Endometrióza - jak moc se jí obávat?

214
26.2.16 08:11

Endometrióza - jak moc se jí obávat?

Ahoj holky, určitě se toto téma neřeší poprvé. V poslední době to začíná být čím dál větší problém. Zajímaly by mě Vaše zkušenosti s touto potvorou popř. nějaké rady jak preventivně předcházet endometrióze. Četla jsem dost o doplňcích stravy např. z vojtěšky, hlívy ustříčné apod.
Já osobně mám v kartě napsané, že na ní mám jen podezření. Ale znáte to, dokud se nebudete válet v křečích, nikdo Vás moc neposlouchá. Nemívám ani tak bolesti jako spíš silnější tlak v oblasti vaječníků několikrát do týdne.
Dřív jsem to nijak neřešila a říkala si, že se to nějak vyvrbí ale po tom co mi sestřenka řekla, že z 90% nebude nikdy moct mít děti právě kvůli endometrióze, začínám se jí čím dál víc bát vzhledem k tomu, že je to i genetická záležitost.
Budu ráda o jakékoliv příspěvky. Mějte se hezky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sunshinegirl
26.2.16 08:25

Kamarádka ji měla, byla na laparoskopické operaci, dokonce myslím opakovaně a má už dvě děti. Myslím, že je to řešitelné, jen se to nesmí vzdát.

• Citovat
  • Upravit
647
26.2.16 08:28

Bereš hormonální antikoncepci? Moje osobní zkušenost je taková, že mi to HA HODNĚ zhoršuje. Ono je to logický: nedochází k ovulaci, tudíž se nevyplavuje progesteron, kterej ovlivňuje (bezproblémovej) průběh menstruace.

Pokud jde o sestřenku, nenech se zbytečně strašit nějakými procenty. Pokud nemáš anovulační cykly (dá se celkem snadno zjistit a hlídat třeba ovulačními testy) a srůsty (to už by ses s největší pravděpodobností válela v křečích), tak by to mělo být OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
26.2.16 08:31
@Nabot píše:
Bereš hormonální antikoncepci? Moje osobní zkušenost je taková, že mi to HA HODNĚ zhoršuje. Ono je to logický: nedochází k ovulaci, tudíž se nevyplavuje progesteron, kterej ovlivňuje (bezproblémovej) průběh menstruace.

HA jsem brala dlouhá léta, ale vysadila jsem jí.. takže momentálně neberu žádnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30979
26.2.16 08:32

@Nabot Naopak, endometrioza se pomoci HA leci, proste neni menstruacni cyklus, nedochazi ke krvaceni z lozisek mimo delohu.

„Jiným druhem hormonální léčby je užívání hormonální antikoncepce. Ta působí snížení hormonální stimulace ložisek endometriózy. Zároveň také snižuje v těle produkci působků, které zodpovídají za vnímání bolesti. Takto dosáhneme toho, že se ložiska v malé pánvi zmenšují a často vymizí i bolestivost, která provází menstruaci nebo pohlavní styk.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
26.2.16 08:35

@Nabot Já někde četla, že HA by právě měla potlačit ten růst sliznice 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
26.2.16 08:37

Já osobně taky četla, že HA je na to dobrá.. ale momentálně jsem jí vysadila, brala jsem dlouhá léta prášky ale nakonec jsem se chtěla „očisti“ od hormonů.. zkoušela jsem i Nuvaring jako nízkohormonální ale to vadilo příteli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
26.2.16 08:53

@Cuddy Já ale nemluvím o „půlroční kúře“, kdy se HA bere nepřetržitě bez týdenních pauz, ale o běžným užívání. Navíc bych tomu neříkala „léčba“, protože jde jen o dočasný kosmetický řešení, který v mnoha případech ty hormony dlouhodobě ještě víc rozhodí…

Nemíním to ale prezentovat jako univerzální pravdu. Proto jsem psala „moje osobní zkušenost.“ Vždycky jsem měla bolestivou a nepravidelnou MS, ale endometiroza (bolesti uprostřed cyklu, špinění, atd. ) se mi naplno rozjela až po prvním nasazení HA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30979
26.2.16 08:56

@Nabot Ale ono ani pri tom schematu 21/7 nemas normalni ms.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
26.2.16 09:02
@Cuddy píše:
@Nabot Ale ono ani pri tom schematu 21/7 nemas normalni ms.

No to nemáš, ale jak to souvisí s tvrzením, že „HA léčí endometriozu“? Ke krvácení z ložisek mimo dělohu dochází i během týhle pseudomenstruace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
26.2.16 09:16

@Nabot A jak jsi zjistila, že máš endometriózu? Měla jsi velké bolesti? Ono se to ani ultrazvukem nedá poznat, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
26.2.16 09:19
@Julipek píše:
Já osobně taky četla, že HA je na to dobrá…
…ano, a pokud nepomůže HA, může gynekolog nasadit ještě Orgametril… Vetší svinstvo jsem v životě nebrala. Po téhle půlroční léčbě (po laparoskopii) trvalo skoro rok, než se tomu, co se mi dělo, dalo znovu říkat „cyklus“.

Potom se mi podařilo otěhotnět a chvíli jsem měla pokoj. Náhledně na to na rok Mirena (to byl můj nápad) = příšerný bolesti. Potom jsem to zase zkusila s HA = o něco menší bolesti. Teď jsem půl roku „čistá“ a, světe div se, bez bolestí (pravidelnost cyklu nic moc, ale s tím už jsem se naučila žít…). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
26.2.16 09:24
@Petule030 píše:
@Nabot A jak jsi zjistila, že máš endometriózu? Měla jsi velké bolesti? Ono se to ani ultrazvukem nedá poznat, ne?

Odjakživa jsem měla velký bolesti během menstruace. Cca 3-4 měsíce po prvním nasazení HA (začátek sexuálního života) jsem začala mít křeče i uprostřed cyklu a postupně se to zhoršovalo. První gynekoložka to téměř neřešila, po čase jsem si našla novou. Po různých pokusech a negativních testech na všechno možný řekla, že už ji napadá jen tohle a poslala mě na laparoskopii. Tam mi našli ložisko na vaječníku.

edit: Ložiska endometria na UTZ vidět nejsou, ale srůsty tak objevit lze. Týká se to ale většinou už hodně pokročilých stadií.

Příspěvek upraven 26.02.16 v 09:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
26.2.16 09:28

@Nabot Páni, to je zvláštní, že problémy začaly až s HA. Hlavně, abys už neměla bolesti :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
26.2.16 09:44
@Petule030 píše:
@Nabot Páni, to je zvláštní, že problémy začaly až s HA. Hlavně, abys už neměla bolesti :hug:

No to se dostávám k tomu, že si osobně vůbec nemyslím, že je to zvláštní. Podle mě za endometriozu může právě hormonální disbalance způsobená nedostatkem progesteronu, kterej má děložní výstelku „na starost“ (její udržování po otěhotnění a naopak bezproblémový vyplavení z těla pokud k otěhotnění nedojde). Pokud by to ale byla skutečně pravda, tak to oficiálně sotva někdo připustí, jelikož by to byl hodně významnej argument právě proti užívání HA. Ta tuhle disbalanci nijak „nevyléčí“, ale právě naopak, protože přirozenýmu vyplavování progesteronu trvale brání… Jenže hormonální antikoncepce je obrovskej byznys, za kterým stojí obrovská lobby. Teď zním možná trochu jako konspirační teoretik, což v žádným případě nechci. Je to pouze můj (osobní zkušeností prověřenej) názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí