Emigrace do Norska

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
saminomimino
30.12.12 17:24

Já to mažu, fakt to nechápu, nikdo mi neřekl jak se v Norsku žije ale urážek jsem slyšela fůru, fakt slepičárna kokoodák
kdyby prosím někdo info o Norsku a životě tam prosím napiště mi do zprávy

• Citovat
  • Upravit
35737
30.12.12 17:27

@saminomimino kde jsem te urazila? Snažila jsem se ti poradit jako někdo, kdo z čr taky odjel. Ale to je prosté marný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
30.12.12 17:30

@saminomimino klííííííííd, neber si to osobně :roll:
Brácha tam na ulici potkal češku, už tam žije dlouho a chodil tam do školy a je tam hodně španělů.
Nemyslím si, že by na vás špatně koukali, to se o irech říká taky a ještě jsem ses tím za 4 roky nesetkala, spíš naopak.

Pokud o tom sníte, tak do toho, vrátit se můžete vždycky. Samozřejmě jestli máte děti tak je potřeba to důkladněji připravit. My jsme šli bez dětí, ale jak vidíš neteř to v pohodě zvládá i v norské školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
30.12.12 17:37

Ahoj :mavam:
Dovolím si napsat pár řáděčků do tvé diskuze.
My si jako rodina prošli taky stěhováním s malým dítětem.
Sice tě musím zklamat, né do Norska.
Přesně, jako tobě mi tu mojí diskuzi taky každý kritizoval, dělal ze mě blbku, dlouho nikdo neradil k tématu, řeči, že tam na mě čekají, že jsem se s malým dítětem zbláznila apod. Tací se najdou, co nerespektují pravidla a lezou do diskuze, kde je nikdo nechce. :roll:

Co chci říci - jde to!
Navzdory všem nepřejícím to jde zařídit, dokázat, odstěhovat se. ;)
Vím, že sem chodí holčina, co žije ve Finsku :think: jestli by ti to pomohlo.
Dělala jsem u norský rodiny. Jsou to normální lidi, jako všude jinde. :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
30.12.12 17:39
@saminomimino píše:
Já to mažu, fakt to nechápu, nikdo mi neřekl jak se v Norsku žije ale urážek jsem slyšela fůru, fakt slepičárna kokoodák
kdyby prosím někdo info o Norsku a životě tam prosím napiště mi do zprávy

8o 8o 8o 8o 8o 8o Já četla jen rady a varování (kterých bych si jako potencionální „emigrant“ hodně moc vážila.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927
30.12.12 17:53

Zakladatelko všude je něco, nechcete se raději přestěhovat v ramci CR do bezpečnější oblasti? Žila jsem krátce ve Švédsku, koukali na Čechy jak na ty chudáky z východu. Na severu je také velká část roku tma a lide tam trpí depresemi a hodně pijou. Nejspíš maji v Norsku také prohibici. Pro děti to bude hodně tezke. Žili jsme s rodinou pár let ve Francii/Švýcarsku a rádi jsme se vrátili. Doporučila bych ti vyhledat nizkorozpoctove filmy natočené v Norsku, podle toho také hodně poznas. A nehazela bych nás Čechy do jednoho pytle, i ty máš podíl má tom jak to tu chodí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
844
30.12.12 17:55

Příspěvek upraven 03.11.15 v 19:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.12.12 18:00

Nám se v Norsku strašně líbilo na dovolené, tak jsme se (spíš ze srandy) bavili o tom, jak by bylo super tam žít a nějak jsme zjistili (ale už netuším teda z jakého zdroje jsme to měli, jestli z průvodce nebo nám to někdo říkal…), že to není jen tak, že si tam jen tak někoho nepustí, aby tam získal trvalý pobyt. Myslím, že to bylo něco ve smyslu, že to musí být vyloženě nějaký uprchlík - ale nechci nějak kecat, podrobně jsem to neověřovala - jen abyste si to zjistili i v tomto směru, mě by to třeba nikdy nenapadlo, že to není jen tak že se tam jako přestěhuju a začnu tam bydlet :lol:

Jinak spolužačka z gymplu žije teď v Dánsku (našla si Dána, má s ním děti, ale vdaná není), neteř mojí babičky žije ve Finsku. Možná že do těchto zemí je lehčí se dostat. Na druhou stranu od té z Dánska už jsem taky četla nějaké pojednání o tom, že tam není zas tak všecko super, jak by se zdálo - holt úplně jiná mentalita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.12 18:08
@saminomimino píše:
@Jura007
ježíš, přesně tohle jsem slyšet nepotřebovala, chápete založení diskuze, právě zbíráme informace jak to je, kdo to zažil či si tím prošel, tahle vaše story je sice báječná ale, vy asi žádnou zkušennost nemáte nebo ano??vyloženě se tu snažíte mi to tu vymluvit, já nikde neříkám že je to snadné, odjet, ale neymslím že když tam slušný člověk přijede pracovat bude tam terorizován úřady…
Na úřadě nic o statusu neříkala, pokud tam jako slušný občan odjedu pracovat a budu tam mít rodinu, legální práci atd, žádný status nikdo nezmiňoval

Hm… a jaké máte vzdělání, jakou práci byste tak chtěli?
My jsme to zjišťovali pár let zpět. Práce by se pro nás našla (doktoři), ale museli bysme složit zkoušku z jazyka. Finančně by to zas takové terno nebylo. Lepší peníze by byly za polárním kruhem. Ale to bysme asi museli začít chlastat :mrgreen:
Naše motivace ale byla jiná než vaše. Zdrhnout, protože je to tady všechno blbý, mi příjde praštěný.
Ta tráva zelenější být nemusí ani v Norsku :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.12.12 18:15

Jo a ještě muž tam jezdíval na prázdniny, ale to si nic nevyřizoval, obcházel farmy a vždycky mu nějakou práci dali.
Jinak si myslím, že to vidíš trošku moc jednoduše :nevim:
My bysme práci dostali i s bytem, dostali bysme i příspěvek na jazykový kurs, ale třeba kamarádka, taky VŠ, tam nesehnala nic :nevim:
anonym z 18:08

• Citovat
  • Upravit
rachel55
30.12.12 18:35

Zakladatelko, bohuzel Ti s Norskem neporadim, ale fandim vam, Norsko ma volny pohyb pracovnich sil v ramci EU, takze pokud sezenete praci nevidim problem, my s rodinou odjeli do UK a jsme spokojeni, vracet se neminim, ja jsem si nevsimla, ze by jsi tu urazela Cechy a mas snad narok vyjadrit nazor, ze se Ti neco nelibi, stejne tak mas pravo odjet jinam, jako spousta jinych Evropanu a nikdo Te nema prabvo nazyvat zbabelcem, ja musela odjet prave proto, ze jim nejsem a nechci byt

• Citovat
  • Upravit
18305
30.12.12 18:37
@badela píše:
Zakladatelko všude je něco, nechcete se raději přestěhovat v ramci CR do bezpečnější oblasti? Žila jsem krátce ve Švédsku, koukali na Čechy jak na ty chudáky z východu. Na severu je také velká část roku tma a lide tam trpí depresemi a hodně pijou. Nejspíš maji v Norsku také prohibici. Pro děti to bude hodně tezke. Žili jsme s rodinou pár let ve Francii/Švýcarsku a rádi jsme se vrátili. Doporučila bych ti vyhledat nizkorozpoctove filmy natočené v Norsku, podle toho také hodně poznas. A nehazela bych nás Čechy do jednoho pytle, i ty máš podíl má tom jak to tu chodí!

Pod fakta z příspěvku se podepisuju, s jednou výjimkou. Prohibice ( a obchody BOLAGET Systems se sobotním prodejem alkoholu) jsou švédská specialita, Norové to nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
30.12.12 19:22

@saminomimino Tak jsem trochu chlapce vyzpovídala.. Oficiálně sem rozjel rozšířit tatínkovu firmu (taťka má nějakou softwarovou společnost), a jelikož pobíral v Norsku nějaké dávky, které u nás vyjdou na slušný peníz, tak se mu tu dobře žilo..
No a jinak těch hlavních důvodů je (jak jinak) vícero, tak nějak se to nakupilo jedno s druhým.. Dlouhý šedivý zimy, Oslo je něco jako naše provinční městečko - prostě díra po granátu, no a všeobecně severské země jsou „kultivovanější“ než my, což v překladu znamená nudnější a upjatější.. Takže třicetiletej kluk vyrazil do „civilizace“, kde je sice trochu víc chaosu, ale o to svobodněji se tu dýchá a s jeho penězi se tu i dobře žije..
On teda teď už pracuje (nevím, kde), ale co jsem pochopila, tak vracet se rozhodně nechce. Tak to je postřeh Nora, co šestým rokem žije v ČR. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1313
30.12.12 20:55

Brácha je až na severu a jim se tam líbí, že je tma a můžou ráno v pohodě spát, chodí do práce na 10 hod a předtím odvádí dceru do školky.

Všude je něco ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kaštinka
30.12.12 21:49

Zakladatelko, držím palce, moc díky za diskuzi a těším se na další příspěvky k tematu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová