Evangelický křest, prosím, pomozte - jsem zoufalá!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8911
4.5.11 12:02
petullle píše:
asi je chyba ve mě že se snažím aby to vše bylo v pořádku a ustoupím..............vím že bychom se na to všechno měla vykašlat a tchyně si vubec nevšímat ale mě to moc mrzí a jsem prostě té povahy že to nejde

Upřímně? :mrgreen: Ano, chyba je v tobě. :wink:

Já ti rozumím, prostě pocházíš z rodiny, kde jsou dobré vztahy. Nejsi zvyklá na konflikty, nemáš to ráda, chceš aby spolu lidi vycházeli hezky. ALE to musí chtít obě strany! A hlavně se podívej na to, jak tam komunikace probíhala dřív! Byli nekofliktní a až teď je problém? A nebo matka/tchyně bývala vždycky taková? Nesnaž se změnit něco, co změnit nemůžeš. Nemůžeš jim tam „implantovat“ dobré vztahy, dobré vycházení, toleranci, úctu k názoru druhého, když to do teď v té rodině tak nefungovalo…! :nevim:

To že je manžel smutný vidíš, to je jasné. Ale nedomýšlej si důvody proč, aniž bys s ním o tom mluvila. Třeba je smutný ze své matky, mrzí ho, že se tak k vám chová. :nevim: Ano, vstřícný krok z tvé strany, aby se přišli na malou jednorázově podívat je OK. Ale to přece neznamená, že se musíte „kamarádit“. Prostě blahosklonně svolíš, myslíš si svoje, tchyně uvidí vnučku, vnučka babičku, manžel bude rád, „vlk se nažere a koza zůstane celá“.

A neboj, kdyby jel ke tchánům manžel s malou sám, tak oni ti ji „nerozbijí“ jako porcelánovou panenku (byť je malá malinká a měla problémy, chápu tvé obavy). Tedy záleží na tom, jak se umí manžel postarat. 8-) Ale jestli se na to necítíš, tak třeba později, až bude větší… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
4.5.11 12:07

Petule,mas to tezky,obe si mate co resit,ty i tchyne.Byt na tvem miste,prestala bych se nechat sebou vlacet a terorizovat tchyni,je to tvuj zivot,tvoje rodina,tvoje rozhodnuti,tvoje ditko.Tchyni jsi moznosti dala,je jeji volba,ze si svuj zivot tak koni a pripravuje se o hezke chvile a sama si podsouva svou zapsklost a horkost.
Oznamila bych tchyni,ze krit budete tehdy a tam,jestli chce prijit at prijde.Vic se tim netrap a jeji zlost si nepripoustej a nenasavej.Raduj se z vaseho detatka a z vasi radostne chvile krtu :palec: .

(mmch.ja s tchyni bojovala o krest krute taky(nastesti svatbu v kvetnu mi nerozmlouvala :mrgreen: ),ale ja ditko dat pokrtit nechtela a ona stala o ten pekny obrad,ac z pokryteckych duvodu.Takze radu jako krestanka ti dat nemuzu,ale jako clovek ano,a to plati co jsem psala vys.Hodne stesti.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:07

já už se asi holky rozhodla, od mamky manžel jeho synovec je evangelický farář a svým dětem dal jenom požehnání, nepokřtil je tudíž nemají ani žádný papír, problém je ovšem v tom že je z místa kde jsem vyrustala a to je 200km odtud kde ted bydlime a bydli tu i tchyne s rodinou. Tchyne si predstavuje velikou oslavu na pocest anetky na kterou ale my nemame momentalne penize a ona to vi ale nerekla ze by to zaplatila ona :roll: takze to udelame tak ze proste anetku neporktime a pojedeme za tim radkem zname se osobne a tam nam da to pozehnani a potom pujdeme spolecne na obed plus nejaka ta opekacka na zahrade, kdyz tchyne bude chtit prijede kdyz ne tak ma smulu a uz je mi to jedno, bude delat problemy ze tam nebude jeji mamka a tchana mamka atd, jenze jinak to proste uz nejde. Už jsem se rozhodla.Já prostě vím že jinak cesta nevede.

děkuji vám moc za rady a nezlobte se že jsem vás s tím otravovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
4.5.11 12:08

Promiň, že se blbě ptám, ale svatbu jste měli asi taky v Evangelickém kostele, ne? Vždyť na to už dneska nikdo nehraje. U katolické svatby nebo křtu se rodiče zavazují dítě vychovávat podle katolického vyznání. Nevěřící či jinověrci musí podepsat, že se vůči dítěti vzdávají nároku na svou víru, a že bude vychováno katolicky. Prostě byrokracie hromada.

Tchýně asi fakt chce jenom dělat zlo a ovládat. To si fakt nenechte líbit. Držím pěsti a pevné nervy přeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:14

ne ne svatbu jsme v kostele neměli měli jsme ji na zámku. duvod tchyne: proc? protože by svatba musela byt v evangelickem kostele, v katolickym bych musela prejit na viru katoliku a to ja jsem nechtela. Tak jsme se rozhodli takto a i to se ji nelibilo a dopadlo to tak jak to dopadlo :roll:

Tinuvien píše:
Promiň, že se blbě ptám, ale svatbu jste měli asi taky v Evangelickém kostele, ne? Vždyť na to už dneska nikdo nehraje. U katolické svatby nebo křtu se rodiče zavazují dítě vychovávat podle katolického vyznání. Nevěřící či jinověrci musí podepsat, že se vůči dítěti vzdávají nároku na svou víru, a že bude vychováno katolicky. Prostě byrokracie hromada.Tchýně asi fakt chce jenom dělat zlo a ovládat. To si fakt nenechte líbit. Držím pěsti a pevné nervy přeji.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
4.5.11 12:14

Aha, v tom případě nijak. Ví to, chápe to, dál bych to s ní nepitvala.

Kdybys byla drsná, tak poradím použít okřídlenou větu z naší rodiny „Může se vám to nelíbit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:21

máte pravdu holky i moje mamka mi to říkala, je to náš život, naše dítě. Jak jste řekli sama se připravuje o ty krásné chvilky s námi. Když nechce má smůlu je to její problém. Ale já už na to nemám. Nechci aby nám linkovala život, když ji budu furt ustupovat bude to stále dokolečka to samé a to já nechci. Chci si žít svůj život se svou spokojenou rodinou a když ona nechce do něho patřit tak nemusí. Toto jsem ji také napsala do toho dopisu. Nejhorší je že to odnáší i tchán bojí se ji postavit protože jsou manžele a mají velký majetek občas mi je to líto že se za nás prostě nepostaví a neřekne ji to, ale taky si chudák vytrpí svoje žít s takovou osobou musí být za trest. :roll: Tchýně byla vždycky taková prostě je to paní a chce mít všechno nejlepší aby je ve městě nepomluvili ale i ty její rádoby kamárádky s ní nesouhlasí a souhlasili s námi co se týče třeba svatby. ale také ji to neřeknou bojí se no hold známosti jsou známosti a v takové situaci se člověk radši stáhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
4.5.11 12:26
petullle píše:
Tchyne si predstavuje velikou oslavu na pocest anetky na kterou ale my nemame momentalne penize a ona to vi ale nerekla ze by to zaplatila ona :roll:

A co je ti potom, co si tchýně představuje?? 8-o (btw, jak to víš, že to tak chce?)

takze to udelame tak ze proste anetku neporktime a pojedeme za tim radkem zname se osobne a tam nam da to pozehnani a potom pujdeme spolecne na obed plus nejaka ta opekacka na zahrade, kdyz tchyne bude chtit prijede kdyz ne tak ma smulu a uz je mi to jedno, bude delat problemy ze tam nebude jeji mamka a tchana mamka atd, jenze jinak to proste uz nejde. Už jsem se rozhodla.Já prostě vím že jinak cesta nevede.

Super rozhodnutí! :palec: Navíc budeš v sobě známém prostředí, se „svými“ lidmi (rodinou), v přátelské atmosféře. :wink:

Ehm, jinak počítej s tím, že tímto téma pokřtění určitě nezkončilo. Jelikož malá nebude defacto pokřtěná, jen „požehnaná“ tu bude stále prostor pro ten katolický křest, takže podle mě to bude neustále na pořadu dne… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
4.5.11 12:31
petullle píše: …Tchýně byla vždycky taková prostě je to paní a chce mít všechno nejlepší aby je ve městě nepomluvili .....

Teď jsi uhodila hřebíček na hlavičku! :palec: Nejen že to není tak, že by se bála, aby se malá nedostala do pekla či podobné pitomosti, a že je to tedy JEN kvůli lidem, pro formu, na efekt, aby se vidělo, ale byla taková vždy a u nich v rodině to také tak vždy fungovalo!

Takže se nesnaž změnit/zlepšít něco, co oni (manžel, tchán..) do teď změnit nebyli schopní, ok? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:35

vím to protože nám to řekla představovala si že to bude u nich na zahradě a ona tam pozve sve zname a kamradky, babicky, sestrenice atd atd.

no vtip je v tom že ona prvně také chtěla požehnání když jsem řekla že katolik prostě nebude, jenže vtip je v tom že katolický kněz to neuděla a od evangelického to odmítá :roll: prostě to je padlý na hubu nevím jestli je tak pitomá :nevim:

a křtít tedy potom nebudeme a Anetka se v dospělosti sama rozhodne jak chce být pokřtěna a potom ji v tom podpoříme at už si vybere jakoukoliv víru, bude to rozhodnutí ne moje ani tchyne ale Anetky.
Wiolla píše:
petullle píše:
Tchyne si predstavuje velikou oslavu na pocest anetky na kterou ale my nemame momentalne penize a ona to vi ale nerekla ze by to zaplatila ona :roll:

A co je ti potom, co si tchýně představuje?? 8-o (btw, jak to víš, že to tak chce?)

takze to udelame tak ze proste anetku neporktime a pojedeme za tim radkem zname se osobne a tam nam da to pozehnani a potom pujdeme spolecne na obed plus nejaka ta opekacka na zahrade, kdyz tchyne bude chtit prijede kdyz ne tak ma smulu a uz je mi to jedno, bude delat problemy ze tam nebude jeji mamka a tchana mamka atd, jenze jinak to proste uz nejde. Už jsem se rozhodla.Já prostě vím že jinak cesta nevede.

Super rozhodnutí! :palec: Navíc budeš v sobě známém prostředí, se „svými“ lidmi (rodinou), v přátelské atmosféře. :wink:

Ehm, jinak počítej s tím, že tímto téma pokřtění určitě nezkončilo. Jelikož malá nebude defacto pokřtěná, jen „požehnaná“ tu bude stále prostor pro ten katolický křest, takže podle mě to bude neustále na pořadu dne… :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:36

ano už jsem to konečně pochopila, moc ti děkuji za pomoc :hug:

Wiolla píše:
petullle píše: …Tchýně byla vždycky taková prostě je to paní a chce mít všechno nejlepší aby je ve městě nepomluvili .....

Teď jsi uhodila hřebíček na hlavičku! :palec: Nejen že to není tak, že by se bála, aby se malá nedostala do pekla či podobné pitomosti, a že je to tedy JEN kvůli lidem, pro formu, na efekt, aby se vidělo, ale byla taková vždy a u nich v rodině to také tak vždy fungovalo!

Takže se nesnaž změnit/zlepšít něco, co oni (manžel, tchán..) do teď změnit nebyli schopní, ok? :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
4.5.11 12:42
petullle píše:
ano už jsem to konečně pochopila, moc ti děkuji za pomoc :hug:
Wiolla píše:

Takže se nesnaž změnit/zlepšít něco, co oni (manžel, tchán..) do teď změnit nebyli schopní, ok? :wink:

No nemáš zač, rádo se stalo. :wink: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.5.11 12:51

Petulle, tak to je přesně téma pro mě. Jsem pokřtěný v církvi českobratrské evangelické (nejsem konfirmovaný - což ty předpokládám taky asi ne, když některé souvislosti neznáš), no a sám sobě jsem zakázal jakékoli otázky víry ve vztahu k druhým lidem řešit. Bohužel bych si tak mohl zavřít dveře k porozumění s jiným člověkem - a porozumění je v dnešní době vzácnější než zlato, diamanty, cokoliv.
Tvoje tchýně si zjevně neláme hlavu s tím, jak ji vnímají druzí lidé. Pro vás asi bude klíčové, jak se tvůj manžel bude stavět ke vztahu tebe a svojí matky. Tam se dá hodně vybudovat a bohužel i zbourat… No a otázka křtu vaší maličké je jedna z ožehavých věcí. Zkus popřemýšlet nad tím, jak to třeba praktikovali tzv. novokřtěnci neboli habáni (kvůli své víře museli odejít ze Švýcarska, ve středověku prošli taky naším územím…) Ti razili zásadu, že pro křest se má jeden každý člověk rozhodnout sám, ze své svobodné vůle… No a tak malé dítě se ještě rozhodnout nemůže, protože vlastně žádnou vůli nemá. Čili novokřtěnci se nechávali právoplatně křtít až v dospělém věku, ten batolecí křest byl jenom takový „formální“.
Třeba by vaše tchýně změkla, kdyby uslyšela, že nechcete vaší maličké do života v čemkoliv bránit nebo ublížit…
No anebo by se mohla zatvrdit ještě víc… :think: Měl jsem v práci takového kolegu, který mi třeba na Popeleční středu zakazoval jíst maso a tvrdil, že tak přijdu do pekla… Na argumenty, že je to moje věc a jeho kecy mě nezajímají, reagoval dvouhodinovou přednáškou, že víra v Boha se týká každého člověka a jediná správná víra je římskokatolická. Jak vidno, i Země koruny české mají svůj Taliban… :cert:

Jak jsem proříznutá držka, tak bych na tvém místě asi tchýni sdělil,že ty problémy s narozením vaší malé jsou božím varováním pro ni osobně, aby přehodnotila svůj postoj a začala žít podle Desatera. Stojí tam přece psáno „Miluj bližního svého“ a vztahuje se to i na lásku katolíků k evangelíkům… :-P :-P :-P
Na jiném místě v Bibli se píše: Trestám do třetího a čtvrtého pokolení… Takže to znamená, že boží trest nemusí být „osobní“, čili nemusí následovat za provinění konkrétního člověka ještě za jeho života. A nemusí být uložen tomu člověku. Tak ať se tchýně zamyslí, pokud je toho schopná…

Mimochodem, četl jsem tvůj deníček o porodu, byl velice dojemný a těší mě, když vidím další fotky vaší malé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.5.11 12:53

Mimochodem, o mezilidských vztazích ve Velké Bíteši bych taky něco věděl… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
4.5.11 12:59

ahoj děkuji za tvoji reakci :wink: problém je v tom že tchyni je jedno co je kde psano :lol: ona v kostele byla snad naposledy na svoji svatbě a to už je pres 30 let ji je teoreticky jedno jakou bude mít víru ale musí mít víru po ni takže kdyby byla budhistka tak bude chtít aby byla také :roll: ona prostě potřebuje někoho neustále pérovat bohužel to padlo na nás , s tím křtěním máš pravdu a moc pěkně si mi vysvětlil a já se opravdu rozhodla že to uděláme tak jak jsem již psala

a děkuji moc za Anetku :kytka:

Jura007 píše:
Petulle, tak to je přesně téma pro mě. Jsem pokřtěný v církvi českobratrské evangelické (nejsem konfirmovaný - což ty předpokládám taky asi ne, když některé souvislosti neznáš), no a sám sobě jsem zakázal jakékoli otázky víry ve vztahu k druhým lidem řešit. Bohužel bych si tak mohl zavřít dveře k porozumění s jiným člověkem - a porozumění je v dnešní době vzácnější než zlato, diamanty, cokoliv.
Tvoje tchýně si zjevně neláme hlavu s tím, jak ji vnímají druzí lidé. Pro vás asi bude klíčové, jak se tvůj manžel bude stavět ke vztahu tebe a svojí matky. Tam se dá hodně vybudovat a bohužel i zbourat… No a otázka křtu vaší maličké je jedna z ožehavých věcí. Zkus popřemýšlet nad tím, jak to třeba praktikovali tzv. novokřtěnci neboli habáni (kvůli své víře museli odejít ze Švýcarska, ve středověku prošli taky naším územím…) Ti razili zásadu, že pro křest se má jeden každý člověk rozhodnout sám, ze své svobodné vůle… No a tak malé dítě se ještě rozhodnout nemůže, protože vlastně žádnou vůli nemá. Čili novokřtěnci se nechávali právoplatně křtít až v dospělém věku, ten batolecí křest byl jenom takový „formální“.
Třeba by vaše tchýně změkla, kdyby uslyšela, že nechcete vaší maličké do života v čemkoliv bránit nebo ublížit…
No anebo by se mohla zatvrdit ještě víc… :think: Měl jsem v práci takového kolegu, který mi třeba na Popeleční středu zakazoval jíst maso a tvrdil, že tak přijdu do pekla… Na argumenty, že je to moje věc a jeho kecy mě nezajímají, reagoval dvouhodinovou přednáškou, že víra v Boha se týká každého člověka a jediná správná víra je římskokatolická. Jak vidno, i Země koruny české mají svůj Taliban… :cert:

Jak jsem proříznutá držka, tak bych na tvém místě asi tchýni sdělil,že ty problémy s narozením vaší malé jsou božím varováním pro ni osobně, aby přehodnotila svůj postoj a začala žít podle Desatera. Stojí tam přece psáno „Miluj bližního svého“ a vztahuje se to i na lásku katolíků k evangelíkům… :-P :-P :-P
Na jiném místě v Bibli se píše: Trestám do třetího a čtvrtého pokolení… Takže to znamená, že boží trest nemusí být „osobní“, čili nemusí následovat za provinění konkrétního člověka ještě za jeho života. A nemusí být uložen tomu člověku. Tak ať se tchýně zamyslí, pokud je toho schopná…

Mimochodem, četl jsem tvůj deníček o porodu, byl velice dojemný a těší mě, když vidím další fotky vaší malé…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová