Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vichrice: Feel eco… nemám chuť. Má to sice ekologickou značku, ale obsahuje fosfáty. Zase tak eko to asi nebude…No… obávám se, že máš pravdu, fosforečnany (ve složení Feel eco) a fosfáty jedno jsou. Hmm, to mi tedy vrtá hlavou, že to není překážkou pro udělení eko značky. Zřejmě to chápou „jenom“ jako krmení pro řasy a sinice a nikoliv jako toxickou záležitost…
Celestad - díky za mejly, bohužel v bezpečnostních listech stejně není celé složení, jen nebezpečné látky…
Panthenol - neznáte nějaký přírodní výrobek, který by nahrazoval panthenol gel/sprej/krém používaný na spáleniny,atd.
V předpřírodním období jsem ho docela dost používala, třeba na odřený nos po rýmě nebylo nic lepšího, o spálení (od slunka i třeba žehličky) nemluvě. Díky
.
Na spáleninu od žehličky, trouby,…opaření je skvělá levandule.
V létě též míchám BM s oleji a levandulí a mažu tím děti večer, aby se jim zklidnila pokožka.
Holky,nevíte náhodou, kde v Praze v kamenné prodějně koupit nějaké pěkné a praktické a né moc drahé koše na tříděný odpad?O Ikee vím.Chtěla bych takovou tu jednu nádobu,co má 3 otvory.My jsme doposud používali kovové barely od psího žrádla, měli jsme to na chodbě(domovní).Teď jsme ale dělali hasičskou kontrolu a všechny věci musí z chodeb zmizet.Tak si to musíme dát do kuchyně,tak chci,aby to i nějak „vypadalo“
KatyK píše:
Celestad - díky za mejly, bohužel v bezpečnostních listech stejně není celé složení, jen nebezpečné látky…
Nějaký základ maj na webu. Přesné složení z nich nevydolujem, mají nějaký patent a asi si ho chrání.
Bluesky píše:Vichrice: Feel eco… nemám chuť. Má to sice ekologickou značku, ale obsahuje fosfáty. Zase tak eko to asi nebude…No… obávám se, že máš pravdu, fosforečnany (ve složení Feel eco) a fosfáty jedno jsou. Hmm, to mi tedy vrtá hlavou, že to není překážkou pro udělení eko značky. Zřejmě to chápou „jenom“ jako krmení pro řasy a sinice a nikoliv jako toxickou záležitost…
Taky jsem si bláhová myslela, že když má něco certifikát EKO, tak že je to opravdu ekologické ![]()
Ajule píše:
Na spáleninu od žehličky, trouby,…opaření je skvělá levandule.
V létě též míchám BM s oleji a levandulí a mažu tím děti večer, aby se jim zklidnila pokožka.
Ajule, mohla bych se zeptat, jak přesně ten olej s leveandulí děláš a jaký používáš? ![]()
Jsem v tomhle nováček, ale vždycky mě to hodně lákalo.
Díky ![]()
KatyK, místo Panthenolu bych zkusila kokosový olej, někde jsem to četla, ale vyzkoušené nemám. Tedy na spáleniny od slunce. Na popálení z kuchyně mám kopřivovou tinkturu. Z lékárničky od Hofhanzlové.
Vichrice když se spálím já, používám klidně neředěný EO levandule úzkolisté (L. angustifolia), beru ho od Eoné nebo Nobilis, taky je dobrá Primavera a spoustu dalších značek, ale tam už ta cena je poněkud vyšší
, tak mám od Primavery jen něco.
Levandule a tea tree se jako jediné oleje mohou používat i neředěné přímo na pokožku, ale u dětí to obvykle rozředím v základním oleji (co dům dá - olivový, mandlový,…).
To mazání dělám tak, že ve vodní lázni rozpustím bambucké máslo, přidám nějaký olej a pak dle množství přikápnu i EO levandule. Pro děti dávám max. 1 kapku do 10ml, spíš méně. Mám 50ml dózu, tak tam dám asi 3 kapky.
Manko díky na tip na kokosák, zkusím tedy smíchat kokosák s levandulí a vyzkouším
.
KatyK: neznáte nějaký přírodní výrobek, který by nahrazoval panthenol gel/sprej/krém používaný na spáleniny.Na spáleniny od žehličky/hrnce taky používám již zmíněnou levanduli, ale vlastně nemám srovnání, jak by to vypadalo, kdybych nemazala, naposled se mi to stejně hojilo déle než bych čekala. Na spáleniny od sluníčka se dá použít vychlazený jogurt nebo nějaký kefír/kyška, vytáhnou z kůže horkost (však i tvaroh se po babským používá při horečce), jenom se to docela blbě aplikuje.
To byla fajn otázky i odpovědi, tu levanduli si maminky u nás v MC taky moc chválily na spáleniny, sama zkušenost nemám, na mokvavou spáleninu nám výborně zafungoval TTO.
Jak řešíte nákupy zeleniny/ ovoce (kdo nebedýnkujete), abyste nemusely brát sáček? Třeba ředkvičky, mrkev jsou ve svazku, ale kusové jako broskve, jablka apod., když jich beru hodně, je nepraktické je brát volně. Nosíte s sebou papírové sáčky, nebo jak? Asi mám hloupé dotazy, tak se nezlobte.
Jinak na nádobí jsem koupila v Tescu od Viledy hadříky Naturals, rozložitelné, a nastříhala na menší ![]()
Eliško nosím v batohu prázdné mikrotenové sáčky a kde to jde, tam je použiji. Nebo někdo si ušil pytlíky z průhledné látky a nahoru stahovátko - tuším Bluesky?
ad spaleniny, od slunce i horkeho, na cerstve davam gel combudoron od weledy , levandulovy EO nebo combudoron mast az na hojeni a dezinfekci, kdyz se rana uklidni. na cerstve popaleni je mi ten gel prijemnejsi.
klara: dlouho jsem hledala, ale nakonec mam z ikea. vse ostatni je bud moc male(obden trideny nevynasim), nebo moc objemne. neco budou mit na ekodomov.cz, ale myslim az tak za 2 mesice. budou delat prezentaci trideni a kompostovani v ramci svetoveho tydnu respektu k porodu v kvetnu na perstyne, jestli se tam chystas, treba se ti neco zalibi.