bydlela v nájmu, máš k rodicaku ještě příspěvek na bydlení, přídavek na dítě a dávky hmotné nouze. Pokud nemáš fakt nic, existují azylové domy, aktivizacni sluzby pro rodiny, potravinové banky. Musíš mít životní minimum po odečtení primerenych nároků na bydlení. Na vyskakovani to není, ale mimino toho moc nepotřebuje. Máme se tady moc dobře, nikdo, kdo sám nechce, na ulici neskončí a hlady neumre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138

Zajdi do nejbližší občanské poradny a nech si pomoci s vyřízením dávek a přípsvěků, případně se s nimi poraď jak je to s azylákem ve vašem regionu. Stejně tak ti mohou dost pomoci v rámci vymáhání alimentů na dítě.

Další možnou cestou je přechodná pěstounská péče, kdy se o dítě bude starat někdo do té doby, než se dáš do pořádku - s tím že k dítěti normálně budeš mít přístup - opět, v občanské poradně budou vědět, kdo to ve vašem regionu dělá.

A ne, neboj, nebudou tě soudit.

https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny

Zároveň bych se vůbec nedivila, kdyby na pozadí toho, jak zoufale se cítíši byla kromě okolností i klasická poporidní deprese.

Ještě chvilku vydrž a hlavně si nech pomoci - dost ti to uleví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
3.3.20 17:06
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.3.20 17:08

Výživné ze zahraničí vymáhá úřad mezinárodní ochrany dětí v Brně. Malou nedávej do přechodné pěstounské péče, přišla bys o nárok na dávky spojené s ní. Myslím si, že vyhrabat se z této situace je daleko snazší s ditetem než bez něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
3.3.20 17:14

Je od Tebe úžasné, že chceš dceři poskytnout lepší život, ale trápí Té to už teď, takže si to dobře promysli :kytka: rodicak můžeš nastavit na 10 000 kč. Alimenty máš vyrizene v jaké výši? Případně zadala jsi o dávky? Rodiče nepomohou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí