Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
806
30.3.11 09:46

jak oživit diskuzi?

ahoj holky, pročítala jsem začátky diskuze před pěti/šesti lety, myslím, že např. Pimpa je tu stále:) a zdá se mi, že to tenkrát fakt žilo. Rešily jste tam samé zajímavé věci. Jakto, že je to teď tak mrtvé:)? Mně ekologický žití děsně baví a zajímá a ráda bych s podobnými lidmi více sdílela zkušenosti a nápady a tak. Jak tuto diskuzi můžeme více oživit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
30.3.11 09:46

jak oživit diskuzi?

ahoj holky, pročítala jsem začátky diskuze před pěti/šesti lety, myslím, že např. Pimpa je tu stále:) a zdá se mi, že to tenkrát fakt žilo. Rešily jste tam samé zajímavé věci. Jakto, že je to teď tak mrtvé:)? Mně ekologický žití děsně baví a zajímá a ráda bych s podobnými lidmi více sdílela zkušenosti a nápady a tak. Jak tuto diskuzi můžeme více oživit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
30.3.11 18:59

celestad obávám se, že za to můžu hlavně já. Vytvořila se paralelní uzavřená diskuse a asi dost věcí, co by se hodilo sem, řešíme tam :oops: . Za sebe slibuji, že se pokusím polepšit :wink: .

Hoďte prosím účinný recept na repelent proti klíšťatům. Po dnešní anabázi (točení klíštěte z pupíku prcka si vážně zopáknout nechci) chci zítra namíchat rozprašovač, abych dětem před odchodem na zahradu přestříkla oblečení. Určitě bych dala levanduli, tea tree. Určitě to někde mám pečlivě uložené, abych to mohla snadno najít :mrgreen: , tak mi prosím pomozte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
30.3.11 19:05

Tak jsem našla toto:
Návod na přípravu tinktury proti klíšťatům
Potřebujeme: 1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody.
Postup přípravy:
1. 1 litr vody přivedeme do varu.
2. Odstavíme a vložíme rozmarýn, louhujeme do vychladnutí.
3. Po vyluhování a vychladnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžící bílého vinného octa.
4. Uchováváme v ledničce.
Návod na používání:
Tinkturu naplníme do prázdného rozstřikovače (např. po okeně) a před vycházkou do lesa nebo na zahradu či chatu po těle rozstříkneme.
Tento přípravek je naprosto 100 % účinný. Žádné klíště se nepřichytne.

Musím se pochválit, že ten rozmarýn mi v hlavě naskočil hned, jen jsem si nebyla jistá. No vinný ocet nemám, ale myslím, že obyč bude snad účinný taky. Rozmarýn stejně potřebuje jarní sestřih :lol: . Já tedy ještě přihodím alkohol a EO levandule a tea tree, myslím, že to neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2944
30.3.11 21:42

Ajulko měla jsem pinzetu na klíšťata, ale zdála se mi ostrá a taková neforemná (že bych určitě při své šikovnosti to klíště spíše přecvakla v půlce).
Pak jsem na Biosféře koupila toto vytáčecí a bylo to prodávané pro lidi i zvířata.
Teď koukám, že je to k mání spíše v zoo shopech.
Nemusela jsem to zatím použít, což jsem ráda, ale zdá se mi to docela fajn. Nosím to pořád u sebe v kabelce.
Mimochodem Biosféra se ztratila z povrchu zemského – asi je převálcoval Bioobchod nevíte proč už nefungují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
30.3.11 22:50
Pimpa:… jsem si po velmi dlouhé době koupila prací prášek Ecover. Neměla jsem ho už mnoho let a zdálo se mi, že by některé prádlo zasloužilo vyprat v něčem ‚agresivnějším‘, než je gel či sliz…jsem příjemně překvapená.
V obchodě jsem nezvládla přečíst český popisek ani s brýlemi na čtení :roll:, nezbylo než to risknout :-D a doma popadnout lupu. Krabici jsem otevřela a ještě než jsem zaostřila na písmenka, už mi fajnový nos hlásil, že je to volaké voňavé, což mne nepotěšilo, na to jsem si už nějak odvykla. Nicméně, jednu pračku jsem teď večer už pověsila a cítit naštěstí nic není. Ve složení jsem kromě enzymů a vonných látek objevila zeolity a nějak si nemohla vzpomenout, jak to vlastně s nimi ve vztahu k vodnímu prostředí je. Ani google mi jednoznačně neodpověděl. Dočetla jsem se, že:

