Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
chtěla jsem se poradit mám 3m mimčo a moc se mi zhoršil ekzem na palci a nártu nohy. Ekzem jsem měla již před tím ale v těhot a ted při kojení se to velice zhoršilo. Strašně to svědí a rozšiřuje se, asi to bude souviset s křečovou žilou na noze. Taky chci zkusit kopřivový čaj tak doufám že to bude ok pro malou. Jinak mám calciovou mast a 1 krát týdně krtikoid, což mě trápí ale to večerní svědění je prostě k nevydržení. Máš prosím nějaké jiné rady, které by pomohly. Vím že musím řešit ten křečák ale aspon to nějak sklidnit. díky za radu kakakami
Měla jsem taky exém, pomohl pumifukort mast, jsou to kortikoidy, antibiotika i antimikotika v jednom a jsou jen na recept, mazala jsem třikrát denně a také kojím…
A to ti nevadí že kojíš? ty kortikoidy nejsou asi nic moc ![]()
@kaka_kami Byly jen v masti, prý to nevadí, jiná možnost nebyla…Ale hlavně moje malá je alergik, atopik, astmatik, sama dostává kortikoidy ve velkém, takže tohle úplný minimum se ztratí… ![]()
A také jsem prodělala při kojení spustu hormonálních léčb, kde je všude psáno kontraindikace při kojení. Doktoři mě ujistili, že to minimum, co jde do mlíčka, vůbec miminku nevadí, takže jsem kojila dál…
A také jsem musela kojit 6 hodin po anestezii, když jsem byla na operaci a dcerce byly 4 měsíce. Mohla se hlady sestřičkám na oddělení uřvat, protože z lahve neuměla, tak mě doktoři řekli, ať klidně nakojím, že mi maximálně bude déle spát…a vůbec nespala ![]()
No a dcerce je už 10 měsíců a kojím úspěšně dál…
No koukám, že to moc řeším když vidím co jsi vše už podstoupila.asi lepší trocha kortikoidu než být nervní ze svědění. nejsem na to zvyklá ale je to děs ted už i na chodidle
![]()
Já doporučuji zkusit ovesnou koupel!! Třeba si do ní jen namočit ruce
výborná věc, i pro děti, které mají sušší pokožku ![]()
Tak to, co popisujete, puchýřky s vazkou tekutinou na prstech, pak šupinky, svědění a pořád dokolečka mám taky, diagnóza - dishydroitický ekzém (zagůglete) - pomáhají pochopitelně kortikoidy, občas si koupím Hydrokortizon bez předpisu, v době šupinek promazávám modrou Indulonou nebo čímkoliv hodně mastným. Časem jsem si zvykla a jen když je to neúnosné, že při suché fázi mám praskliny až do krve, tak si jdu pro dávku hormonů no
tak na tři měsíce v roce, hlavně v zim, to zmizí a s jarem se zase objeví. ![]()
PS: a chápu, taky mě něco nutí ty puchýřky praskat ![]()
@kaka_kami To je dobře, že to řešíš, takhle zodpovědně by měl brát kojení každý… ![]()
No to asi bere každý zodpovědně ne? já už po 3
ale poslední bylo před skoro 10 lety. díky příspěvkům jsem si asi určila diagnozu a bubu dál bojovat hlavně bylinkama dokud budu kojit lepší, že to mám já a ne malá ne! díky kk
Zkuste Sudocrem - vynikající na ekzém, prasklé koutky, boláčky ve vlasech a jiné, ale i na dětskou prdýlku pod plenku
K dostání v lékárně bez předpisu. Zdraví a brzké uzdravení pžeje Katka
Díky za typ, hned jsem koupula
zkouším vše mimo hormonů zatím
Ahojky všem, tento ekzém mám také a to rok, mám ho v oblasti rukou, lýtek a podpaždí, bohužel se mi rozlezl po celém těle. Tento ekzém se mi poprvé objevil u maturity, protože jsem byla šíleně ve stresu. Ale byla jsem s tím za doktorem který se zabývá homeopatickou léčbou. Řekl mi, že tento typ ekzému je plísňový. Dal mi homeopatika na zklidnění abych nebyla pořád ve stresu, kapičky a směs na vyrovnání ph. Protože plísňový ekzém je vnitřní záležitost a máte při tomto ekzému překyselený organismus, proto při většině případů nezaberou kortikoidy.
Po této léčbě se mi to hodně zlepšilo, ale také jsem již nebyla ve stresu a začala jíst zdravě a zásaditou stravu a žádné dráždivé věci jako jsou rajčata, sladké, kravské mléko atd. Ano někdy jsem si to samozřejmě dopřála, ale jen velmi málo a zřídka. Také mi velmi pomáhaly horké koupele do kterých jsem si nasypala 2 sáčky soli (nejlepší je mořská) a vydržela jsem půl hodiny. Tato léčba mi zatím velmi pomáhá a pomalu se ekzému zbavuji. Sice se při této léčbě musíte hlídat, ale ne na tolik aby jste byli ve stresu, protože ten ubližuje nejvíce. Takže doporučuji nebýt ve stresu, jíst zdravě a koupat se v soli co to jde
.
Kdyz oni kortikoidy ale funguji… takze bych radila dojit na kozni pro recept (pro prvni autorku).
Jinak jeste doporucuji koupani ve vane s kapkami slunecnicoveho oleje, a danou oblast dostatecne promastovat, vhodny je treba krem hydromol. A samozrejme se snazit relaxovat, minimalizovat stres (to se dobre radi
) protoze to ekzem casto exacerbuje.
Zdravím vás, maminky, a žádám o radu. Děkuji za pochopení anonymity. Potřebovala bych zkonzultovat stav pokožky dcerky(26 měsíců). Před asi čtvrt rokem mi došel krém a dcerku jsem nějakou dobu nemazala. Používala jsem vždy kvalitní hypoalergenní produkty. Udělaly se jí na zádičkách dva fleky, jeden má i na bříšku (ten není vyfocen). Tyto flíčky jsou drsné, rudé (fotka nezachytila), nesvědí, nepálí, ostře ohraničené. Občas zblednou, poté opět zrudnou. Dva měsíce jsou stále, nemizí. Poté, co se objevily, jsem ihned zakoupila kosmetiku Sebamed extra a promazávala po koupeli. Koupání jsem omezila a do vody nic nepřidávala, občas sporadicky pár kapek mycí emulze. Stav flíčků byl beze změn. Před 14 dny jsem objevila na předloktí a paži výsev puchýřků - bez bolesti a svědění. Zatřela jsem tekutým pudrem a sledovala. Ten den se zatáhly a já jsem dcerku objednala na kožní. Jdeme 5.2. Tato lokalita - kůže je drsná, jako struhadlo, nikde se nezanicuje ani nemokvá, výsev není ohraničený. Rozšiřuje se do podpaží a dál nepokračuje. Vyrážka se objevila však i na boku hrudníčku - opět bez svědění či bolesti. Co to může být a jak mám postupovat s ošetřováním do data, kdy půjdeme na kožní? Nemám na lékařku email a k pediatrovi jít nechci - je neustále plná čekárna skrze virózy. Občas promažu Excipialem Lipolotio. Děkuji za rady, přepadává mě zoufalství.
Dcerka je jinak skvělá, v pohodě, nevšímá si ničeho, nic ji netrápí.