Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky
moc Vás prosím o radu… už jsem to tady jednou řešila ale většinou se jednalo o katolický křest.
Prvně Vám popíšu co máme za problém. PRvní a velký problém je TCHÝNĚ!!!J První katastrofa ze svatbou manželovi rodiče nepřišli na naší svatbu, nebylo to že by mě ani tak neměla ráda ale bylo to proto že jsme to neudělali tak jak oni chtěli. V den svatby jeho matka poslala dopis který dala společně k svatebním blahopřání no štěstí že jsme si ho přečetli dříve než si ho vzali svědci. Bylo to strašně nechutné a hodně smutné. Nebavili jsme se spolu dokud se nenarodila Anetka a to jen s toho důvodu, že jsem ustoupila kvůli manželovi.Ted nastal ale opět problém křest : ejí rodina je totiž katolického vyznání i můj manžel pochopitelně, ale s manželem jsme se dohodli, že pokud pokřtíme Anetku tak ji pokřtíme po mě já jsem ale evangelického vyznání a moje rodina také. A tady nastal velký tvrdý oříšek versus tchýně, ona to prostě nechce překousnout, že bychom malou pokřtili na evangelika, hledá různé důvody, nejkrásnější byl když mi řekla, že evangelici všichni vymřeli a co nejdříve vymřou a tím, že ji takto pokřtíme zkazíme ji celý život
prostě scény jak mrak.my se tak rozhodli protože když se Anetka narodila velmi maličká jedinný kdo nám pomohl byla moje mamka s manželem, půjčili nám peníze abychom za maličkou mohli vůbec jezdit bylo to hodně finančně naročné, ale tchýně si byli na dovolené v řecku a chorvatsku a když se dozvěděli že se stali babičkou a dědečkem tak nás akorát odkázali na svou kamárádku cizí osobu
nikdy nepochopím, podotýkám že nebyli na klasické placené dovolené oni si takto jezdí po celý rok a kdykoliv odtamtud mohli dojet.
no ale vrátím se zpět k problému já si s tojím zatím, že pokud malou pokřtíme bude evangelička a nebo dostane požehnání od evangelického faráře, to požehnání si vymyslela tchýně já o tom ani nevěděla ovšemže ona nám to podala s menší chybou myslí si že ji to udělá katolický farář, což neudělá šel by proti své víře, my jsme tedy čekali do tedka co jeho matka s tím požehnáním vymyslí nakonec přišla zase s tím samým akorát to nazývá požehnáním ale přitom se jedná o katolický křest a ona to moc dobře ví, jen se na nás snažila udělat fintu a myslela si že jsme tak pitomý a neuvědomíme si to, byli jsme i za katolickým farářem osobně jen já s manželem a malou ale tchyne nám tvrdí že nám řekl blbosti a to co bychom tam všechno podepsali není vlastně pravda ![]()
no takže potom to všem se rozhodla to vzít do vlastních rukou ale nevím právě jak to probíhá u křestu evangeliků, co vše je k tomu potřeba, co musí mít kmotři atd, prosím všechny kdo má nějakou zkušenost napište mi ji, já už jsem s toho ůplně bezradná ![]()
Prosím at se jedná o evangelický křest moc Vám všem děkuji a omlouvám se za román ale musela jsem podat důvody tak aby to bylo správně pochopeno děkuji ![]()
ahojky, řeknu ti to jednoduše…
Dítě je tvoje a tvého manžela, takže si myslím, že jak se domluvíte a rozhodnete vy dva, tak to bude…
U nás je situace stejná, já a celá moje rodina evangelíci a manžel a jeho rodina katolíci…
S manželem jsme se domluvili, že dítě bude pokřtěné v evang. kostele a tak jsme to oběma rodičům oznámili a samozřejmě byli připraveni na námitky, které přišli…
Ale je to naše dítě, naše rozhodnutí a tak to je…
Jinak křtiny proběhli hladce, tchýně dala dceři dáreček a když mi ho předávala, tak mi řekla, že jí ho sice dává, ale že s tím nesouhlasí… Takže jsem jí jen poděkovala a dál jsem to nerozebírala…
A výsledek??? Do kostela chodím s dcerou stejně jen já nebo moje babička - takže nevím, proč bychom jako evangeličky měli dát dítě křtít na katolickou víru a potom s ním chodit do katolického kostela…
Jen se zeptám, tvoje tchýně chodí každý týden do kostela, vedla by svoje vnouče k víře??
děkuji za reakci ![]()
tchyně nechodí do kostela jen o sobě tvrdí že je zarytá katolička, své děti dala pokřít a dala je k prvnímu přijímání jenom proto že se ji líbil ten obřad včera nám to tu vykládala, že kdybychom malou pokřtili na katolika tak si vůbec ničeho nemusíme všímat prostě vše jen podepsat, ale mě se prostě už jen příčí to že budu podepisovat něco co prostě neudělám.
já vím že je to naše dítě a moje mamka mi to taky říká, jenže tady je problém to , že jakmile to uděláme tak tchýně zase stropí nehorýznou scénu jako to bylo u svatby a nebude se s námi bavit a bude všem vykládat jak jsme ji zkazili život, chápu nemusí mě to vůbec zajímat ale v tomhle ohledu mě to trápí kvůli manželovi on ví jaká jeho matka je a je mu to jedno protože ho zklamala už na té svatbě že nepřišla ale mě to prostě trápí
já nechci aby byli zase rozhádání ale tomu zdřejmě nezabráním a nastane to opět. Protože já ssvé dítě prostě nechci pokřtít na katolíka, asi je to jedno jakou víru má dítě ale prostě bych to nějak nezkousla dere mi to srdíčko ![]()
adrie píše:
ahojky, řeknu ti to jednoduše…Dítě je tvoje a tvého manžela, takže si myslím, že jak se domluvíte a rozhodnete vy dva, tak to bude…
U nás je situace stejná, já a celá moje rodina evangelíci a manžel a jeho rodina katolíci…
S manželem jsme se domluvili, že dítě bude pokřtěné v evang. kostele a tak jsme to oběma rodičům oznámili a samozřejmě byli připraveni na námitky, které přišli…
Ale je to naše dítě, naše rozhodnutí a tak to je…
Jinak křtiny proběhli hladce, tchýně dala dceři dáreček a když mi ho předávala, tak mi řekla, že jí ho sice dává, ale že s tím nesouhlasí… Takže jsem jí jen poděkovala a dál jsem to nerozebírala…
A výsledek??? Do kostela chodím s dcerou stejně jen já nebo moje babička - takže nevím, proč bychom jako evangeličky měli dát dítě křtít na katolickou víru a potom s ním chodit do katolického kostela…
Jen se zeptám, tvoje tchýně chodí každý týden do kostela, vedla by svoje vnouče k víře??
a můžu se zeptat jak to u vás probíhalo? co jste všechno potřebovali(katolicí roušku a svícen?) a co museli mít kmotři(biřmování atd?)?podepisovali jste něco?museli jste chodit na sezení?
Ahoj, jak přesně to probíhá, ti řekne farář, takže si raději domluv schůzku. Nejsou evangelíci jako evangelíci, každá církev to může mít mít jinak. U nás se třeba dělá před svatbou a myslím že i před křtem příprava, kdy se rodiče nebo snoubenci setkávají s farářem a probírají to s ním, ale jak říkám, u dalších církví to tak být nemusí.
Navíc dítě je vaše, ne tchýně, vy jste se rozhodli, že ho pořtíte v evangelickém kostele, tak to prostě udělejte. Pokud by byla na tebe kvůli tomu protivná, taktně bych jí doporučila, že jestli chce křtít nějaké dítě u katolíků, tak ať si za tím účelem vyrobí ještě jedno vlastní ![]()
Ahoj ![]()
já ti teda neporadím, jen tedamám potřebu se vyjádřit
vejrám jako blázen jaké ,,války" se vedou mezi evangelíkama a katolíkama
nás farář vedl k jakémusi kamarádství, takže by mě v životě nenapadlo, že to takhle může někdo hrotit
Nějak to nechápu, proč šmankote tchyni vadí, že vnouče bude pokřtěno v evangelickém kostele ![]()
No nic, tak pevné nervy ![]()
Ahoj Petullle,
doufám, že nevadí, když se přidám do diskuze i přesto, že nejsem křtěná a k víře mám poměrně daleko. Ale tvůj příspěvek mě hodně zvedl ze židle. Fakt nechápu, co si některé tchýně dovolí
![]()
Jednou je to tvoje holčička a tvého manžela, oba souhlasíte s evangelickým křtem, tak nechápu, co vám do toho baba jedna kecá
![]()
V žádném případě neřeš její námitky, vykašly se na to a křest si s manželem udělejte podle svého. Dceru budeš vychovávat ty, případné návštěvy kostela budou taky s tebou, tak ať se tchýně třeba postaví na hlavu.
Hlavně neustupujte! Já s manželem tchýni ustupovala deset let. Nakonec to dopadlo tak, že jednou jsme neustoupili a od té doby s námi nikdo z manželovi rodiny nemluví (tedy, né že by nám to vadilo
)
Co se týče samotného křtu, tak si pročti toto, třeba ti to pomůže:
http://www.evangnet.cz/…uvodce:krest
Přeji krásný obřad ![]()
Zdravím!
No tak hlavně evang. křest a katol. křest je nebe a dudy, takže co si já vybavuju, žádnou roušku atd nebylo třeba. Záleží dost o farářovi. Já jsem pokřtěná evangelička a konvertita katolíčka, čili zkušenost v obojím a můžu říct, že co farář, to jinej styl… Čili jestli chceš dítko pokřtít, běž za evang. farářem a on Ti všechno poví.
A na tchýni nehleď! Evangelíci vůbec nejsou špatní, jsme všichni křesťané a máme se tak k sobě v tomhle chovat. Holčičku pokřtíte jako evangeličku a ona si stejně jednou sama vybere, jakou cestou se dá. Tchýně může být vděčná, že jsi křesťanka.
Hodně zdaru!
lulushka píše:
Ahoj
já ti teda neporadím, jen tedamám potřebu se vyjádřitvejrám jako blázen jaké ,,války" se vedou mezi evangelíkama a katolíkama
nás farář vedl k jakémusi kamarádství, takže by mě v životě nenapadlo, že to takhle může někdo hrotit
Nějak to nechápu, proč šmankote tchyni vadí, že vnouče bude pokřtěno v evangelickém kostele
No nic, tak pevné nervy
Taky čučim… My se s evangelíkama kámošíme a zrovna máme mít společný fotbálek. Obě víry se můžou o něco obohatit…
Tady asi nebude ani tak že tchýně chce katol. křest, spíš že prostě chce něco opačného než zakladatelka… A kdyby byla zaklad. katolička, nutila by ji husity. Je to zakopaný někde jinde.
Tvoje tchýně je nemocný člověk. Vůbec bych její názory nebrala v potaz. Na evangelický křest nic nepotřebujete, jen rodný list dítěte a kmotři občanky
měli jsme zrovna v sobotu křtiny
Ahoj Petullle!
Já ti nedám asi žádnou praktickou radu, co se týče křestního obřadu,ale evangelická a katolická církev si navzájem křty uznávají. U nás je to naopak, já jsem katolík a manželova rodina evangelíci. Ovšem já mám tu strašnou výhodu, že se navzájem tolerujeme. A do kostela v neděli jdeme do toho, kterej máme zrovna blíž. Takže někdy do evangelickýho někdy kalotickýho. Vždycky si říkáme že je to v rámci ekumenizace.
ALe plně podporuju tvůj názor, nechat Anetku pokřít po tobě. Kdo s ní bude chodit do kostela? SNad ona? Navíc sehnat kmotra pro katolickej křest je docela hokna. Musí splňovat asi milion požadavků.(křest, přijímání, biřmování, praktikující katolík,…) Držím palce ať to ustojíte. papaa
no já bych ji nekřtila vůbec a až bude mít rozum ať se pokří kde chce
sorry ale lití vody na někoho kdo se ještě nemůže bránit a říct na to svůj názor je podle mně dost hnus
a ještě kolem toho dělat taková dramata
pokud by teda existoval nějaký Bůh o čemž silně pochybuju tak by se teď nad vámi asi dost zasmál
neber si to osobně ![]()
a co se na to vyprdnout a nechat se malou rozhodnout až bude větší, k jakému vyznání se chce přidat?
Já jsem tedy ateista, a nechápu co za problémy může způsobit taková nedůležitá věc. Hlavně že jste zdraví, že je malá zdravá a že se máte rádi. Je to vaše věc, pokřtěte si malou jak chcete, tchýně vypadá stejně na blbku, která si pak najde něco jiného s čím bude mít problém.
sieta.m píše:
Tvoje tchýně je nemocný člověk. Vůbec bych její názory nebrala v potaz. Na evangelický křest nic nepotřebujete, jen rodný list dítěte a kmotři občankyměli jsme zrovna v sobotu křtiny
ygreen píše:
a co se na to vyprdnout a nechat se malou rozhodnout až bude větší, k jakému vyznání se chce přidat?
Já jsem tedy ateista, a nechápu co za problémy může způsobit taková nedůležitá věc. Hlavně že jste zdraví, že je malá zdravá a že se máte rádi. Je to vaše věc, pokřtěte si malou jak chcete, tchýně vypadá stejně na blbku, která si pak najde něco jiného s čím bude mít problém.