Většina dnešních pracích prášků je už bezfosfátových, ale ty pro změnu obsahují nebezpečné zeolity, které sice bezprostředně neničí naše řeky, ale jejich nebezpečí spočívá v tom, že čistírny odpadních vod je neumí odbourat, zeolity tak putují do moří a oceánů, po cestě na sebe pomalu navazují těžké kovy, které nakonec opět uvolňují.

Jinde pro změnu:

zeolity - látky na bázi hlinito-křemičitanů, velmi podobné přírodním jílům. Zeolity nejsou pro vodní organismy toxické, jak se někdy uvádí. Potvrzuje to řada prací (např. Kočí, 1998).

Výzkumnou práci Kočího, spočívající - shrnu-li to - v porovnání fosforečnanů a zeolitů z hlediska toxicity na vodní faunu a flóru jsem si našla a závěr z ní je následující (a docela překvapující):

Rozdíly v toxických účincích zeolitických a fosforečnanových detergentů nejsou tak veliké, aby byly zásadní pro posouzení zda je ta či ona forma pracího prostředku ekotoxikologicky přijatelnější. Na základě výsledků této práce lze považovat jiná než ekotoxikologická kritéria za rozhodující pro posouzení zda jsou zeolitické či fosforečnanové prací prostředky vhodnější z ekologického či národohospodářského hlediska. K definitivnímu zodpovězení otázky, zda je vhodné nahradit fosforečnany zeolity je třeba brát do úvahy jiná ekologická, technologická a ekonomická hlediska. Příkladem jsou cena a dostupnost, bioakumulace, způsob odstraňování látek na ČOV, prací účinnost, poškozování praných textilií, vliv na prací zařízení, vliv na stokovou síť a recipienty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
30.3.11 22:52

Za sebe se přiznávám, že bavit se dokola o tom samém mě už moc nebaví :oops: , chtělo by to nový vítr. Už sem ani nechodily nové tváře a když už, tak kupříkladu dealerka čehosi komerčního. Ale možná si ta diskuze potřebuje jen odpočinout, aby se mohla rozjet s novou silou. :-D
Ale když jsme u toho, zkouším ten Ecover prášek dávat napůl s gelem, třeba to bude ideální kompromis. A aviváž jsem si naředila octem. Proč se mě ale neptejte :mrgreen: , prostě blbnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
30.3.11 22:56

No Bluesky, to abych si přečetla ráno po vyspání :roll: .
Ohledně vůně máš pravdu, v první chvíli mi taky přišla poněkud silnější, ale díky povědomí o původu mi vůbec nevadí. Po vyprání není cítit téměř nic (což mě až trošku mrzí, lehounce vonící prádlo by mi nevadilo; zdůrazňuji lehounce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
30.3.11 23:05
Aquanela: Pak jsem na Biosféře koupila toto vytáčecí … teď koukám, že je to k mání spíše v zoo shopech.
Alternativou je tahle kartička. V Rakousku jsem něco takového viděla prodávat v DMku. Tady je jakýsi seznam lékáren, které kartu u nás prodávají, nechápu, proč by měl být prodej (v tržním hospodářství) omezen jen na lékárny a ještě jen některé, bohužel tam není datum, jak stará ta informace je…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
31.3.11 08:12

Já jsem četla, že jsou dva nesmiřitelné tábory ohledně zeolitů. Jinak p. Kostkan z Don Gemini má právě na stránkách, že jeho produkty zeolity neobsahují, řekla bych, že moc přírodní tyto látky nejsou, ale nejsem chemik a nerozumím tomu:).
Ad dealer: tak ještě, že sem nyní nechodí, já nesnesu jakékoliv vnucování čehokoliv.
Kombinace slizu a pracích prostředků: to jsi tedy odvážná, já se chystám deinskrustovat pračku a prát v prostředcích Don Gemini, tak jsem fakt zvědavá, jak to dopadne. Mně se sliz moc líbí, akorát jsem sondovala a na netu je dost lidí, co jim to zničilo pračku, tak to by mě manžel dal, tak do toho raději nejdu:(… Máme velmi tvrdou vodu a mýdlo se hodně sráží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.3.11 08:56

Celestad s tvrdou vodou se mýdlo asi nekamarádí, ale u měkké vody nějak nevím. Prala jsem v něm opravdu hodně a pračce to vůbec neublížilo, takže si nejsem jistá, jestli těm informacím o zničených pračkách věřím. Spíš ne…
Jinak míchání pracích prostředků,tedy slizu, gelu a teď i prášku mi nebezpečné nikterak nepřijde.
Jsem zvědavá, jak budeš s DG spokojená. Co se týče zanášení pračky a nutné deinkrustace, asi je rozdíl když se do pračky sype plná násypka nějakého prášku (nevím jaké dávkování mají dnes běžné prací prášky, ale pamatuju, že to bývala opravdu hromada) a když tam dám nějakých 30 - 50 ml Ecoveru (třeba s trochou gelu, nebo samotného prášku o něco víc).

Zkrátka vůbec se nebojím, že by se mi pračka zničila nějakým zanešením, to se mi dřív utrhne druhá strana bubnu :roll: . Ale máme měkkou vodu, to dělá hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
336
31.3.11 09:08

DG jsem jednu dobu používala. Jediné, co mi vadilo, byla jejich nepřírodní parfemace. Na vůně jsem hodně citlivá. Stále ale používám jejich kyselinu citronovou, práškovou sodu a deinkrustátor. Deinkrustátorem občas vyčistím myčku (nechám projít mycí cyklus jen s dávkou deinkrustátoru a bez nádobí) a také s ním cca. jednou za dva až tři měsíce deinkrustuji pleny. Fakt jsou měkččí a o dost bělejší, takže tomu, že se na prádle usazují inkrustace a způsobují zašednutí věřím. Ale na jiné prádlo nejsem schopná to použít. Je nás doma dost, oblečení tudíž hodně.
Ad. sliz. Na úklid a praní v ruce dobrý, ale jinak s ním mám problém, že ho moje pračka špatně vymáchá. Chtělo by to máchat ne ve studené, ale ve vlažné vodě. Na to byla dobrá Romo pračka, ale té jsem se před lety zbavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
31.3.11 10:30

ad sliz: mně se moc líbí ta výroba, takové jak za starých časů:), plánuji se slizem vytírat a mýt sporák atd. Poslední dobou furt řešim téma kyseliny a bambusový materiál. Na některých webech jsem našla info, že kyseliny poškozují bambusová vlákna. Na druhou stranu další info, že se může přidávat ocet do praní bambusových plen apod. Nevím, kde je pravda, nemáte nějaký info, prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.3.11 12:10

Bambus se snadno ničí, ale nevím jestli je to opravdu praním, nebo třeba druhem bambusu, zpracováním… Měla jsem bambusové pleny, dva druhy. Jeden druh měl po čase používání vypelichaná místa, druhý nikoliv. Předpokládám, že jsem je tenkrát prala stejně :-) .
Mužovi jsem koupila kdysi bambusové triko a tak se srazilo, že čeká ve skříni, až doroste nejstarší dítě :twisted: .
Máme tři bambusové ručníky a žínky, vypelichané nejsou vůbec, zato ale dost tvrdé, nepoužívám je ráda.
Toliko moje poznatky k bambusu :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
31.3.11 12:58

bambus

no není to legrace s tím bambusem, přitom je tak vychvalován na trhu, jako jemný materiál, nejvíce savý.. já zatím ty věci neprala, takže nevím, co to udělá. ad triko…Jo četla jsem, že se hodně sráží, max. na 60.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný