Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosim poraďte mi. Dcera se po koupání ve vodě vždycky trochu osype na pažích. Je to takový červený flek. Čim dýl je ve vodě tím je to výraznější ale pak se to zase ztrati. Nikde jinde to nemá. Nevite co nebo čim to muže být?
No jasně, na ekzematickou kůži je koupání to nejhorší a délka to jen zhoršuje.
Opravdu ekzematici se jen ošplouchávají a to klidně až každý druhý až třetí den. Ideálně jí ihned po koupeli promazat, pak se zamkne vlhkost v pokožce, jinak koupel paradoxně vysušuje.
@qvana píše:
Ale ona ekzém jinak vůbec nemá. Objevi se jen ve vodě.
Však taky ekzém nemusí být vidět permanentně. Toto může být jen příznak ekzému. Nejlíp se zeptat doktora.
No to je jasné, má lehkou formu. Vyleze jen když se kůže zatíží. Promaž jí ty ručky a když to nebude horší, tak se nicneděje.
Mám atopický exém na rukách, teď teda půl roku klid. Když jsem ještě bydlela v paneláku, kde byla hodně chlorovaná voda, tak jsem měla vždycky exém po nohách, ale za chvíli mi to zmizelo. Mazala jsem excipialem. Teď bydlím u rodičů v baráku, mají vlastní studnu a nedělá se mi nic.
Moje dcera ma uplne to same. A take se ji to dela jen po koupani. Ptala jsem se doktora a doporucil jen sprchovat. Jenze ona je hrozny milovnik koupani, takze to je nekdy slozite ji dostat i z te sprchy
Nicim ji nemazu
. Ihned to zmizi.
U naší malé se taky vždycky objevila vyrážka po koupání, takže jsem jí začala koupat jen každý druhý den a do vody jí dávám Balmandol olej…krásně jí to promastí kůži.
@kazda.m Ahoj můj syn to měl také a občas se mu to ještě objeví a Dr. nám řekla, že to děti občas mívají a doporučila mazat olejíčkem, kterým ho mažu po koupání a nebo popřípadě namazat olivovým panenským olejem. Docela se mu to stáhlo, ale čím je větší tím to mizí samo.
@kazda.m ještě mě napadá já trpím na exem tsky a hrozně mi pomáhá exipicial, tak se zkusit zeptat zda se jím mohou mazat i děti ![]()