Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@RibelleA ano…je to přesně tak.. může se stát, že se ti na začátku trochu přitíží, ale přejde to..fakt..chce to čas
.. ![]()
@Mavys píše:
@RibelleA ano…je to přesně tak.. může se stát, že se ti na začátku trochu přitíží, ale přejde to..fakt..chce to čas..
a jak asi dlouho?
![]()
Ahojky, bude líp, mě trvalo zvykání téměř 1,5 měsíce. Zlepšení jsem měla dřív,ale tem měsíc a půl byl jako na houpačce. Teď po 2m jsem téměř Ok, občas mám náladu pod psa,ale je to už pohádka oproti stavům co jsem měla. Tak že vydržet.
Ahoj všem 😊 chtěla bych poprosit o nějaké vaše zkušenosti
Mám strašně úzkosti, do teď jsem to zvládla, ale poslední dobou už mi dělalo problém úplně všechno, řídit, chodit do práce,nakupovat
… Jediné, kdy mi je fajn tak večer a v noci, to můžu jist, dělat cokoliv, je mi báječně a spím také skvělé 😊 každopádně každodenní úzkost, která u mě především probíhá tlakem na hrudi, strašně špatně dýchání, motáni hlavy, neustálý stav na omdleni, nechutenství a to kazdicky den, mě dovedla k tomu, že prostě zkusím léky. Doteď jsem zkoušela přírodní věci, všechno možné, ale asi už to mám rozjeté hodně a už se to nedá. Ikdyz je to pouze úzkost, žádná deprese, vše mě pořád baví, mám radost ze života, ale tyhle stavy už proste nezvládám
Mám eliceu, zítra začínám. Protože jsem na léky citlivá tak zatím jen půlku 5 mg. Chci se vás zeptat, jak jste zvládli fungovat, než vám to zabralo? Mám hrozny strach, že nebudu moct ani chodit do práce. Pracuji jako učitelka, takže máme teď zrovna od zítřka jarní prázdniny. Ale co potom? Jak jste to zvládli? Předem vám strašně moc děkuji
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem 😊 chtěla bych poprosit o nějaké vaše zkušenostiMám strašně úzkosti, do teď jsem to zvládla, ale poslední dobou už mi dělalo problém úplně všechno, řídit, chodit do práce,nakupovat
… Jediné, kdy mi je fajn tak večer a v noci, to můžu jist, dělat cokoliv, je mi báječně a spím také skvělé 😊 každopádně každodenní úzkost, která u mě především probíhá tlakem na hrudi, strašně špatně dýchání, motáni hlavy, neustálý stav na omdleni, nechutenství a to kazdicky den, mě dovedla k tomu, že prostě zkusím léky. Doteď jsem zkoušela přírodní věci, všechno možné, ale asi už to mám rozjeté hodně a už se to nedá. Ikdyz je to pouze úzkost, žádná deprese, vše mě pořád baví, mám radost ze života, ale tyhle stavy už proste nezvládám
Mám eliceu, zítra začínám. Protože jsem na léky citlivá tak zatím jen půlku 5 mg. Chci se vás zeptat, jak jste zvládli fungovat, než vám to zabralo? Mám hrozny strach, že nebudu moct ani chodit do práce. Pracuji jako učitelka, takže máme teď zrovna od zítřka jarní prázdniny. Ale co potom? Jak jste to zvládli? Předem vám strašně moc děkuji
![]()
![]()
![]()
Ahoj,asi je to individuální,mě je naopak nejhůř večer a já dostala Zoloft a už ho zkouším brát potřetí
Teď zrovna jsem na půlce druhý den. Ty začátky tě možná zaskočí,ale třeba taky budeš mít štěstí a sednou ti a bude ti brzy líp.Mě třeba AD způsobují žaludeční nevolnosti,silný vnitřní třes a nervozitu, motání.Jelikož se musím starat o dvě děti, domácnost a chodit do práce tak je to těžké,ale musíš si říkat,že bude líp.Zvládlo to tolik lidí tak ty taky!! ![]()
Jak píše Klarsae, je to individuální, mě bylo lépe asi po měsíci, do práce jsem teda nechodila, doktor me nechal na neschopence a to skoro tři měsíce než jsem byla opravdu ok…pak jsem si už i sama řekla že do práce už chci jít…beru Eliceu 10mg a to už rok, cca za měsíc budu vysazovat, tak uvidíme jestli se k nim zase vrátím
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem 😊 chtěla bych poprosit o nějaké vaše zkušenostiMám strašně úzkosti, do teď jsem to zvládla, ale poslední dobou už mi dělalo problém úplně všechno, řídit, chodit do práce,nakupovat
![]()
![]()
![]()
Ja jsem sla k lekarce po hrozne dlouhé dobe, po porodu jsem mela úzkosti ( i pred porodem, ale nebyly tak časté) a pred dvouma mesici jsem se uplne slozila, nemohla jsem nic jen sem brecela, nebyla schopna skoro fungovat, doma diky tomu taky blby, protoze jsem byla strasne precitlivela a rok a pul staré dite. Dost me úzkosti a deprese omezovala a rozhodla jsem se konecne to resit… doktorka mi předepsaná Aliceu 10mg jednou denne a nez zabere neurol25mg dvakrat denne… oba dva léky mi sedly, nemela jsem žádné vedlejší účinky, jediné tak sem mi lepe spalo, po 14 dnech jsem neurol vysadila uplne a trosku se to zhoršilo.. nyni ale se citim daleko lip:) nerikam momentalne resime dost problemu, a je to složité, ale dokazu uvažovat v klidu a nehroutit se jako mívám ve zvyku posledni dva roky, takze Ted jen doufam ze po vysazeni bude vse v poradku, nejvic me desi to ze se vse vrati
@RibelleA ahoj, viem že je to už stará diskusia, ale ako si dopadla s tou eliceou po mesiaci užívania? Lebo ja asi 19 dni super a teraz 5 dni mám zle.
@Pastelka2 píše:
@RibelleA ahoj, viem že je to už stará diskusia, ale ako si dopadla s tou eliceou po mesiaci užívania? Lebo ja asi 19 dni super a teraz 5 dni mám zle.
Ahoj. Vubec jsem eliceu nakonec nebrala ani týden…opět jsem se tenkrát sesypala asi po týdnu braní a skončila opět na pohotovosti…pak jsem si našla jiného psychiatra a ten mi dal úplně jiné léky…sice se to uklidnilo až za 3 měsíce a stalo mw to i hodně práce sama se sebou, ale uklidnilo se to a teď mám záchvat párkrát do roka…není to úplně pryč, ale už s tím umím žít
Drz se…chce ti hlavni-prestat se bát…to je to nejtěžší, ale nejúčinnější…Držím palce ![]()
Ahojky, beru 3týden Eliceu 10mg a pořad nejsem zcela ok. Cítím zlepšení, ale hlavně odpoledne mám vnitřní nervozitu a jakoby zaťaté čelisti. Myslíte, že je to ještě brzy abych byla zcela bez úzkostí? Ze začátku jsem měla motání hlavy a nevolnost a to už přešlo.
Omlouvám se za anonym, ale nejsem srovnává s braním léku a nikdo o tom neví.
…ahoj.Ano bohužel…je to moc brzo…Trvá to min 6-8 týdnu a někdy i déle, než se člověk uklidní a do toho to chce pracovat i na sobe samém. Psychika je mocná čarodějka a strach ze strachu, že nám bude zase zle je vstupenka do začarovaného kruhu…Je těžké se nepozorovat a nebýt v napětí, ale je to ta jediná šance. Zkuste cvičit, nebo si najdete konicek(pokud ho už nemate)…něco co vám odvede mysl. Ctete knihy…procházky a hlavne-odpocivejte. U mě třeba funguje že když sem unavená a vycerpana, tak mam větší sklon dostat záchvat paniky, než když jsem odpocata.Lek je jen berlicka, která nam pomáhá od toho nejhoršího, ale nevyřeší vše…musíme na sobě pracovat, protože když už se nám něco takového děje, tak proto, že se TĚLU něco děje…říká nám tím něco, tak zkuste zjistit co chce „jinak“.Přeji hodne sil do boje a NEDEJTE SE! JE TO VAS ZIVOT, TAK SI HO VEMTE ZPATKY
…Me to trvalo skoro 2 roky, než sem zabojovala jako nikdy a rekla NE -bude dobre(myslela sem si, že ne a nikdy už nebude život jako dřív, ale teď si vážím každého dne, kdy jsem bez záchvatu a šťastná a ziju a vnímám sebe a život kolem mě a je mi dobře
) Hodne mi pomohlo o tom přečíst co šlo za literaturu. Nevim jakou máte diagnózu-u mě je to panicka porucha a úzkostné stavy, ale mrkněte je toho na trhu hodně a čím víc znáte svého protivníka, tím min je čeho se bát OPRAVDU. DRZIM MOC PALCE ![]()
Ahoj, užívám 7týdnů Eliceu 10mg na panickou poruchu, léky určitě zabírají, ataky už nejsou, ale teď poslední týden cítím mírnou nestabilitu a úzkosti, mám dny kdy jsem 100% a dny kdy je to horší. Myslíte, že po 7 týdnech by už měl být 100% účinek? Děkuji.
@Věrka.. píše:
Ahoj, užívám 7týdnů Eliceu 10mg na panickou poruchu, léky určitě zabírají, ataky už nejsou, ale teď poslední týden cítím mírnou nestabilitu a úzkosti, mám dny kdy jsem 100% a dny kdy je to horší. Myslíte, že po 7 týdnech by už měl být 100% účinek? Děkuji.
Je uzasne, že se po tak „kratke“ době cítíte už na 100% mě to trvalo skoro 2 roky než se to stabilizovalo…a bohužel 100% a napořád to už nebude nikdy…Je to hloupé říct, ale je to a bude to už napořád součástí nasich životu…Ale nebojte se toho
Zkuste literaturu. Přečetla jsem hodně ulustraci o téhle mrse a dost mi pomohlo poznat tím nepřítele a trochu pochopit o co jde a díky tomu k sobě pristupovat a i k životu
Bude dobre.Jen JINAK dobře
DRZIM PALCE V BOJI! A myslete na to, ze nejdete sama!
![]()
@Věrka.. píše: Více
Jak Vám nakonec ta Elicea zabrala. Mám také začít užívat. Jaké jste měla že začátku vedlejší účinky?