Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bára Be jasně, že mu může dělat blbě i ta cuketa. Já bych asi fakt přešla na UM. Bude to pro tebe jednodušší. A teda koukám, jak omezený sortiment potravin jím já sama. ![]()
Sladký je peklo, to skoro nejím. Cukry v ovoci by vadit nemusely, ale můžeš zkusit omezit. Možná budeš překvapená, že vynechání cukrů rychle pomůže - kvasinka bývá častý důvod ekzémů. Pro alergika je také rozdíl vařené/syrové ovoce a zelenina. Ty jáhly jsou fajn - zásaditá potravina, ty hodně dělám i synovi.
Musí to být peklo, držím palce
@Bára Be Podle mého pozorování, pokud je střevo zrovna v klidu, tak 3 dny na testování potraviny přes MM jsou hrozně málo. Já teď u posledního dítěte zkusila u sebe mléko opět zařadit a už jsem se radovala, že ho snáší, jelikož trvalo snad týden než se krev ve stolici opět objevila. Zato pak se to rozjelo a byl problém se toho opět zbavit. Píše to i Secado, když je střevo podrážděné, vadí toho víc. Časovou souvislost se zhoršením ekzému nemám tedy zatím vypozorovanou vůbec, ten se začal objevovat až nedávno.
Já jedla kešu máslo ve velkém, abych měla něco výživného, a říkala si, že kešu nejsou ani pořádné ořechy, a bum, prostřednímu dítěti vadí i přes MM. U něj to tedy ve 2,5 letech vyšlo už i z krevních testů. Možná by u vás stálo za to zkusit expoziční test na kůži? U nás se to tak od roku začalo projevovat, že když dítě snědlo něco, co mu vadí, tak se mu udělaly červené fleky kolem pusy.
Ta eliminační dieta je šílená, navíc mi přijde, že ani nepanuje shoda, co se má vlastně vyřadit. Někomu snad vadí i rýže. Ohledně lepku jsem našla, že snad ani nevadí ten lepek, ale bílkovina pšenice (jaká přesně jsem nestudovala), takže já třeba žitné věci jím. Jáhly vařím také ráda, i jáhlovou kaši.
Chudáček malý
.
Mám atopika - ale u nás pomohla eliminace mlíka. Úplně nejvíc pomohla dovolená u moře - zmizela mu všechna ložiska. Každý den jsme ho dost máchali ve vodě a opalovali na sluníčku. Po návratu jsem si optimisticky dala zmrzku a kafe s mlíkem a ložiska se začali vracet. Teď mu sypu sůl do koupele (koupeme jenom tak 2× týdně) a už pár týdnů je čistý. Ale taky držím dietu. Ale oba můžeme kozí mléko. Můj UM nevypije žádné, občas si dá to kozí. Takže kojím a dieta.
Když nevíte, co je alergén, tak to je blbý… Možná bych zkusila UM, jenomže ty jsou všechny s kraví bílkovinou, jenom různě naštěpenou, nemusí to být taková spása.
Taky nepoužíváme doma nic toxické. Koupeme jenom ve vodě, vlásky tak raz za měsíc Weledou. Peru v Ecover zero, bez aviváže - aviváž obecně hodně dráždí, někdy to maminky neví. Oblečení z 99% z druhé ruky, ať už je sprané. Prý taky škodí modrá barva na oblečení - kdysi mi říkala maminka silného atopika. U nás ok, ale mám vše z druhé ruky… nové jenom když něco dostanene a celá rodina ví, že se kupuje jenom světlá 100% bavlna…
Tak ať co nejrychleji najdete řešení
.
@Secado právě té kvasinky jsem se chytla asi před měsícem, to jsem začala přísné držet tu protikvasinkovou. Vyloučen komplet cukr, ovoce jen trochu každý den a spíš to kyselé, sacharidů minimum a komplet jsem škrtla z jídelníčku vše průmyslově upravené, samozřejmě i pečivo a veškerou mouku (nejen pšeničnou). Taky kafe, černý čaj. Ono to právě zavítalo fakt dost rychle, proto jsem taky už asi po 5 dnech začala velmi pomalu zkoušet, co si můžu dovolit - zařadila jsem postupně oves, quinou a jáhly, nevadil ani kousek banánu, dokonce pak prošel kousek celozrnného kváskového žitného chleba. Stav se pořád pozvolna zlepšoval. A po víkendu zas hrůza, no nejspíš ten lepek (měla jsem v sobotu asi půl plátku bagetky a v pondělí jsem ďobla kousek špaldové buchty)… nebo teda ta bílkovina pšenice
protože lepek je přece i v tom žitňáku a ten byl bez reakce… no asi se prostě dál budu vyhýbat hlavně lepku, cukru a mlíku a zkusím vysledovat, co luštěniny, další obiloviny atd. A přechod na UM zkusím taky, jen se bojím, že mi to prďola nevezme
první pokusy s flaškou jsme měli někdy v 7 měsících a nic, nedal si ani hlt
já teda ten omezený jídelníček obdivuju, nemáš třeba pocity hladu pořád? Já nějak nevím, čím se zasytit, asi je to o zvyku, ale zelenina mě prostě nezasytí v jakémkoli množství a úpravě.
@Bára Be ono si prostě zvykneš. Taky teď, když mám zodpovědnost jen sama za sebe, tak si občas něco dám (a pak si nadávám
aspoň není člověk tlustej ![]()
U UM dej opravdu pozor na složení. A dost pochybuju, že by mu vadily luštěniny (kromě nadýmání).
Lepek může vadit ve větším množství ![]()
Důležitý je, že to řešíš, že se snažíš. Časem na to přijdeš.
Je to o zvyku. Já nejim čisté jen lepek a cukry. Ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny pro mě problém nejsou těm se nevyhybam. Taky pracuju, mám 3 děti, dům. Kojila jsem teď do skoro 2 let. Chce to opravdu vydržet aspoň 2-3 měsíce, jinak to moc smysl nemá.
@Bára Be Jím hodně obilné kaše, vařím z vloček či krupice, ovesné, jáhlové, pohankové, různě míchám. K večeři avokádo. Existují těstoviny z luštěnin, z pohanky. A i pohanka samotná je dobrá. Jím vlastně skoro pořád to samé, ale nějak mi to až tak nevadí. Mezi sušenkami pro děti, třeba v DM, se možná dají najít ovesné, které jsou slazené jen ovocným pyré.
@Capelucia díky moc, do té non toxic domácnosti se musím taky pustit. Nemůžu na to najít čas
starší synátor chodí spát v 10, to odpadám s ním, uložit dříve je nemožné, teď jsme to asi po 9 měsících marných pokusů vzdali
a je to torpédo, co potřebuje pořád pozornost
no co, musím to studovat za běhu.
Já teda musím říct, že když se ekzém objevil, byla jsem z toho celkem špatná. Pak jsem se ale pustila do bádání, pustila se do té eliminačky s p. Zíkovou a věřila, že do vánoc máme vyhráno a bude pohoda. Místo toho se mi ten maličký může uškrábat… včera usnul v 11 večer, skoro celou noc u prsu, hrudníček si rozškrábal tak, že měl na pyžamu krvavé flíčky… Jestli to pomůže vyřešit moje strava, vysadím cokoli, ať je mu líp, jen se mi prostě nedaří vysledovat, co… snad už jsem na správné stopě s vysazením lepku, cukru a mléčného.
Je to fakt záhul, každá máma atopika je za mě hrdinka, a to vůbec nemluvím o těch, co se s ekzémem potýkají celý život.
@Elfido popravdě si taky myslím, že láhev nevezme, my to zkoušeli už někdy v půl roce a ani necucnul. Občas si říkám, že jsem se taky měla na kojení vybodnout, třeba by byl dnes bez problémů a já nemusela držet dietu, díky které začínám vypadat, jak kdybych měsíc nejedla
a to mi to radil manžel xkrát, a já furt ne, kojení je přece to nejlepší
ale co já vím, i děti na UM mají někdy ekzém a alergie, to asi nikdo předem neodhadne.
@Secado @Natálka26 @Hibou díky moc! Je to pro mě fakt velká podpora. Já věřím, že si zvyknu, v jídle nejsem vůbec vybíravá, jen třeba ty luštěninové těstoviny moc nemusím (vařím je aspoň dětem). Jinak se spokojím s kdečím a naštěstí opravdu miluju snad všechny druhy zeleniny. Jen musím přijít na to, jak si doplnit energii, třeba dnes jsme v podstatě nespali, mimčo vzhůru co pár minut, škrábal se, chtěl pořád kojit. Dřív jsem to ráno „dohnala“ kávou a cukrem, dneska jsem se celá třepala a měla závratě, ale věřím, že to se prostě usadí, tělo si pořád ještě zvyká no… je to masakr, všechny vás obdivuju, že v tom jedete dlouhodobě ![]()
Pokud potřebuješ doplnit energii, tak zkus ty ořechy. Kávu taky normálně piju, jen bez cukru a kupodivu to chutná fakt lip než s cukrem. Nebo můžeš zkusit proteinové tyčinky. Vydrž, uvidíš ze si tělo zvykne a pak už ti nebudou tyhle věci jako jsou sušenky atd chybět a co víc ani chutnat.
@Natálka26 ořechy jsou super, jak přijde hlad mezi jídly, stačí mi třeba 5 mandlí nebo pekanů. Nebo si dám lžičku lískooříškového másla (mám cukrfree s kakaem a vanilkou, je skvělé). Já jsem si právě překvapivě i zvykla, sušenky apod. jsem v podstatě přestala jíst už se vším mléčným (tzn. To už je těch 9 měsíců zhruba), mléko není jen v Oreo a Lotus, to jsem si občas dala, ale obojí mi nepříjemně leze do zubů. I to kafe jsem nahradila zeleným čajem a dobrý. Mě asi nejvíc drtí ta frustrace, že to furt nejsem schopná vychytat… Ale už to snad půjde. A teda i když jsem odjakživa milovník sladkého a čokolády atd, musím říct, že suverénně nejvíc mi chybí sýr
občas si tak moct něco zapéct nebo posypat, nebo si prostě jen ďobnout kousek mozzarely… No, ale co, třeba se k sýru jednou vrátím (jen doufám, že si tou dlouhou dietou nevypěstuju intoleranci laktózy, prý se to stává
). V obchodě jsem viděla i náhražky sýra, ale připadá mi, že to musí být strašně chemicky zpracované, tak to teda radši nechávám být, většinou je to v podstatě jen tuk, škrob a ochucovadla ![]()
Můžeš zkusit bezlaktozove nebo třeba kozí, ovčí, pravou mozarrelu. Chce to hledat.