Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Není to o evangelících nebo katolících, ale o lidech… navíc nechápu, proč jim tchýně tolik vnucuje ten katolický křest, když tomu stejně ani sama nevěří a brala by to jen formálně (kvůli „hezkému obřadu“), jak píše zakladatelka??? to snad ani není pravda. ![]()
ahoj díky za radu čekala jsem kdo se tady najde jako první s tímto názorem a našel se, beru to že s toho nemá rozum a taky už jsme uvažovali o tom že ji pokřtít nenecháme, ale to je jiné téma diskuze néž téhle tak se nezlob
mikky píše:
no já bych ji nekřtila vůbec a až bude mít rozum ať se pokří kde chcesorry ale lití vody na někoho kdo se ještě nemůže bránit a říct na to svůj názor je podle mně dost hnus
a ještě kolem toho dělat taková dramata
![]()
pokud by teda existoval nějaký Bůh o čemž silně pochybuju tak by se teď nad vámi asi dost zasmál
![]()
neber si to osobně
petullle píše:
ahoj díky za radu čekala jsem kdo se tady najde jako první s tímto názorem a našel se, beru to že s toho nemá rozum a taky už jsme uvažovali o tom že ji pokřtít nenecháme, ale to je jiné téma diskuze néž téhle tak se nezlobmikky píše:
no já bych ji nekřtila vůbec a až bude mít rozum ať se pokří kde chcesorry ale lití vody na někoho kdo se ještě nemůže bránit a říct na to svůj názor je podle mně dost hnus
a ještě kolem toho dělat taková dramata
![]()
pokud by teda existoval nějaký Bůh o čemž silně pochybuju tak by se teď nad vámi asi dost zasmál
![]()
neber si to osobně
já se nezlobím jen mi to přišlo v této situaci rozumné ![]()
Petullle, u nás probíhá křest tak, že rodiče s děťátkem jdou párkrát na přípravu k faráři, poslední příprava je pak i s kmotry. Kmotrem u nás může být člověk jakéhokoliv vyznání, nemusí to být nutně evangelík, ale to asi záleží na faráři. Jinak nic k tomu nepotřebujete, jen ten rodný list a kmotři občanky, jak už tu někdo psal.
Pokud evangelický křest není problém ani pro tvého manžela, tak bych se na tchýni úplně vyprdla. Ty budeš ta, která bude s malou chodit na bohoslužby a vést ji k víře, tak si stůjte s manželem za svým. Tvoje tchýně má nejspíš trochu středověký strach, že když malá nebude pokřtěná katolička, tak bude zatracená
a po smrti půjde do pekla
.
problem je v tom že stejně bude ohen na střeše, bud bude pokřtěna jako evangelička tchyně nepřežije, nebo ji nepkřtíme vůbec to tchyně taky nepřežije v obou variantach to bude peklo a ja ho zase nechci zazivat znova stacilo mi to na svatbě, jenže to bych musela ustoupit aby to peklo nebylo a tchyne by vyhrala a byl by pokoj jenže já nechci neustale ustupovat jejímu lomcování s našimi životy ona nám nikdy nepomohla, v těhu jsme se kvůli ni stěhovali, potom stres svatba a 2 měsíce na to jsem předčasně porodila, tlak stálem nemám v pořádku a mám ho vysoký ale když ona mě tak nehorázně sere že se prostě nejde uklidnit
bydlíme ve stejným městě, až zujistí že budeme stavět domeček v obci kde jsem vyrustala a kde bydlí moje mamka tak bude další peklo ![]()
Tvoje tchýně mi připadá jako typ člověka, kterému se prostě nezavděčíš. Když jí ustoupíš teď, tak ona si za pár týdnů najde něco dalšího. Prostě malou nechte pokřtít podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a buď se s tím tchýně smíří nebo ne. Vůbec ti to teda nezávidím, ale zkus být fakt tvrdá a nenechat se zmanipulovat, stejně by to nejspíš k ničemu nebylo, kdybys ustoupila, holt to máš asi u tchýně blbé. Ach jo, proč musí být někteří lidi tak zaťatí (chtěla jsem napsat někteří katolíci, ale nechci se nikoho dotknout
).
Proč ti tak záleží na tom, co si myslí tchýně, když i manžel je nad věcí? Jak to „peklo“ zasahuje do vašich životů, když vám tchýně nepomáhá atd. (stýkáte se x nestýkáte?)
Takovémuto typu člověka se NESMÍ ustupovat nebo záhy zjistíš, že nežiješ svůj život, ale její.
Já bych ji ignorovala, případně jen odvětila, že:
A že až budeš chtít znát její názor, tak se jí přijdeš zeptat.
A ať se raději soustředí na svůj život, svého manžela, svůj dům a neorganizuje život vám, že jste dospělí a uděláte si to po svém ať se to někomu líbí nebo ne. ![]()
Nenech se tím deptat. Neprožívej to tak! ![]()
A Anetka je hrozně krásná holčička, ty její kukadla jsou parádní
. Hrozně jsem vám držela pěsti, když se maličká narodila tak brzy.
holky ja vim ze mi tchyne ,muze byt putna, ja se s ni stykat nechtela ale kvuli manzovi jsem tedy ustoupila přece jenom je to jeho matka ikdyž jemu to je jedno ale mě to vadí no , prostě nemám ráda konflikty a chci klidnou rodinu bez hadek, jenze to asi s tchyniny strany nepujde kdyz nebudu delat to co ona chce, jako fakt se snazim proste jenze ona vzdy neco najde a jde to odznova. Jako ono to není tím že by asi neměla ráda to si nemyslím, zná mě od malička co jsem se narodila, ležela s moji mamkou v porodnici když čekala sveho druheho syna muj manza uz byl 4 roky na svete a tak se vlstane poznali byli to nejlepší kamaradky, moje mamka jim zapaltila prvni dovolenou sama doted nebyla nikde protoze na to nema, jenze tchyne je zazobanec a asi necekala ze by se mohl dat martin dohromady semnou, ktera vlastne nema nic jenom dluhy
ani bohate rodice a od toho se to vsechno rozvinulo, dali jsme se dohromady bydleli jsme s nimi v dome maji obrovsky meli jsme jednu malickou komurku ktera byla propojena se suchozemskou seychelskou zelvou ktera kdyz se vykadila tak to byl nehorazny smrad, když jsme oznamili ze cekame mimminko byl t horor chtela poslat na potrat, nakonec se s tim smirili rekla ze budu prebalovat anetku u te smradlave zelvy a to byla posledni kapka ke stehovani pryc. Svatba tchyne nesouhlasila s tim ze to budeme mit 1.5. v kvetnu se prý lidi neberou a brzo se rozvedeme a dělala tak dlouho na truc že nakonec na tu svatbu neprisla vubec, den pred svatbou jsem premluvila manzu at ji jeste zavola zda s nima mame pocitat a ona ho servala jak maleho spratka ze to chtela uplne jinak , v den svatby pro ni prijel jeho bracha ale ta se pry zhroutila na chodbe delala hystericke sceny, teta, babicka a jeho bracha odjeli hned po obradu a nezustali ani na obed kvuli ni aby si u ni neudelali rozepre chapu to. Potom jsme se nestykali ja ji napsala dopis ktery byl dost dlouhy, ve zkratce jsem ji tam napsala ze zalezi jen na ni jestli uvidi vubec svoji vnucku, neodepsala jen vsude rikala jaka jsem potvora ale nebylo tam napsany nic hroznyho mam ho schovany pro jistotu a vsem co se ptali co jsem ji tam napsala dala jsem jim ho primo precist a to vidi presne ne z nekoho ust. Pote se narodila nečekaně anetka. Z jejich strany nezajem ale to už jsem psala v uvodu, no a ted nastal ten křest a začíná znova boj ![]()
omlouvám se za dlouhy roman ale tady ve zkratce vse co jsme prozili s tchyni
a jak boj pokracuje
Petullle, já to mu pořád nerozumím, nezlob se, asi jsem natvrdlá.
![]()
Kvůli manželovi jsi ustoupila, že se s ní budeš stýkat… On tě manžel nutil a nebo to bylo rozhodnutí z tvé strany? Osoba, která by mě nutila jít na potrat, nepřišla mi na svatbu protože byla 1.5 (mmch mi ji měli taky tak
), neměla zájem v případě předčasně narozeného dítěte atd. by mi byla úplně u prd.le!! ![]()
Ano, je to manželova matka. Tak ať za ní jezdí, bere s sebou třeba i vnučku atd., prostě chová se jako syn co má mámu rád, ale proč by ses s ní musela stýkat ty?
Ať si to s ní manžel vyřídí/vybojuje sám! A žádné pomluvyy, žádné řeči, ani zprostředkovaně od manžela by mi nesměly přes práh mého domu.
![]()
Chovala bych se k ní stejně jako ke zbytku rodiny (příbuzných). Pošlu pozvánku na svatbu, na křtiny atd. ale žádné extra zacházení, přijde přijde, nepřijde, nepřijde. Její volba, vy se kvůli tomu nezblázníte. A nikdo nemůže tvrdit, že jste ji snad z něčeho vynechali… ![]()
asi je chyba ve mě že se snažím aby to vše bylo v pořádku a ustoupím, bylo to těžké překousnout furt to ve mě je a už to není co to bývalo potom všem co se stalo proto také nechci tedka ustoupit od toho křtu. Manžel mě nenutil ale viděla jsem to na něm že je smutný že to takhle všechno tak jsem ustoupila a když mu řekl že chcou přijít co se anetka konečně po 70 dnech vratila k nam domu tak co jsem měla udělat, ve mě to duši rvalo, nedovolila jsem aby mi malou někam odnesl tak jsem musela svolit aby prisli oni k nam. nyní se nestykame moc oni u nas temer nebyli, kdyz uz jsme sli k nim na manželovo přání.
vím že bychom se na to všechno měla vykašlat a tchyně si vubec nevšímat ale mě to moc mrzí a jsem prostě té povahy že to nejde
Wiolla píše:
Petullle, já to mu pořád nerozumím, nezlob se, asi jsem natvrdlá.![]()
![]()
Kvůli manželovi jsi ustoupila, že se s ní budeš stýkat… On tě manžel nutil a nebo to bylo rozhodnutí z tvé strany? Osoba, která by mě nutila jít na potrat, nepřišla mi na svatbu protože byla 1.5 (mmch mi ji měli taky tak
), neměla zájem v případě předčasně narozeného dítěte atd. by mi byla úplně u prd.le!!
Ano, je to manželova matka. Tak ať za ní jezdí, bere s sebou třeba i vnučku atd., prostě chová se jako syn co má mámu rád, ale proč by ses s ní musela stýkat ty?
Chovala bych se k ní stejně jako ke zbytku rodiny (příbuzných). Pošlu pozvánku na svatbu, na křtiny atd. ale žádné extra zacházení, přijde přijde, nepřijde, nepřijde. Její volba, vy se kvůli tomu nezblázníte. A nikdo nemůže tvrdit, že jste ji snad z něčeho vynechali…![]()
Ať si to s ní manžel vyřídí/vybojuje sám! A žádné pomluvyy, žádné řeči, ani zprostředkovaně od manžela by mi nesměly přes práh mého domu.
![]()
Já souhlasím s Wiollou. Myslím si, že tchýně bude stejně pořád peklit a tobě to bude líto, že jsi jí zbytečně ustoupila. Ale chápu tě, že rozbroje v rodině jsou pro tebe nepříjemné. Nepomohlo by, kdyby manžel svojí mamince důrazně vysvětlil, že je blbost pokřtít dítě v katolickém kostele, když pak stejně na mše chodit nebude? Že je to tak trochu pokrytecké.
Já jsem tak vděčná za svoji tchýni, které moje evangelictví sice taky moc „nevoní“, ale má mě ráda a tak děsně se těší na vnouče, že to všechno překousne. A divím se té tvojí, že se zabývá takovýma malichernostma, místo toho, aby si užívala, že má krásnou vnučku. Prober to ještě s manželem, jestli by s ní přece jen nemohl ještě promluvit.
opinko to jsme ji rekli a ona nam na to rekla ze to nevadi ze prece ani nikam chodit nemusime hlavne ze bude mit papir
opinka píše:
Já souhlasím s Wiollou. Myslím si, že tchýně bude stejně pořád peklit a tobě to bude líto, že jsi jí zbytečně ustoupila. Ale chápu tě, že rozbroje v rodině jsou pro tebe nepříjemné. Nepomohlo by, kdyby manžel svojí mamince důrazně vysvětlil, že je blbost pokřtít dítě v katolickém kostele, když pak stejně na mše chodit nebude? Že je to tak trochu pokrytecké.Já jsem tak vděčná za svoji tchýni, které moje evangelictví sice taky moc „nevoní“, ale má mě ráda a tak děsně se těší na vnouče, že to všechno překousne. A divím se té tvojí, že se zabývá takovýma malichernostma, místo toho, aby si užívala, že má krásnou vnučku. Prober to ještě s manželem, jestli by s ní přece jen nemohl ještě promluvit.
Nevím, v jaké evangelické církvi jsi, ale pokud v ČCE, tak ve Wikipedii se píše:
„Pro velký význam křtu je mezi církvemi, které jsou členy ekumenické rady církví ustálená praxe, že se navzájem uznáváná, pokud byl vykonán ve víře v Trojjediného Boha. Vychází to i z všeobecného přesvědčení, že křest může být svou povahou udělen/přijat jen jednou, neboť jeho platnost je trvalá a nelze ji nikdy zrušit.“
a
„Římskokatolická církev v ČR uzavřela dohody o vzájemném uznání křtu s Českobratrskou církví evangelickou, Církví československou husitskou (25. ledna 1994) a Slezskou církví evangelickou augsburského vyznání (22. ledna 2001).“
Takže Anetka bude v očích ŘKC pokřtěná stejně platně v evangelickém kostele, jako by byla v katolickém, to se babička nemusí bát.
Ovšem mám dojem, že „správný“ křest je pro tchyni stejně jen záminka k pruzení ![]()
ano knihomyško to já všechno vím i ona to ví ale prostě chce aby to udělal katolický farář já už nevím jak ji to mám vysvětlit
Knihomyš píše:
Nevím, v jaké evangelické církvi jsi, ale pokud v ČCE, tak ve Wikipedii se píše:„Pro velký význam křtu je mezi církvemi, které jsou členy ekumenické rady církví ustálená praxe, že se navzájem uznáváná, pokud byl vykonán ve víře v Trojjediného Boha. Vychází to i z všeobecného přesvědčení, že křest může být svou povahou udělen/přijat jen jednou, neboť jeho platnost je trvalá a nelze ji nikdy zrušit.“
a
„Římskokatolická církev v ČR uzavřela dohody o vzájemném uznání křtu s Českobratrskou církví evangelickou, Církví československou husitskou (25. ledna 1994) a Slezskou církví evangelickou augsburského vyznání (22. ledna 2001).“
Takže Anetka bude v očích ŘKC pokřtěná stejně platně v evangelickém kostele, jako by byla v katolickém, to se babička nemusí bát.
Ovšem mám dojem, že „správný“ křest je pro tchyni stejně jen záminka k pruzení