Epilepsie u psa (asi 10 roků starý)

Alisa25
4.1.14 09:35

Epilepsie u psa (asi 10 roků starý)

Dobré ráno. Chtěla bych se poradit v násle. dujícím. Máme asi už 5 roků psa Matýska z útulku. Brali jsme si ho když mu byly 4 roky. Poslední rok se u něj začaly objevovat epileptické záchvaty. Největší kumulace záchvatů se vyskytuje v zimě, když pejsek chodí méně ven a je zavřený ve speciálním pokoji pro zvířátka, který máme doma. Mohou být epileptické záchvaty způsobeny pocitem samoty. Kotelnou kde Matýsek bývá, když zrovna nechce ven běžně procházíme a pohladíme si ho, když chce může se jít kdykoliv ven proběhnout (pokud jsme doma, mamka bývá většinu času doma jezdí pouze na krátké nákupy do města, nebo na přednášky U3V 1× za 14 dnů, my ostatní bohužel býváme v práci od rána do pozdních odpoledních hodin. V létě, kdy máme třeba dovolenou nebo se obecně o víkendu pohybujeme na zahradě, kde má Matýsek přístup k záchvatům nedochází. Ještě jsem se chtěla zeptat na léky. Původně měl záchvat tak 1 max 2× do měsíce. Posledních 14 dní měl ale záchvat 3×. Je vhodné nasadit léky? Paní doktorka říkala, že po nich bude utlumenější, je to zátěž pro játra a ledviny? Máme si je vyžádat nebo ještě počkat a pejskovi se více věnovat, sledovat jestli to nepomůže.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6578
4.1.14 09:38

Nejprve bych se zkusila pejskovi víc věnovat, pokud mu to aspoň trochu pomůže, tak bych s lékama zatím počkala. Jinak my používáme čípky, ale ty se zavádějí až při samotném záchvatu, tudíž záchvatu nepředchází, ale utlumí ho a postupně ukončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3494
4.1.14 09:45

Každý záchvat poškozuje mozek, já bych moc s léky neotálela. Samozřejmě spouštěčem záchvatů může být psychická nepohoda a stres. Léky opravdu tlumí, ale časem se na ně tělo adaptuje. Určitá zátěž pro ostatní orgány to bude- kor v tomhle věku, ale volila bych menší zlo. Jsou-li to „velké“ záchvaty, může se při nich i zranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
4.1.14 10:00

@Alisa25 Měli jsme pejska s epilepsií. Záchvaty měl cca 1-2× měsíčně, ale stály za to :( Když jsme se přestěhovali a zklidnili se, záchvaty zmizely. Podle mě to určitě bylo psychickou pohodou/nepohodou. Předtím jsme byli s přítelem telata a občas se hádali, rozešli a pes to napětí vnímal. Od stěhování jsme byli jak hrdličky a pes byl další 3 roky bez záchvatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
4.1.14 11:00

Já jsem měla 2 husky, praví bratři s PP, u jednoho se epilepsie projevila asi v roku a půl, měl několik záchvatů během pár dnů, hned jsme mu nasadili léky, od té doby klid, asi za rok vzhledem k okolnostem nebylo možno léky dávat ve stejnou dobu, bylo by to spíše ke škodě, tak jsme léky vysadili a pes má už asi 6 let klid, bez jediného záchvatu i bez léku a to si prošel docela stresujícíma situacema.
Druhý pes byl celou dobu v pohodě, v pěti letech se u něj ukázal první záchvat, po odběrech na veterině a konzultacích ohledně zřejmě dědičnosti, byly psovi nasazeny léky hned, měsíc se nic nedělo, při druhém záchvatu už se pes neprobral…
Epilepsie je strašná nemoc, když jsem viděla první záchvat, byla jsem v naprostém šoku a nevěděla, co se děje. Až jsem se o to začala zajímat, překvapilo mne, jak je to strašně rozšířené a taky jak se to může různě projevovat.
Náš doktor říká, že pokud je pár(2,3,4) záchvatů za rok, jsou prášky spíše na škodu, pokud je to pravidelnější, má cenu nasadit léčbu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
4.1.14 11:02

Nechci te ranit ale muj pejsek na to zemrel nez jsme stihly podat nake leky. Kdybych to byvala vedela hned, necekam a nasadim leky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
4.1.14 11:29

Měla jsem fenku s epilepsií. Je pravda, že ona mívala záchvaty v daleko větší míře, ale léky měla. Pamatuji si, že veterinářka říkala, že mozek si záchvat pamatuje a při neléčbě bude časem vytvářet další. Měla jsem doma i čípky do konečníku jako první pomoc, protože někdy při záchvatu i zvracela. Ale jak říkám, jí se časem epil. rozjela tak, že šla ze záchvatu do záchvatu (nezávisle na ničem),že jsme končili buď na veterině nebo jezdila pohotovost k nám (v noci) a museli jí přispat, aby se mozek uklidnil a nevyvolával záchvaty další. Ona byla nalezenec-vyhozené pidištěňátko do konteineru..při nálezu jí bylo okolo 3 týdnů… Dříve to mívala při hárání, pak kdykoliv v kterémkoliv období. Třeba jsem s ní šla na procházku a ona se zastavila, začala těkat očima, točit hlavou, padla na zem (když jsem to pak znala, tak jsem jí položila),jen jsem u ní byla, případně hlídala jazyk, aby se nepokousala, po záchavatu chvilku byla mimo a pak vstala a pokračovala s procházkou. Když jste doma a má záchvat, stlum světlo a zvuky-hudbu-,a buď třeba jenom přítomná, zbytečna na pejska nesahej, on je po záchvatu dezorientovaný a může pokousat-nerad- a když přichází k sobě, mluv na něj tichým hlasem, občas řekni jeho jméno. Povídej cokoliv,(mě veterinářka říkala, ať třeba povídám pohádku)ať ví, že tam někdo jste a počkejte, až se přijde sám přilísnout. Léky opravdu tlumí, jak už se tu zmiňovalo, ale né nijak tragicky. Jen je pejsek klidnější a nám se stávalo, že po nasazení léků, o naší fendu přestali ostatní psi jevit zájem-nevim, jestli cítili nemoc :nevim:.
Jen mě tak pořád napadá otázka..,proč jste si pořizovali pejska, když je většinu času v kotelně? Víš o tom, že i někteří psi jako malé děti trpí úzkostí ve tmě nebo separační úzkostí. Vždycky jsem mívala buď psy nalezené nebo týrané a nebo připravené na utracení kvůli nedostatku času páníků, ale poprvé mám psa z útulku-je s ním nejvíc práce. Víš, nevíš, čím si prošel, i po 3 letech je pořád co ho učit a doma, to je jak ocásek, nikde nechce být sám. Když jdeme do práce, máme takový rituál, který jindy neděláme, aby věděl, že..teď bude sám a pak zas přijdem… byl to horor ho to naučit, ale povedlo se-pomáhaly i děti, chodila jsem na cvičák. A tak i vy asi budete muset o jeho čas mezi sebou rozdělit, aby byl víc s vámi než sám. Je z útulku, jak víš, že ho někdo někam nezavíral, kde ho třeba týral, bil, většinu času byl ve tmě. Takže za mě..možná bych zkusila se mu víc věnovat, pořídit mu nějakou hračku, kterou nebude mít jindy, než když bude sám, jinak jí mít někde, kde na ní sice uvidí, ale nebude na ní moct. Ty si jí občas do ruky vzít můžeš. Neboj, není to trápení, taky mi to poradili a funguje to dobře (máme takovou tu z tvrdé gumy, uvnitř s dírou, jak se do ní dá něco nacpat-piškoty, masové bobulky..-,i to psa na chvíli zabaví. A když by i pak epi záchvaty pokračovali, nechat nasadit léky.
A k poškození mozku..ptala jsem se na veterině, jak hodně je mozek při epilepsii poškozen. Bylo mi řečeno, že se dělali pitvy např. ihned po úmrtí psa s těžkou dlouholetou epilepsií a mozek přesto poškozen nebyl. Naopak u psa s málo frekvencema epi záchvatů a po úmrtí na něco úplně jiného naopak poškozen byl hodně. Já dělám ve zdravotnictví (u lidí) a vím, že na to, jak epilepsie existuje dlouho, je pořád málo prozkoumaná. Takže u Tvého pejska to může být způsobené separací v kotelně, jako nemusí a může to být důsledek jeho dřívějšího života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný