Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám chlapečka 10 měsíců a narodil se s equinovarozním postavení chodidel. Nožičky mu sádrovali, pak byl i na operaci a nyní navštěvujeme rehabelitaci. Máte někdo stejné zkušenosti? Napište jak to bylo u vás.
Ahoj, mam 3 mesicni holcicku se stejnym problemem. Postup lecby je stejny jako u Vas. Sadry, operace, sadra. V pondeli jdeme pro dlahy ( snowboard)…pak se uvidi…
S dlahama je už náš malý kamarád. Nikdy bych nevěřila, že s nima bude tak řádit.
Ahoj, taky máme equinovary, je tu na to primo diskuze: pes equinovarus-vrozena vada nohy (nejsem si úplně jista názvem), tak se když tak mrkni tam.
Tady je rozjetá diskuze:
https://www.emimino.cz/…ankovani/65/
Z tech dlah mam docela hruzu neb nevim, co nas ceka. Hlavne vubec netusim, jak dlouho je bude Terka nosit… Holky, muzete mi napsat sve zkusenosti? Vim, ze je zde dalsi odkaz na diskuzi, ale je tam spousta stranek a nechce se mi to hledat. ( Terka ma equinovar pouze na jedne nozicce, na druhe mela polohovy, ale ten se cvicenim upravil, takze nebyla potreba zadne sadrove korekce)
Já z toho měla taky hrůzu, ale docela to zvládáme. Nám doktor řekl, že na noc je bude mít do tří nebo čtyř let.
Jsem zvedava, co nam rekne v pondeli doktor… Muzou se ty dlahy sundavat pres den nebo je musi mit stale na nozkach? V kolika mesicich jste byli na operaci???My jinak jezdime do ostravske FN.Co mi vypravel MUDr.je az neuveritelne, kolik se ted rodi deti, ktere maji tuto vadu…hruza!
Malý byl na operaci v 5 měsících (FN Plzeń), ale jen proto, že před tim musel ještě na operaci se srdcem (2 měsíce) jinak by ho vzali dřív. Nám řekl doktor, že vzhledem k tomu, že už je docela velký a snaží se učit věci jako sezení, lezení atd., tak máme dávat dlahy jen na noc. Menší děti (teda pod 6 měsíců) je musí mít co nejčastěji to jde.
Bobiiiis..tak maly a uz si musel tolik vytrpet… Doufam, ze uz mate srdicko v poradku… Souviselo to nejak s temi equinovary? Neb pri teto vade muzou byt pridruzene i dalsi vady…?! Jak vypadaji nozicky ted? Pomohly mu ty sadry, operace, rehabky? Omlouvam se za palbu otazek, Terka mela totiz po narozeni nozku dosti tezce deformovanou.
Holky, nebude vadit, když se k vám přidám??? Dávala jsem sice odkaz na druhou diskuzi, je ale fakt, že ta běží dlouho a už tam třeba řeší i starší děti…
Nás to celé zatím čeká, termín mám začátkem dubna, dle uzv má malý equinovarus jen na jedné nožičce.
@vlezdo.prdelka konečně někdo se zkušeností v ostravě. rodit budu ve FN v Ostravě, takže nás léčba čeká taky tam. Jste s péčí spokojení? Kolik sáder měla dcerka před operací? Operovali taky v OV? Který ortoped tam tuto vadu řeší (předpokládám, že léčbu vede jeden dr., který dítě pokaždé vidí). Taky fůra dotazů, že ![]()
Budu ráda za všechny zkušenosti, rady, doporučení.
@nelar
Jééé, také se tady někdo vyskytl z ostravského kraje… Ve FN jsem rodila v listopadu, co se týká péče na ortopedii, tak jsem spokojená. Třetí den po porodu naběhl na pokoj ortoped a sádrovalo se… Sice se doporučuje 6 sádřiček po týdenním vyměňování, ale malá jich absolvovala /tuším/ 8… Jinak na kontroly chodíme k MUDr. Kročkovi /podotýkám, opravdu velmi pohledný doktor, ale to je mimo téma/ Myslím, že právě on se specializuje přímo na tuto vadu. Jsem s nim spokojena. Nožka vypadá dobře, jak jsem psala v úvadu, měla ji v těžkém stupni deformace. Bohužel, operace nás neminula…v pondělí budou Terce sundávat sádru / už poslední/ tak uvidíme… Jinak byla jsi na genetice či popř. amniocentéze?
@vlezdo.prdelka
Jasně, na genetiku mě hned hnali, jak to ve cca 21.tt zjistili (uzv mi dělali taky ve FN).
A tam mi amniocentézu doporučili, takže jsem šla a hned na druhý den, protože času bylo málo.
Výsledky naštěstí ok, byly to ale nervy… Navíc jsme na ně dlouho čekali, takže jsem je znala až téměř na konci
24. tt
Jak to bylo u Tebe?
Take mi to zjistili ve 21 tt a hned jsem take pelasila na genetiku, ale dle vysledku z 1 trimest. screeningu mi amniocentezu nedoporucili, pouze nabidli. Odmitla jsem..Ale musim Ti rict, ze i tak to byly pekne nervy.Mala je nastesti v poradku.