Evidence na UP s dluhy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
evidence na up s dluhy
Ahoj chtěla jsem se zeptat nevíte někdo zda se muže evidovat na up člověk který ukončil podnikaní ale ma dluhy na fin. uřadě zdravotnim a socialnim? moc dekuji za nazor
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Evidovat se můžeš, ale pokud nemáš zaplaceno sociální, není nárok na podporu.. Jak je to se zdrav. a fin. nevím, pracovala jsem na sociálce..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha ja mam právě kamarádku a ona se boji že ji nevezmou na up ted´ si byla akorát požádat o zastavení živnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mmarkki píše:
Evidovat se můžeš, ale pokud nemáš zaplaceno sociální, není nárok na podporu.. Jak je to se zdrav. a fin. nevím, pracovala jsem na sociálce..
a když je zaplaaceno sociální, tak má OSVČ nárok na podporu? Jsem žila v domění, že OSVČ žádný nárok na podporu nemá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud má vše zaplaceno, má nárok na cca 3000 už to nevím přesně…ale samouřejmě je lepší ať si pozataví činnost, nahlásí se na UP, alespoň za ní budou platit to soc a zdrav a dluh nebude narůstat…jinak je dobré ta obě instituce co nejdříve zavolat a domluvit se s nimi, bývají velice vstřícní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 ano, nárok na podporu je jako u klas. zaměstnání.. Musí být odprac. 12 měs v posledních 2 letech.. A podpora je závislá na výši záloh pojistného..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
a když je zaplaaceno sociální, tak má OSVČ nárok na podporu? Jsem žila v domění, že OSVČ žádný nárok na podporu nemá.
Má, není důvod aby neměl, když stejně jako zaměstnanec odvádí sociální. Akorát tím, že ho platí z měnšího základu, tak je ta podpora většinou malá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mmarkki píše:
Tak záleží na tom ze kdy… pokud se jedná o staré splácené dluhy a aktuálně platí, tak nárok je. I když je fakt, že v případě zakladatelky se spíš bude jednat o aktuální neplacení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo pravdaty cca 3000 jsou, když si člověk platí ty minimální zálohy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Má, není důvod aby neměl, když stejně jako zaměstnanec odvádí sociální. Akorát tím, že ho platí z měnšího základu, tak je ta podpora většinou malá.
hele a jak je to, když jde na ÚP máma z rodičáku, po ukončení rodičákuukončí živnosťák, mateřskou měla vysokou, přes 18000, z čeho jí to potom počítají? Těžko asi z doby před porodem, že? Spíš z toho celostátního průměru, že? Když byla 5 měsíců na rizikovým, pak dva roky doma mateřská a rodičák, to by to museli počítat z plateb 2010, to je asi hloupost, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Když už samostatnou činnost nevykonává, tak už to není OSVČ, ale bývalá OSVČ.
A bývalá OSVČ má nárok na podporu, protože byla účastna na sociálním systému (tedy odváděla odvody do sociálního systému). Pokud je tedy odváděla a nemá v tom dluhy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Jelikož nemá odpracováno 12 měsíců za poslední 2 roky, tak se ji započítá náhradní doba péče o dítě a pokud tato doba byla poslední, tak se ji to počítá z celostátního průměru. Pokud by poslední nebyla, tedy by třeba měsíc měla ŽL jako hlavní činnost, tak z té aktuální živnosti, ale to si moc nepomůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 dík, to si nepomůže, jsem jí to právě říkala, ale teď jsem se chtěla vyděsit, že jsem poradila špatně, tak koukám, že neporadila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit