Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Eliška píše:
Ahoj, taky bych uvítala sumarizaci „domácích rad“Pro začátečníky by to byla skvělá věc.
Ráda bych se zeptala na čištění pračky octem, to necháte prát naprázdno a ocet nalijete klasicky do přihrádky - kolik? a neředěný? Je rozdíl, jaký ocet použít?
Chci začít používat látkové vložky a potřebuju na namočení nějaký menší kyblík s víkem, koukala jsem, ale všechno plast, řešíte tohle nějak jinak? Sklo kvůli dětem nechci, nerezový je drahý zbytečně. Nebo už řeším blbosti?
Pak se chci zeptat na alternativu houbiček na nádobí, moje mamka používá celý život hadříky, já teda takový množství hadrů nemám, i když se snažím využívat roztrhané oblečení, stříhám. Jak to děláte vy?
No netuším přesně na co ty hadry myslíte, na linku používám Calipso celulozovou houbičku, kterých mám víc, buď je vyperu, nebo hodím do perkarbonátu, stejně tak houbičky na nádobí (celulozovou s drsnou vrstvou). Na záchod mám to triko, mám hadrů dost, tak je pak hodím do pračky a vyperu, když se pořádně vymáchají a dají hned uschnout, tak nezatuchnou ani nezasmrádnou. Podlahu stírám mopem.
Prckovi buď myji zadek pod umyvadlem, nebo mám nastříhané bavlěné hadříky, které peru s plenami.
Myslím, že každá si najde svůj systém.
Ještě k té ČOV - podle čeho manžel usuzuje, že to nefunguje?
Ocet je 8% kyselina, navíc se ještě násobně zředí vdou z pračky, takže toho bych se nebála. Karamel tuším vadí spíš, že je barevný, že by rušil pračku, to jsem ještě neslyšela. Abych řekla pravdu, tak to zas tak neřeším, pračku máme přes 5 let, bez problému a současné „kvalitně“ dělané spotřebiče stejně obvykle do 10ti let odejdou, ať je to značka která chce
. Tatramatku peroucí přes 20 let přece prodejci ani výrobci nepotřebují, neměli by kšeft
.
Ještě k těm hadrům - asi před rokem jsem si koupila dva hadry v OBI v domnění, dle popisu, že jde o mikrovlákno - strašně špatně jdou namočit a když s nimi stírám, chloupky jsou všude
, bohužel jsou umělé, tedy nezničitelné. Takže jsem se pokorně vrátila opět k bavlně a tyhle tu mám jen na okrasu
.
Já jsem totál začátečník ![]()
Leolenko, to mikrovlákno rozstříhat je dobrej nápad
Houbičku, se kterou myju nádobí, vyhazuju po 3 dnech až týdnu nejpozdějc. Ale myju fest pořád, nemám myčku. Problém bych měla, než se mi nashromáždí dost hadříků na vyprání, abych je nemusela házet s prádlem, to by asi bylo nadlouho
Ty rozložitelný by byly fajn… ale Billa tu není.
Máte někdo dcerku v pubertě? Mojí je 10 a asi není daleko doba, kdy přijde první MS. Ráda bych ji taky naladila na látkové vložky (kalíšek pro holčiny asi moc zatím nebude), ale tu praxi ve škole si neumím úplně představit a taky ten postoj dnešní generace k tomu vybočovat z řady bude asi oříšek
Jednoznačně půjdu příkladem ![]()
Eliška píše:
Já jsem totál začátečník
Leolenko, to mikrovlákno rozstříhat je dobrej nápadHoubičku, se kterou myju nádobí, vyhazuju po 3 dnech až týdnu nejpozdějc. Ale myju fest pořád, nemám myčku. Problém bych měla, než se mi nashromáždí dost hadříků na vyprání, abych je nemusela házet s prádlem, to by asi bylo nadlouho
Ty rozložitelný by byly fajn… ale Billa tu není.Máte někdo dcerku v pubertě? Mojí je 10 a asi není daleko doba, kdy přijde první MS. Ráda bych ji taky naladila na látkové vložky (kalíšek pro holčiny asi moc zatím nebude), ale tu praxi ve škole si neumím úplně představit a taky ten postoj dnešní generace k tomu vybočovat z řady bude asi oříšek
Jednoznačně půjdu příkladem
Cel, upřímně si neumím představit 11 letou holčinu přepírající si zakrvácenou vložku
Jak znám své dítě, maximálně ji zhnuseně hodí do kbelíku (doma). A umyvadla přímo v kabince jsou myslím na většině škol scifi. Když to bude skladovat v pytlíčku celý den, bude nejspíš cítit. Možná zatím půjdem do ekologických jednorázovek, když bude ve škole, doma může mít látkový. Ale rozhodně mě zajímá praxe v jiných rodinách.
Houbičky na nádobí mám opravdu po 3 dnech už hnusné
Kouknu po lepším složení ![]()
Hadříky jsem myslela, Ajule, na nádobí místo houbiček, jinak na omývání povrchů atd. používám hadříky a ty vyhazuju tak po měsíci.
ad dcera: já tedy jako náctiletá bych to nezvládla, ale třeba tě dcera překvapí:). Nemám ještě zkušenost, ale říkají, že to nesmrdí, je to prý jiné než kombinace krve a chem. látek v klasické igelitovce. Je fakt, že krev na prostěradle po noci taky nikdy nesmrděla, hm…třeba poradí někdo, kdo už praktikuje. Je fakt, že doma je to pohoda a na ven se dají ty eko užívat, aby člověk neměl stres. Líbí se mi ty Natracare, nevím, jestli je i jiná firma.
Zdravím všechny v této diskuzi,
předem chci poděkovat za mnoho pro mne užitečných rad, co jsem se zde dočetla. Už nějakou dobu pročítám (spolu s přírodní kosmetikou) a dnes bych se chtěla na vás tady obrátit s dotazem. Co říkáte na složení pracího gelu Frosch aloe vera (jak moc je ekologický)?
Složení: více než 5% aniontové povrchově aktivní látky, enzymy (protease, amylase, cellulase), parfémy.
Další látky: alove vera barbadensis.
Na německých stránkách Frosch jsem našla toto asi podrobnější složení:
AQUA
C12-15 PARETH-7
SODIUM COCOATE
ALCOHOL
Sodium citrate
SODIUM LAURETH SULFATE
SODIUM FORMATE
LAURYL GLUCOSIDE
PARFUM
Protease
Amylase
CELLULASE
ALOE BARBADENSIS
Asi 2 roky peru v Qalt batole a naivne jsem si myslela, že je bůhví jak ekologický když má certifikát EŠV, tak bych ráda zvolila něco opravdu šetrného, ale aspoň trochu účinného. Ve slizu si můžu dovolit prát maximálně dospělácké, na dětičky mi nestačí, ikdyž si myslím, že nejsem moc náročná ![]()
Díky za posouzení
Eliško, to chce nějakou PUL taštičku, ta nepropouští vlhkost ani pach. Třeba Haipa Daipa - ale možná existují i menší přímo na vložky.
No existuje třeba tohle ale jednak je to drahý, jednak podle mě by potřebovala něco, co se vejde do kapsy, bude se stydět, že něco nese na záchod a odtamtud (ve škole). A taky, kolik se tam toho vejde, vždyť za den potřebuje vložek celkem dost.
Ajule píše:
Ještě k té ČOV - podle čeho manžel usuzuje, že to nefunguje?
No jednak to tu kluci (manža a soused) mají furt otevřený a srovnávají kdo to má hezčí
A jednak se nám tam hodně hromadí ty „pevný části“, málo to probublává a rozhodně nám neodtýká čistá voda…prostě jako by se „to“ nerozkládalo. Někdy manža přijde s tím že to vypadá dobře - pěkně to probublává, voda je zdá se čistá, nahoře se nedrží tolik toho „bordelu“ no a záhy přijde s tím že…zase špatně ![]()
Škatulko se třeba bakterie lekly té přehnané péče
. Se asi musím zamyslet
, manžel do ČOV kouká opravdu sporadicky a voda je čistá, tak ti nevím
.
Ale vážně, chápu, že to je problém, snad se vám to podaří vyřešit.
Herminko opožděně a dodatečně gratuluji k mimískovi
. Jak to zvládáte, už jste se zaběhli?
Eliško, nádobí taky myjeme v ruce a používáme rozložitelné MEMO utěrky a celulózové houbičky s jednou drsnou stranou. Ty vyhazuji až po rozpadnutí (těm třem dnům - odpusť - moc nerozumím
), mezitím teď čistím osvědčenou metodou Pimpy - do rána nechám v perkarbonátu (v hodně horký vodě). MEMO utěrky tak po 2 týdnech peru, ještě se mi - ani po letech - žádná nerozpadla, tj. stále mám netknutý další balíček ještě za 55,– kaček.
Eliška: Máte někdo dcerku v pubertě?…Dvě. Starší menstruuje několik let a přestože jsem dlouho používala látkovky, teď hlavně kalíšek, u ní jsem s alternativou neuspěla. I když ty tenké barevné, co zmiňuje onen článek na rodině (kdysi jsem holkám vytiskla) jsem jí pořídila ještě předem. Myslím, že by jí ani nestačily, nemají nepropustnou vrstvu. Výjimečně si někdy na noc vezme ImseVimse, uznává, že je to příjemnější, ale prostě s tím nechce mít přes den starosti. Mladší zatím nic, i když věk už má, nechala se slyšet, že bude látkovat, ale počkám si až na realitu. Použitou látkovku jsem v práci vždycky strčila do igelitového pytlíku co bývá na WC na vložky (ImseVisme lze dobře složit a sepnout její patentkou do malého balíčku tak, že je zvenku nepošpiněná), vešlo se to na přechod z WC v pohodě do kapsy a pak uklidila do tašky do malé nepropustné (ani není třeba) taštičky na zip, žádnou spešl jsem nepořizovala, tahle stála v Tescu 19,– Kč. Před MS v ní nosívám jednu látkovku s sebou, kdyby bylo třeba, kalíšek preventivě sebou nemívám.
Příspěvek upraven 14.04.11 v 22:59
Jestli jsi z Prahy tak třeba v Kotvě v obchůdku s přírodní kosmetikou a jistě v mnohých dalších prodejnách podobného ražení resp. obchodech zdravé výživy.