Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ad myčka - holkám se myslím osvědčily tablety z DM Denkmit Nature, dávají půlku tablety, na oplach ocet (nebo ocet s vodkou půl napůl).
…a není to škoda
![]()
Katyteda člověk pořád nachází nějaké super rady - to wc prkénko, hadřík a tea tree nebo eukalyptus - super nápad, děkuju
.
A aloe to by se mi líbilo kousíček přidat do odšťavovače do šťávy, ale rostlinu nemám a konzervované lahve neuznávám.
Aquanelko jestli chceš, pošlu, když rozesadím. Nemám tedy Aloe vera, ale Aloe arborescens, ale léčivé účinky by to mělo mít taky. A to jako myslíte sloupnout šlupku a dát tam ten vnitřek?
KatyK dobrý nápad s tea tree, přemýšlela jsem nad octem, ale tohle bude voňavější, navíc to výhodné balení tea tree v DM to vyloženě nabízí
. Jen možná popřemýšlím a hadříky budu prát s plenami (dokud ještě plenkuje) na 60st, zas takový rozdíl oproti plenám to není
.
AnastazieB píše:
A nedala by se ta voda nějak změkčit? Třeba sodou zvlášť? Pokud se ti věci nevyperou, tak musíš hledat jiné gely, které vyperou. Pokud to jsou Frosch, Qalt, tak se holt nedá nic dělat. Aspoň mají EŠV
A hlavně, on je rozdíl v přírodnosti a rozložitelnosti. Věřím tomu, že ten Qalt se rozloží lépe než Persil.
já mám na změkčení plen koupenou sodu bikarbonu, je i dezinfekční a nebělí jako aktivní kyslík, takže ji hodlám užívat i na bambusové plenky. Četla jsem, že Qalt vyhrál první místo v rozložitelnosti, je to počítaný na dny, ale zase obsahuje něco, co třeba ostatní neuznávaj jako přírodní, on má každý na to dost specifický názor. Ale určitě lepší než Persil či běžné komerční prášky, to jo:).
chaika píše:četla jsem: anionické a neionické tenzidy..jedny jsou přírodní a jedny synteticky vyrobené , tudíž neekologické, ale už nevím, které:(. Jinak někdy v historii v této duskuzi holky psaly o tom PEG, nějaká chemka to byla. Jinak to sodium laureth to je známé, že to není vůbec dobré na pokožku, přesto je to v ekol. (některých) přípravcích, já se tomu raději vyhýbám. My máme velmi tvrdou vodu (Podřipsko) a od doby, kdy užívám sodu a ocet, to vůbec nevnímám a prádlo krásně změklo.
Tak jsem progoolovala složení toho froshe aloe vera a kritické mi tam přijdou 2 složky (C12-15 PARETH-7 - tzv. PEG - činí pokožku pronikavější a SODIUM LAURETH SULFATE - může způsobovat podráždění pokožky), na rozdíl od Qaltu (měla jsem tedy prášek, ne gel, takže to není úplně férové porovnání), který obsahuje optický zjasňovač, fosfonát, zeolit - dle mého názoru mnohem horší a ještě navíc nevím co se skrývá za anionickými a neionickými tenzidy. Takže se vrátím k pro mě méně dostupnému, ale šetrnějšímu Froschi.
Jinak při použití více sody to dětem dráždilo pokožku. Vodu taky nemáme nějak super tvrdou, ale úplně měkkou také ne. Spíš to bude tím, že děti mám super špindíry
já jsem běžně na buben pračky dávala odměrku nastrouhaného mýdla a odměrku sody. Vše se rozpustilo bez problémů. Připravovat a skladovat sliz mi přijde zbytečné.
Celestad: …četla jsem, že Qalt vyhrál první místo v rozložitelnosti, je to počítaný na dny…Kde
Bluesky máš pravdu,to je on, mně uvízlo jen to první místo v hlavě a už jsem zapomněla, že rozložitelnost měl delší. Já nevím, kde je pravda. Ale právě o tomto testu mi psal majtel Don Gemini a hodně se rozčílil, že nikdo oficiálně testy s nimi nedělal a oni nesouhlasí s rozložitelností některých prvků, prý nejsou u výrobků, které jsou v tom testu apod. Nejhorší je, že se lže všude a člověk fakt neví, kde je Pravda. Proto se raději řídím intuicí, protože mozek může být pěkně klamán.
je to perkarbonát sodný, prodávaj ho na mnoha online shopech, např. tady: http://tulenik.cz/index.php?…
meduzza píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, kde se dá koupit ten perkarborát? Mají ho třeba v DM? Zatím jsem si ho nikde nevšimla. Co je napsané na obalu? Díky moc
Bluesky píše:Celestad: …četla jsem, že Qalt vyhrál první místo v rozložitelnosti, je to počítaný na dny…Kde??? Když si Zelená domácnost nechala u Technického a zkušebního ústavu stavebního udělat test ekologických pracích prostředků (co do účinnosti praní a biologické rozložitelnosti), Qualt spolu s tekutým univerzálním Froschem nejlépe uspěl v tom prvním, ale rozložitelnost do 28 dnů je určitě více než 7 dnů u Ecoveru, Sodasanu, DonGemini, Frosche atd. Na test si určitě vzpomínáte, kdo ne, tak tady. Když vyšel test pracích prostředků v MFDNES, tak Qualt dopadl z hlediska ekologičnosti mizerně, vlastně stejně jako Persil, Ariel… To už lépe dopadl třeba Merkur. Celkový test sice Qualt vyhrál, ale jen díky dobré známce za prací účinnost (test k nahlédnutí zde). Holt je na každém, co z obou - zřejmě ne úplně slučitelných vlastností - preferuje.
No právě, bych si přestavovala, aby mi to vypralo každou skvrnku, bylo 100% rozložitelné a nejlépe bylo i za hubičku
. Sci-fi, co.
zkus nějaké ty obchody se zdravou výživou, někdy mají i eko prášky a tak
Můžu dávat perkarbonát i na světle barevné Ultralight slipovky? To asi ne, co?
Byla jsem si vyzvednout látkové slipovky ve vzorkové prodejně Ekorodinky na Černém Mostě, můžu nákup u nich přes net i vyzvednutí jen pochválit.
Mají tam i Sonnet, Ulrich apod., mj, i ten perkarbonát v menším i větším balení. Černý Most, Bryksova 818/48, kus od metra, jestli to máš, Meduzzo, v dosahu.
Nezkoušeli jste někdo značku Feel eco? http://www.feeleco.com/ Vypadá to dobře,ale přijde mi to trochu drahé na pokusy ![]()