Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, dopoledne jsem v ruce v Perlanu přeprala vlněný ledviňák a návleky a protože se mi to zdálo pořád nedostatečně vypraný (nosila jsem celou zimu pod džíny a trochu mi to indigo do světle šedé pustilo), přimydlila jsem to trochu marseilským a mám pocit, že to po té kapánek zplstnatělo
.
Bluesky s tím práškem jsi moc nepotěšila. Už máme pár let předělaný vývod do zdi, takže se nepokochám, co z pračky leze (ovšem na chajdě, kde peru v minipračce, pokaždé zírám). Když přidáváš perkarboš nepozoruješ také nějaké zbytky?
Mýdlo by vlnu mělo plstit. Já žlučovým mýdlem pucovala odolné Bundles triko a změny nenastaly, ale u jiné vlny věřím, že to trochu poničí.
Celestad to moje sražené triko má celých 30% bambusu, zbytek je bavlna
.
Pimpo asi tě nepotěším, z perkarbonátu ve vaně nic nevidím
. Prala jsem v prášku zatím jen jednou, tak uvidím, jestli to nebyla náhoda. Když otevřu koupelnovou skříňku, tak ten prášek cítím, což mne taky moc netěší. Ale bílá byla fakt bílá, i bez perkaboše, má to v sobě nějaká bělidla.
Na vlnu s mýdlem tedy nepůjdu, dík, až přijdou trika na řadu, vezmu Ecover gel. To Perlano teď mohutně cítím ze šuplíku, kde mám těch několik v něm čerstvě vypraných věcí a dost mi to vadí. Jsem teda fajnovka..
.
Vzhledem k tomu, že jsem ho chtěla na občasné vyprání v něčem silnějším, než jsou gely, tak mě svědomí snad neuhryže.
Toho Perlana jsem se bála bez očuchání, pravdu jsem měla
. Ecover prášek mi naštěstí nevadí.
Nechystáte se náhodou někdo plácnout přes kapsu na zajít na Biostyl???
Na online obchodech jsem četla, že Dedra je ekologická značka. Když jsem se však dívala na jejich oficiální stránky žádnou přesnou info o ekologii jsem tam nenašla. Jejich web prezentací připomíná firmy typu Avon, Oriflame apod. Nevíte jak to tedy je?
Řekla bych, že Dedra je ze stejného pytle jako Eurona, jejich ekologičnost není zrovna průhledná. Tohle téma tu proběhlo již několikrát včetně návštěv dealerek těchto produktů a jejich lehce dotčených pocitů z našich reakcí. Já osobně nemám chuť se k tomu vracet ani nemám nové informace, abych třeba nekřivdila. Musela bys zalistovat někam do historie…
Intuitivně mi to nesedí,tak na to kašlu. Nemá cenu ztrácet čas:)). Právě jsem umyla sporák obyčejným mýdlem a výsledek je stejný jako s chemkou na sporáky:).
Na sporák se mi osvědčil sliz nebo univerzální octový čistič Frosch z DM drogerie (prodává i Rossmann), který „aplikuju“ (ehm, nenapadá mne jiný výraz, co by pasoval) ze zpěňovací lahvičky, kam jsem si trochu odlila. Octový čistič používám opravdu univerzálně, tj. i v koupelně a na WC (případně přisypu trochu sody) či na podlahu, nemám ráda stopadesát různých prostředků, když se to dá všechno obstarat jedním. Taky, kde by to měl člověk všechno skladovat, že…
Jasně, že ve všech případech musím ehm vzít do ruky (a hlavně aplikovat
) i kartáč/ek, resp. hajzlíkštětku. Jsem si vybavila reklamy, jak hospodyňka nastříká na vanu či sporák jakýsi utrejch, lehce setře houbičkou a hotovo. Tak se jen chci ubezpečit, že nejsem jediná… doufám… (šmarjá, jestli to dopadne jako s tím žehlením a zase se dozvím, že vy jako ne… tak už se asi půjdu bodnout…)
Pimpo
![]()
Paní asi nemá ČOV, uvědomila jsem si to při návštěvě, která myslím není příliš eko zaměřená, ale ví, že nemůže používat žádné sajrajty kvůli bakteriím v ČOV. Takhle se na to musí
.
ahoj, jedeme doma celkem ve všem eko (látkový plíny, třídění odpadu, praní, uklízení, vlastní čistička vody), ale nějak jsem zatím nevychytala mytí nádobí v myčce - co používáte (a aby to mylo), vyzkoušeli jsme ecover a sklenice byly úplně šedivé … díky za tipy. Nějak mě trochu šokoval ten pořad o vodě - že v těch normálních tabletách jsou fosfáty a co dokážou.
Do myčky používám půlku tablety Natural na nižší teploty z DM (stačí jen půlka, máme 60cm myčku) a střídám s perkarbonátem. Jako leštidlo mám ocet. Nádobí je umyté dobře, ale asi hodně záleží na tvrdosti vody.