Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na dovolené v Norsku jsme se potkali s Čechy, kteří tam už pár let žijí. Oba kuchaři, začínali oba celkem bez znalosti řeči v kuchyni v nějakém fastfoodu, nebylo to jednoduché, ale vypracovali se, teď oba vaří v lepší restauraci. Jinak je to jak jsi psala, s tím, že se tam přihlásíš, pak po 3 měsících kdy s tebou nejsou problémy a máš práci ti dají dočasné občanství tuším na rok a pak to prodlužují, pokud neděláš problémy. Asi je to trochu zjednodušená verze, ale tak nějak nám to líčili. Ceny jsou tam jak u nás, ale pro nás je to asi 3,5× při převodu z CZK. Platy jsou údajně od 120 NOK na hodinu, ale jestli je to i u přistěhovalců se špatnou znalostí jazyka, to nevím.
Já jsem po dovolené taky básnila, jak bych se tam chtěla odstěhovat, ale asi na to nemám dost odvahy…
Každopádně držím palce, jestli se rozhodnete odstěhovat, tak ať se vám daří.
Četla jsem pár stránek diskuze a docela jsem se pobavila.
Za prvé: Skandinávské země jsou známé pro vysoké daně - takže utíkat z ČR kvůli daním není zrovna logické
I když je fakt, že v Skandinávie zas má člověk hodně sociálních výhod.
Za druhé: Sama si úžasným příkladem české nátury. Tohle je typické „čecháčkovství“ - nadávat na cizince, nadávat, že je všechno špatně. Sakra, jsme 35. nejbohatší země na světě. A politika se náhodou lepší… aspon je začli postupně zavírat.
Za třetí: České zdravotnictví je na hodně vysoké úrovni a je dostupné pro každého. Nemusíš prodat barák, abys mohla jít na léčení rakoviny.
Můj přítel je cizinec a má super zkušenosti s cizineckými úřady v ČR i ve Francii. Sice ti řeknou, co všechno máš mít, ale občas nestačí přinést jen všechny papíry. A pak nemáš jedno blbý razítko a máš malér…
Jo a osobní zkušenost: V Norsku jsem byla, když tam jel táta na služební cestu. Extrémně draho, takže do začátku si člověk musí přivést veliké úspory (Jablko - 50 Kč, 2l vody - 70 Kč), xenofon a rasista si moc „nepošušná“ - cizinců je tu skoro víc než Norů. Sice práce je, ale spíš jen pro „skilled migrants“.
@saminomimino píše:
@webparazit tak upřímně z Anglie bych chvátala a raději jela do ČR co vím od známích není tam lehké žití, jinak co se nám nelíbí na ČR, to může být čistě subjektivní, nemusí to vadit třeba Vám, já bych se tu rozepsala, důvodů je mnoho, politická situace, problém sehnat zaměstnání a to zdůraňuji že pracovat chceme, cítíme se tu cizinci ve vlastní zemi, upřímně celkově česká nátura, lidi si jen závidí pomlouvají okrádají, po poslední věci co se nám stala už fakt nemůžeme uvěřit že je to vůbec možné, nelíbí se mi nše školství, a celkově, opravdu hodně věcí, taky si uvědomujeme že když půjdem pryč budeme tam cizinci, proto neříkám, ano změníme zem, ale pokud existuje reálná možnost že moje děti budou někde šťastnější, tak neváháme ani minutu
Tak ja ziju v UK uz dlouhou dobu a do CR se vracet s manzelem nebudeme. Jsme tady spokojeni. Se zdravotnictvim problem nemame a to mame bohate zkusenosti. Manzel je dokonce statnim zamestnancem ve zdravotnicvi (neni Dr. nebo tak, obyceny clovek jen umi pracovat)
Se skolstvim je to tady podle mne lepsi nez v CR, tam to slo hodne dolu. Tady ale zalezi kde bydlis. Pokud bydlis na council estate tak ta skola bude pravdepodobne hrozna. My ale bydlime ve vesnici kde je to drahe a tudiz tady bydli lide co si to muzou dovolit=pracujici a vzdelani lide=zajimaji se o sve deti a skola je slusna. Tak to tady chodi.
Jinak Norsko a vlastne vsecny Skandinavske zeme ti schvaluju, to by byly jedine zeme kam bych se stehovala pokud dostanu nejakou dobrou postdoc nabidku.
Zdravotnicvi a skolstvi je tam dobre, lide jsou uplne jini nez v CR a ja ti uplne rozumim co se ti nelibi. Vzdyt ja ani nechapu proc te tady tak strasne napadaji. Mas narok na svuj nazor na cr a na sve pocity. ![]()
Jinak bych poradila aby treba manzel jel prvni a nasel si praci a vy jste az potom prijeli. Tak to dela hodne lidi okolo kdyz maji deti. POkud teda nejste hodne zajisteni. Umite anglicky?
@Naima píše: Český národ tvoří Češi a ty jsi jeden z nich. V jedné moudré knize se praví - Kdo se ponižuje, bude povýšen a kdo se povyšuje, bude ponížen. O Norsku to sice není, ale poučné jistě ano.
