Ekologická zátěž zahrady

Anonymní
20.6.16 13:29

Ekologická zátěž zahrady

Zjistila jsem, že máme dům a samozřejmě celou zahradu na místě, kde měla dřív nedaleká eternitka skládku :(. Což jsme vůbec nevěděli, když jsme dům kupovali. Celá zahrada, kamkoliv kopneme, je plná kousků azbestu. Tak se ptám, jestli s tím někdo nemá zkušenost? Můžeme požadovat po firmě odstranění? Nebo od obce?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25179
20.6.16 14:15

Jak je dlouho, co jste nemovitost koupili? Ze zvlášt závažných důvodů lze od koupě tuším ještě po půl roce odstoupit, resp. vznést reklamaci. A tohle bych za závažné považovala, navíc vám to zamlčeli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 14:23

Rok. Kupovali jsme to od majitele, za kterého tam ten svinčik nevzniknul, nevím, čí byly ty pozemky dřív.

• Citovat
  • Upravit
25179
20.6.16 14:35
@Anonymní píše:
Rok. Kupovali jsme to od majitele, za kterého tam ten svinčik nevzniknul, nevím, čí byly ty pozemky dřív.

zeptala bych se právníka - délku té ochranné lhůty nevím přesně. Jestli o tom předchozí majitel věděl nebo ne a kdo ten svinčík způsobil je pro reklamaci jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
20.6.16 14:40

Jinak jestli lze beze zbytku odstranit eternit z pozemku, kde byla jeho skládka, to opravdu netuším. Ale nepochybně by to byla náročná akce. Ani nevím, kde se na tohle zeptat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.16 19:56

@pe-terka Zkoušela jsem, jestli tady někdo nemá konkrétní zkušenost. Nejspíš se zkusíme zeptat na odboru životního prostředí :nevim: nebo na obci. Asi by to tu do hloubky odbagrovali a navezli čistou hlínu, no uvidím.

• Citovat
  • Upravit
25179
20.6.16 20:01
@Anonymní píše:
@pe-terka Zkoušela jsem, jestli tady někdo nemá konkrétní zkušenost. Nejspíš se zkusíme zeptat na odboru životního prostředí :nevim: nebo na obci. Asi by to tu do hloubky odbagrovali a navezli čistou hlínu, no uvidím.

jj, určitě se zeptej…Těžko říct, jestli existuje nějaký měřák na obsah azbestu v půdě - až by bylo vyklizeno…Pak dej vědět, jak jsi dopadla. Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.26 05:28

Dobrý den, připíchnu se zde, protože se mi nechce zakládat nové téma. Jen otázka ohledně azbestu. O víkendu jsme s rodinou navštívili chatu, kterou čeká rekonstrukce. Střecha i severní strana z eternitu. Když jsem šla kolem, tak někde v trávě byl upadnutý kousek jedné té kostky. Samozdřejmě jsem na to šlápla a cítila pod nohou křupnutí. Nějakou dobu jsme tam ještě byli a opodál seděli a moje otázka zní, zda nás to mohlo nějak ohrozit. Byla čerstvě rozlomená a foukal vítr. Jako teď, když nad tím přemýšlím, tak si říkám, že asi hysterčím, ale i přesto bych chtěla vědět, jestli jsou eternitové kostky a střechy takové zlo a dokážou ublížit i když „jen“ někde leží. Moc díky za info.

• Citovat
  • Upravit
80235
8.6.26 06:04

No jistě, do týdne jste všichni na prkně.
Co použít hlavu? Běžně se to používalo na střechy, běžně se to používalo ve školách, a přesto lidé žili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1003
8.6.26 06:25

Ne. A tohle uz je nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80235
8.6.26 07:43
@Cirrus fibratus píše: Více

A já bych řekla, že to už je moc. Ale možná eMimino vyhlásilo soutěž o nejblbější dotaz týdne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
8.6.26 09:33
@Anonymní píše: Více

Jsem zvědavý, kdy se někdo chytne toho, že dlouhodobé vystavení prachu z křemičitého písku člověka nakonec zabije. Myšleno tím, když to někdo třeba půl života dýchá v práci. Jestli také vznikne panika, jako u eternitu, až lidi zjistí, že se s ním například běžně vysypávají spáry v zámkových dlažbách :D Kdyby ten eternit byl tak škodlivý, jak někteří plaší, měli by dřívější pokrývači životnost menší, než horníci z uranových dolů :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.26 10:44

My žijeme u Milo.vic, kde i z lehce dohledatelných zdrojů se použil azbest po demolici baráků po ruských vojácích a nechal se v materiálu který byl použit na volnočasové cesty v okolí. Zátěž pro okolí samozřejmě jak prase. Peníze na řádnou likvidaci nikde, protože to je několik km a samozřejmě likvidace drahá a stát na ní nemá peníze. A i tak tam chodí běhat lidi, jezdí na kole děti, chodí tam školky, lidi venčit psy. Normálně tam fungují. A zatím žijí všichni. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8142
8.6.26 10:55
@Anonymní píše: Více

Tak ona i ta dnes schválená likvidace je komedie. Dřív se eternitové šablony ze střechy pokud možno vcelku sundaly, poskládaly na paletu a jejich „škodlivost“ byla asi tak stejná, jako po celá ta léta na střeše. Současnou „zdravou“ metodou se musí dát po sundání do specíálních vaků. Ale aby se tam vůbec nějak rozumně vešly, tak je pracovníci specializované firmy se specializovaným zaplaceným certifikátem nalámou na kousky, čímž z nich právě uvolní ty tolik obávané malé částečky. Takže pokud budeme věřit tomu, že azbestová vlákna ze sundavané eternitové střechy mají potenciál zahubit půlku vesnice, proč někdo vymyslel tak debilní způsob likvidace? :) A jak to, že stejně „nebezpečná“ vlákna ze skelné a minerální vaty, která se dnes ve velkém cpe do každého domu, aby splnil další skvělý úřednický bussiness - energetické certifikáty - nikomu nevadí? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3547
8.6.26 11:18

Tak za prve existovali strechy bez a s azbestom. Ktoru mas tazko zistis.

Za druhe kym sa nebudes chovat ako blbec, nebudes tym co das dole zo strechy hadzat tak je to skodlive rovnako ako prechadzka centrom Prahy…

Za tretie, azbest je stabilny, jeho nebezpecnost spociva v tom ze clovek umelo vyrobi ‚nestabilny‘ stav - zacne tym mlatit, lamat ho, pilit atd…

Za stvrte, scifi v kozmickych oblekoch uz radsej nekomentujem - panika ludi bez mozgovych buniek - naozaj nieje nic horsie ako smrt z vydesenia, ani azbest nezabija tak rychlo ;-)

V praxi sa bezne postupuje tak ze strechari maju ne-azbestove stresne sindle v zasobe, nechaju si urobit papeir ze sa jedna o strechu bez azbestu a normalne ju zlozia a vyvezu. To sci-fi divadlo v kozmickych oblekoch sa pouziva hlavne pre statne institucie, alebo eko-teroristov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí