Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak jsem se rozhodla koupit elektrokoloběžku - sem tak na ní zajedu do města a taky s malou, začíná na inlinech, tak vedle ní budu jezdit.
![]()
Potřebuju ale poradit. Vybírám mezi dvěma cca stejnými elektrokol.,
první váží 22 kg, dojezd 35 km - druhá váží 18.5 kg, dojezd 55 km, je o 4000 dražší a je na klíček.
Popravdě mi přijde zbytečné dávat o tolik víc a hlavně ten klíček, vždyť je to blbost, stejně ji budu brát všude s sebou a lovit z tašky klíček je jen starost navíc. Nevím, no. Ráda si nechám poradit.
![]()
A co vy a elektrokoloběžka? Máte? Vyhovuje? Berete ji s sebou slo6enou, když něco vyřizujete, nakupujete? Nebo ji dáte na rětěz před obchod jako kolo?
![]()
No to není, že to slozis a vezmes s sebou do obchodu
však 22kg máš 2,5 balíku minerálek. Jako složit a naložit do auta nebo složit doma v zádveří. A na ten dojezd taky bacha. Je to pro nějakou hmotnost. Když máš víc, tak jde dojezd dolů, když kopeček, hodně dolů.
Máme elektrololobezku se synem 9 let a je skvělá. Senzor scooter 2020. Fakt doporučuji 👍 dojezd má kolem 30km a frčí jak blázen
Jo máme ten krám doma. Nesouhlasila jsem.
Ale můj otec to dětem loni koupil za vysvědčení (pro tři společně). Jezdí na tom na zahradě nebo si to vezmou k našim. Udělali jsme jim na zahradě dlouhý chodník, kde si jezdí. Jinde je na tom nepouštím. Máme doma 3 různé koloběžky plus teda tu elektrickou. Spolužákům je to vzácné, takže se jezdí u nás.
Mám Segway Ninebot. Byla to pro mě jediná doprava na vlak do práce. Má 16 kg a nosit to do vlaku a pak autobusy po Praze bylo za trest. Ale po městě fajn.
Odjezdila jsem na tom celou zimu. Teď jsem těhotná, tak už jsem se bála to tahat. Už nejezdím 2 měsíce a dost mi ta svoboda chybí. Manžel pro mě musí jezdit
Cenarius
Klíček lze většinou (ne vždy) nahradit řetězem se zlomkem ceny a navíc jí k něčemu přivázat (zloději nemají problém jí hodit do auta i když je nepojízdná).
V rozhodování bych se podíval na kola. Měly by mít přiměřené pneumatiky a při přibližné shodě je lepší větší průměr - líp překoná nerovnosti a tím má nejen pohodlnější jízdu, ale i větší dojezd (i když je papírově stejný) a líp se na ní jede když nepracuje motor. Pro „nožní“ jízdu jsou také lepší koloběžky, které mají stupátko níž - ovšem ty mají zas větší problém v terénu. Do terénu by měla také mít víc než cca 350 wattů.
A ještě poznámečka na okraj - u některých koloběžek obecně je problém dostat pohodlně na stupátko obě nohy. U dětí to tak nevadí, ale někteří dospělí tam nedají pořádně nohy ani za sebe - což je u elektrokoloběžek celkem blbý. ![]()
P. s.
Pozor na výkon, nad 1 kW a konstrukční rychlost nad 25 km/h to není ze zákona kolo / koloběžka, ale skútr, a je tedy potřeba řidičák B, nebo AM. Tím pádem jí také nelze použít na cyklostezce. ![]()
Nad konstrukční rychlost 6 km/h ji také zákon vylučuje z chodníků.
Nemáme, mít nebudem
Žabky a elektroběžky bych zakázala zákonem. ![]()
Ale dík za připomenutí, jdu založít téma na koloběžku s dvacítkovými nafukovacími koly.
Příspěvek upraven 18.06.21 v 10:13
@Lama Lama píše:
Nemáme, mít nebudemŽebky a elektroběžky bych zakázala zákonem.
Ale dík za připomenutí, jdu založít téma na koloběžku s dvacítkovými nafukovacími koly.
@M_Vladim píše:žabkaRád bych si rozšířil slovník: co je to žebka?
p. s. Dvacitky kola vepředu mají i některé „lepší“ normální koloběžky.
Tak tu na klíček jsem vyřadila a hledám nějaké lehčí ![]()
něco jako tahle: https://www.datart.cz/…b-cerna.html
A k čemu že je to dobrý? Zatím jsem viděla lidi použít to akorát k přelámání vlastní čelisti…
@Lama Lama žabky jako ty boty? Souhlas.
Teď jsem viděla na elektrokoloběžce synova spolužáka. Sice běhá jak postiženej (ale je to normální zdravé dítě, jen prostě nevedené k pohybu), ale hlavně, že má elektrokoloběžku. ![]()
@Freeandwild Třeba k dopravě do zaměstnání? Není to jen hračka pro děti
@Freeandwild K rychlejšímu přesunu a místa A do místa B.
Na malé vzdálenosti, kde by kolo cestou zpátky překáželo.
Ne, považuju elektrokola, elekrokoloběžky a podobné nesmysly v naší líné, tlusté společnosti s nulovou fyzičkou a bídným zdravotním stavem za naprosté zlo. Navíc je to silně neekologické.