Neni Cech jako Cech. Ja se treba za Cesku nepovazuju i kdyz papirove jeste porad na nejakou chvili jsem. ![]()
S porekladlem souhlasim ![]()
EDIT: Samozrejme porad fandim v hokeji apod. Ale pokud byt Cechem znamena tuhle jizlivost a neprejicnost tak uz opravdu Ceska nejsem.
Proc to lidem tak strasne vadi, ze se chce odstehovat?
Příspěvek upraven 31.12.12 v 14:09
@rachel55 píše:
Zakladatelko, bohuzel Ti s Norskem neporadim, ale fandim vam, Norsko ma volny pohyb pracovnich sil v ramci EU, takze pokud sezenete praci nevidim problem, my s rodinou odjeli do UK a jsme spokojeni, vracet se neminim, ja jsem si nevsimla, ze by jsi tu urazela Cechy a mas snad narok vyjadrit nazor, ze se Ti neco nelibi, stejne tak mas pravo odjet jinam, jako spousta jinych Evropanu a nikdo Te nema prabvo nazyvat zbabelcem, ja musela odjet prave proto, ze jim nejsem a nechci byt
Presne. A ty taky zijes v cizine.
Je to zajimave. Od vsech holek, ktere vycestovaly dostala zakladatelka slova podpory. Od vsech holek, ktere nikdy jinde nezily jen jizlive poznamky. Cloveka to zmeni to cestovani ![]()
@meika Díky, no my, pokud odejdeme, určitě nechceme být bez znalostí jazyk, tam chceme přijít co nejvíce jazyka znalí, mimo to plán je i takoví že tam nějakou dobu bude jen muž, jako předvoj a já s dětmi bychom dorazili až do připraveného prostředí, třeba nám to tak výjde, třeba ne…Každopádně tam nepůjdeme „naplonk“ jen na vlastní triko, to by šlo kdysi bez dětí
@13majda13 bereš mi slova z úst, a a to že to bude opravdu velmi těžké, je nám jasné, smím se zeptat kam jsi odešla?
@Buzulumab já zuřím s jednoho jedinného důvodu a to že se tu do mně všichni začali navážet přesně s těmo keci, o které jsme nestále, nikdo nežije v Norsku ale všichni chytří a vědí jak to tam chodí, prostě tu hledám jen Nory, respektive čechy co tam žijí ale nikdo takoví mi do té doby nepsal, já o rady nestojím ani o jinou pomoc, chci jen znát zkušennost lidí co tam právě žijí, toť vše
A, asi ano je má chyba, že nemám s čechy dobré zkušennosti, asi vyloženě vybízíme k tomu že už nás po několikáté, chtěli okrást, no o to si asi koledujeme, ale to je jedno, to řešit nechci
jinak finance problém u nás nejsou, mimo to bychom tam jeli až tam muž bude mít buď jistou práci nebo už ideálně nejakou dobu pracovat, počítáme s možostí že tam pojede daleko před námi, pracovat, a my později dorazíme za ním, kupovali bychom tam i nemovitost…
@Katjinka a kde píši že odcházíme kvůli vysokým daním
víte o nás a našich důvodech prd, pokud jste četla můj dotaz, víte že chci znát někoho kdo v norsku žije, žijete tam máte mi co poradit, nemáte předpokládám
@Loki01 díky
tak to je vlasntě i náš plán, muž tam asi odjede dřív s tím že tam bude mít najité zaměstnání a pobude nějakou dobu, nachystá nám hízdečko a my přijedeme do „hotového“ s tím že tam budeme kupovat i nemovitost, něco decentního aby nám nějaká větší suma zůstala bokem jako rezerva
jinak anglicky se domluví muž bezproblému, já Aj potřebovala i v zaměstnání ale po 5 letech doma, cítím že nevím skoro nic, jde o to to jen oživit, nicméně číslo jedna bude začít se učit norštinu, máme na to fůru času(cca 2 roky),naučit se ji, což je podle mně výhoda
@Loki01 trošku se mi v těch kritkách vyznačuje tipický rys české povahy, závist, asi i ty útočící ženy májí touhu odjet ale jsou zbabělé, nebo co já vím, tak plivou na všechny co mají tu touhu a co mají hlavně odvahu odejít…tak to na mně působý a přesně jak píšeš, všechny kdo odjeli mně chápou, taky se tu necítí asi dobře a já rozumím proč
Bratr do Norska odlétá teď v lednu na 3 měsíce, práci má zajištěnou. Jede tam s partou, co tam už roky pracuje. Až se vrátí, můžu ti dát nějaké info ![]()
To je určo nejlepší řešení, když jde chlap první, omrkne okolí a pak přijede žena s dětmi, bez dětí bych klidně jela na slepo, s dětmi už to nejde.
Jsem ráda, že se tu našly i holky, co dokáží podpořit…a ano většinou jsou to právě ty, které venku stále žijí nebo aspoň žily…