Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17974
14.4.11 23:12

Díky :wink: I za ty zkušenosti s látkovkama, myslím, že dospělá ženská si poradí :palec: taky to tak nějak plánuju, copak když se zvládá v terénu kalíšek, tak slipovka k tomu už bude levou zadní. Holčiny úplně chápu, že si to nechtějí komplikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
14.4.11 23:22

Šla jsem omrknout zda už má Greenwave novou Weledu a za kolik a zjistila, že jsou distributory onoho nového českého eko pracího prostředku Feel eco. Na webu složení nevidím, gel na bílé obsahuje kromě fosforečnanů (alespoň jsou rozpuštěné :wink:), enzymů a parfému i optické zjasňovače. Ty jsou tedy ekologicky hůře odbouratelné. Mají ekoznačku EU, v letáku uvádí, že dle nezávislých testů se 70% složek odbourá v odpadních vodách do 28 dnů. Nevím, kolik procent je to u Ecoveru, jsem líná to hledat. Je to poněkud voňavé (berte s rezervou, víte, že jsem na tohle moc náročná) a dle prodavačky výrobce stále pracuje na vylepšení receptury (parfemace pomocí EO) apod. Dle jejího názoru pere (gel) lépe než Ecover (aby ne - zjasňovače), ekologicky na tom bude Ecover lépe (nelze však pominout jeho dovoz). Ceny mají stejné jako na webu (gel 169,–/prášek 189,–), u gelu je na obalu (1,5 l) uvedeno 16 praček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
14.4.11 23:34

Koukala jsem, kde vlastně výrobce sídlí. Poštorná (u Břeclavi). Známe z cykloježdění po Pálavě, je tam neuvěřitelný kostel. Gotika (pseudo, tak starý není) a celý je obložený glazovanou keramikou, nedaleko jsou totiž keramické závody, i další budovy v okolí kostela jsou v podobném stylu. Úžasná stavba, nadchla mne, Feel eco má u mne plusový bod :mrgreen:.
http://www.google.cz/search?…
Pardón za vlastivědnou vsuvku, nemohla jsem si to odpustit :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
15.4.11 07:13
Pimpa píše:
V DM jsem koupila houbové utěrky téměř totožné MEMO utěrkám. Složení bavlna + celulóza. Cena byla nižší, cca 45 korun, tuším.
Pimpo prosím nějaký bližší popis, znáš mého muže :wink: . Memo utěrky přes net kupovat nebudu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
15.4.11 08:07

ad to složení Frosch: to se prostě hledá na netu, nejlépe na vikipedii, chce to mravenčí práci:)
ad látkování náctiletých: to fakt záleží, jak se bude na to ve škole cítit, jestli jí to bude dělat stres, tak to nemá cenu. Na druhou stranu dnes jsou některé děti dost sebevědomé a nejsou takový citliváci, jako jsme bývaly my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
15.4.11 08:19

Ajule v celofánu balíček 5 kusů - žlutá, modrá a zelená (nebo tam byla oranžová??), značka Profissimo, nápis SCHWAMMTUCH, 5 STUCK (přehlasované O). No a mají je mezi ostatními hadříky. Snad to najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
15.4.11 09:48

Ajule, děkuji :) Zaběhnutí už jaksi jsme, ale náš maličký je dosti plačtivé miminko.

Hadry (= memo utěrky) postupně degraduji - nejdřív slouží na nádobí, pak na utírání prachu atd. a potom na boty či na něco chlapům v garáži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
15.4.11 10:00

Pimpo vřelé díky :wink: .

Herminko to znám moc dobře, trávila jsem dny na míči, aby E. neřvala :roll: , snad ho to brzo přejde. Tento koloběh taky mám s houbičkami a hadry obecně :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
15.4.11 10:00

Herminko gratuluju :kytka: Takový mrňousek, kdepak jsou ty časy, našemu už je půl roku a zrovna se tu vzteká na dece :-D
Jo a na uřvánka doporučuju šátek, toho našeho jsem nosila asi do 4 měsíců, aby spal :wink:

Na Feel eco jsem koukala na Biostylu, ale nějak jsem spěchala a vzala si jen letáček. Možná pořídím gel na barevné, dělám si tu teď takovou zásobárnu pracích gelů na různé příležitosti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
15.4.11 10:45

lávová země

ahoj holky,našla jsem tento článek. Nikdy jsem o tom neslyšela, je to na vlasy, máte někdo zkušenost? http://ekozahrada.blog.cz/…-lavove-zeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
15.4.11 11:32

frosch

Vyhledám tedy sama, to víte, chtěla jsem si to zjednodušit :roll: . A můžu se zeptat v čem perete dětem vy? Co vám zabírá na maxi špínu? S čím máte dobré zkušenosti? Zdá se vám nějaká značka žlučového mýdla lepší než jiná nebo je to prašť jak uhoď? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
15.4.11 12:16

Celesto lávovou zemi mám, myla jsem si v ní jeden čas obličej. Ale celkem mně vysušovala.

Asi před týdnem jsem si s ní umyla vlasy (začaly se mi zase od porodu mastit), sice byly na omak jiné, než po šamponu, ale vydržely déle a jsou lepší. Takže to občas zopáknu.

Chaiko, složení toho Frosche se mi nezdá přírodní, rozhodně ne pro děti.
Já peru plenky a dětské věci v mýdlovém slizu nebo vyjímečně v Ultrasensitive pracím prostředku z DM (ale obsahuje fosfonáty :roll: ). Taky se dá prát v Ecoveru (v DM), Ulrichu, Sonnetu, Sodasanu… Těch eko gelů je víc. Kupují se buď ve zdravé výživě nebo na netu.
Je ale potřeba tomu praní trochu pomoct, na fleky používám žlučové mýdlo, buď tekuté z DM (bohužel nově příšerně „voní“ :roll: ) nebo tuhé. Brutální špínu u dítěte ještě nemám, plenky jsem zapírala tím žl. mýdlem (a fleky až tak neřeším), mrkev také, ta zatím trochu zůstává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
15.4.11 12:38

ad lávovka
Na vlasy mi až tak dobrá nepřišla, ale asi záleží na délce a typu vlasu. Tuším kokon má dobré zkušenosti.
Nechala jsem si jí a občas s ní čistím obličej.
Jinak při vysoušení je možné smíchat s olejem a čistit obličej směsí.
A prý je taky dobré jí přimíchat do sprchových gelů - nezkoušela jsem.

praní a děti
Celé rodině peru v mýdlovém slizu, jako rezervu mám Ecover, teď Sodasan (byl v akci). Fleky nutné předem předeprat žlučovým mýdlem. Drtivá většina fleků zmizí, ostatní nezmizí ani v komerci (nezkouším, ale tipuji). A mastné fleky je dobré před vypráním potřít ekojarem.

Pimpo vymyslela jsem si zlepšovák na sliz. Kupuji 300g Marseilské mýdlo, nastrouhám ho všechno, rozdělím na třetiny, jednu várku použiju rovnou, druhé dvě schovám do skleněných sklenic, takže další dvě várky jsou bez strouhání a stojí to méně odhodlání se do toho dát :-D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
15.4.11 13:36

Flekům se snažím pomoci - předpírám každé triko žlučovým mýdlem (mám z DM, ale drtivou většinu mi nevypere, proto se ptám zda-li by jiná značka byla lepší), případně i namáčím, peru na 60 st. s perkarnonátem + sliz z marseilleského (snad to píšu dobře) mýdla. Můžu říci, že tak moc jsem se o prádlo nikdy nestarala a ještě s tak špatným výsledkem :-( . Nejsem žádná fajnovka, nějaký flíček mě nerozhází, ale co je moc to je moc, asi moje děti jsou mimořádné špindíry :cry: . Asi taky mnoho záleží na vodě - máme ze studny, tudíž nechlórovanou, když jsem prala slizem pleny ve chlórované a asi i trochu měkčí výsledek byl mnohem lepší. Netrvám na tom aby prášek/gel byl přírodní, ale alespoň dobře odbouratelný z co největší části (u výše zmiňovaného frosche píší 98%, s prací účinností jsem byla dříve spokojená).
Díky za další tipy a zkušenosti (ikdyž mi asi nezbude nic jiného než zkoušet co nám sedne na naši vodu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
15.4.11 14:14

A nedala by se ta voda nějak změkčit? Třeba sodou zvlášť? Pokud se ti věci nevyperou, tak musíš hledat jiné gely, které vyperou. Pokud to jsou Frosch, Qalt, tak se holt nedá nic dělat. Aspoň mají EŠV :wink:
A hlavně, on je rozdíl v přírodnosti a rozložitelnosti. Věřím tomu, že ten Qalt se rozloží lépe než Persil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný