Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1658
13.4.11 22:32

pekna
ja zas tuhle obdivovala nove lahve envirosax

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13763
13.4.11 22:45

Kokon ty jsou taky pěkný :wink: Akorát tam není udaný obsah, nebo jsem slepá? Nechápu, že jim v e-shopu nedojde, že by to třeba byla potřebná informace pro zákazníky.

Ty Greenbottle mají různý velikosti a dokonce i lahev pro psa, s kuličkou na olizování :wink:
A mají i dětský malinký, jen těch motivů teda nic moc. Určitě nějakou pořídím, až nastane čas pitíček :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2944
13.4.11 23:08

Anastázie u popisu asi uprostřed je udávaný obsah 600 ml. Mě by se líbily víc větší z odkazu od Bluesky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
14.4.11 00:52

Zdravím,
Jestli Vám to neva…tak se tak trochu jako eko-začátečník zapojím do diskuse :wink:
Před půl rokem jsme se přestěhovali do RD a tak nějak válčíme s ČOV, ačkoliv sousedi ji mají taky a drogerii nějak významně neřeší, ČOV jim údajně funguje dobře :think: :nevim: …no my to taky neřešili a jak funguje ČOV nám si asi dokážete představit. Manža jí furt zásobuje aktivátorem…ale zřejmě stačí jedna výživná dávka z myčky nebo z pračky…a je vymalováno :mrgreen: Takže čo bolo to bolo…jdeme chca nechca do ekologie. Teda musím říct že co se týče ekologie tak nejsme úplný barbaři, ale tu eko drogérii jsme dosud až tak významně neřešili. Tak se chci zaptat co „frčí“ na mytí, praní a úklid, jaké značky atd. Kdo v čem pere, čím uklízíte atd. Zatím jsme tu u nás sehnali jen tablety do myčky Claro, ostatní mám objednané z netu…a budeme zkoušet co se osvědčí. Není tu někde třeba nějaký „sumář“ různých fíglů jak na domácnost?…jak jsem to tu tak pročítala spousta zajímavých rad je tu „schovaných“ v diskusi ale pročítat 720 stran :think: :roll: :zed: …chápete, že?

Mě nějak nejde do hlavy jak to že těm sousedům ta ČOV funguje :think: Kolegyně v práci jí mají taky a drogerii taky neřeší, jen vynechala savo a domestos :nevim: Je tu někdo kdo se vyzná v likvidaci odpadních vod aby mě poučil o významu eko-prostředků v souvislosti s ČOV?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.4.11 07:33

škatulko přímo ČOV nestuduji, mám přírodovědu, v podstatě jde o to, že běžná drogerie tam ty bakterie zabije, asi dost záleží na konstrukci čističek, jsou některé na principu anaerobních, jiné na činnosti aerobních bakterií. Každopádně myslím, že přejití ne ekodrogerii je vynikající směr :palec: . Pkud bys o toh hodně stála, můžu napsat švagrové, ta se ČOV přímo zabývá.
Nám ČOV funguje bez problému již přes rok, do začátku jsme tam dávali nějaký aktivátor s bakteriemi, co jsme dostali od dodavatele ČOV.
Doma používám do myčky tablety Natural z DM (stačí jen půlka tyblety na velkou myčku) nebo perkarbonát, místo leštidla dávám ocet, peru v mýdlovém slizu, jako rezervu mám Ecover gel, nebo Sodasan. Nádobí v ruce myji Ecoverem, teď mám Sodasan, předtím jsem měla Sonett - vše v pořádku, na úklid mi postačí mýdlový sliz, ocet, perkarbonát a „jar“ viz výše. Voda je čistá, když se čerstvě napustí do sudu (zaléváme s ní zahradu) tak je lehoučce cítit, ale za chvíli to zmizí.
A myslím, že sprchové gely a šampóny asi taky mohou hrát svou roli. Netuším, proč sousedovi ČOV funguje, myslím, že určitě taky musí čas od času bakterie aktivovat ne? Každopádně přeji hodně štěstí a bezproblémový chod ČOV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.4.11 07:34

Anastazie moc děkuji za odkaz, ta dětská se mi líbí moc, asi jednu na zkoušku pořídím, asi jinde než na zelené domácnosti to nepůjde že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17970
14.4.11 08:13

Ahoj, taky bych uvítala sumarizaci „domácích rad“ :palec: Pro začátečníky by to byla skvělá věc.

Ráda bych se zeptala na čištění pračky octem, to necháte prát naprázdno a ocet nalijete klasicky do přihrádky - kolik? a neředěný? Je rozdíl, jaký ocet použít?

Chci začít používat látkové vložky a potřebuju na namočení nějaký menší kyblík s víkem, koukala jsem, ale všechno plast, řešíte tohle nějak jinak? Sklo kvůli dětem nechci, nerezový je drahý zbytečně. Nebo už řeším blbosti?

Pak se chci zeptat na alternativu houbiček na nádobí, moje mamka používá celý život hadříky, já teda takový množství hadrů nemám, i když se snažím využívat roztrhané oblečení, stříhám. Jak to děláte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
14.4.11 10:02

Eliško kýbl na pleny mám plastový. Hadrů mám dost z roztrhaných triček a rozdrbaných plen (mám i ještě po nás), na okna mám koupené mikrovlákno, jinak na podlahu mám mop, vzhledem k mému ekzému se snažím minimalizovat kontakt rukou s vodou s ekojarem.
Já to dělám tak, že přímo do bubnu naliji 0,5l a dám program na 60st.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13763
14.4.11 10:22

Škatulko a Eliško, nějaký výpis z diskuze by měla mít v podpisu KatyK, možná už to nefunguje, zkuste jí napsat SZ. Ale už nevím, co přesně v tom dokumentu je.

Jinak doma používám tablety DM Nature do myčky, Peru ve slizu nebo Ecoveru. Na úklid používám tekutý píseček Frosch, octový čistič Frosch, na záchod Ecover a sliz. Pak taky hodně ocet a perkarbonát. Na nádobí mám Ecover, už asi dva roky jednu láhev.

Teď jsem si na Biostylu koupila prací gel Qalt, má sice EŠV, ale parfémy, opt. zjasňovače, konzervant :roll: Ale kupodivu celkem příjemně jemně voní (žádná jarní svěžest v celém bytě :wink: ) a pere dobře. Tak v něm občas peru špinavější věci a mužova trička a košile.

Příspěvek upraven 14.04.11 v 10:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13763
14.4.11 10:22
Aquanela píše:
Anastázie u popisu asi uprostřed je udávaný obsah 600 ml. Mě by se líbily víc větší z odkazu od Bluesky.

Jsem vážně slepá :oops: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17970
14.4.11 10:51

Ajule a Anastazie, díky. Takže ty hadry točíš a pereš? To nevím, jestli dám :think: Hadry po použití vyhodím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13763
14.4.11 11:17

Jo a ještě, kyblík na pleny mám plastový, to neřeším. Hadříky na nádobí používám takové ty pěnové, spíš teda na utírání povrchů, houbičky mám t klasické z drogerie, s jednou stranou drsnou. Po použití házím do plastů (cca za 2 měsíce?). Nemám ráda hadry z oblečení a navíc hadrem nádobí neumyju (myju jen pánev a pak takové horší zašpinění, co nezvládne myčka).

Ocet do pračky používám klasický, v Tescu myslím prodávají 5l balení. Dávám ho místo aviváže (ale ne k plenám, protože některé jsou bambusové, aby nevypelichaly). Když chceš čistit pračku, tak nalej normálně k praní třeba půl litru nebo i víc, ono se to stejně v té vodě zředí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
14.4.11 11:20

V DM jsem koupila houbové utěrky téměř totožné MEMO utěrkám. Složení bavlna + celulóza. Cena byla nižší, cca 45 korun, tuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
14.4.11 12:17

Zdravím,
Ajule, no s tou čističkou to bude asi ještě chvíli věda. Manža tam právě taky co chvíli pere ten aktivátor, chvíli je to dobrý a za pár dní zase nadává že to nějak nefachá. Do teď jsem prala v Lovele nebo Persilu, aviváž - ocet, Silan, do myčky jsme dávali Quantum Finish…peru obden kvůli plenám ale někdy za den otočím i dvě nebo tři pračky :roll: No a s tou čističkou nepotřebuju znát nějaký detaily ale když si tam ty bakterie budou hovět, bojím se abych je zase nerozvážně něčím nezlikvidovala. Teď se budu bát použít použít něco neeko aby náhodou… :roll: A ocet těm breberkám v ČOVce nevadí? Vždyť je to kyselina? Já vůbec nemám páru co všechno jsou ty bakterie schopný přežít :think:

Starý hadry na nádobí nepoužívám. Dělá to tak mamina i babička a mě přijde že to hned nějak zavání :poblion: Používám ty houbový. Na úklid starý tričko přišlo vhod a pak jsem ho vždy vyhodila. Nějak mi nesedí že bych to prala s normálním prádlem, ale teď jsem nakoupila mikrovlákno :think: :wink:

Jak to děláte s WC? Mísa je jasná, ale takový to umývání prkýnka a okolo? Já to vzala hadrem (+Mr. Proper) a hadr pak letěl do košic. Je nějaká ekologičtější varianta? Mám dva malý kluky (jeden teda ještě „ležící“ + velkýho chlapa…si asi dokážete představit jak ten záchod někdy vypadá :poblion: :roll: . Se mi vždycky protáčí panenky když vidím jak manža učí Kryštofa čůrat na stojáka :roll:
A ještě dotaz - je Frosch fakt eko? Píšou že je šetrný k ŽP ale žádnou eko značku jsem na něm nenašla…ale je fakt že jsem si ho prohlížela „za letu“

A ještě jeden dotaz :mrgreen: Je tu ještě někdo „začátečník“…Nebo tu budu sama za blbce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leolenka
14.4.11 12:20

hadry na nádobí

já jsem před měsícem rozstříhala 1 mikrovláknový hadr na podlahu z DM na 16 ks, po měsíci je peru. Od té doby nepoužívám skoro ani jar. Mikrovlákno používám už na všechno, tak se mi za ten měsíc sejde půl pračky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný