Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@melody199320 píše:
Dobrý den. Mam od pana L. Jichy z roku 2014 půjčku, dlouho sem se jim vyhibala, pak si me nasli v roce 2018 a chtěli mi vzít me postižené dcery auto, ktere dostala od socialky.
Dlouho se pak neozvaly, nedávno vsak sem psala emaily a dopisy doporučeně o vyčíslení dluhu. Dve jine se mi ozvaly hned s vycislenim zpet.
Ale pan Jicha neodpovedel a nasledny den prijel a hodil mi do schránky dopis v kterém bylo ze sem nebyla k zastižení a ze se mam neprodlene ozvat, pritom sem byla ten den cely den doma.
Tak sem zpet zavolala na to cislo ktere nechal na dopise a rekla mu ze chci s dluhy neco delat ale potrebuju vyčíslení. Na to mi řekl poslu vam sms cislo uctu a castku a vy to do pristiho tydne pošlete jak ne vybilim vam byt.
V sms stálo 53.000kc ktere nevim jak pi 5ti minutach vypocital..
Prosim o radu nebo zkušenosti s vybilenim bytu. Jsem sama s 3letym synem a majetek nemam zadny. Mohou mi vzit neco?
Ty si dobrá fakt, vezmeš si půjčku, nesplácíš jí, a pak jsi děsně překvapená. Přece sis nemyslela, že to nebudeš muset platit? Vůbec se nedivím, že je ten dotyčný naštvaný. Být tebou, tak splaším ty peníze a vrátím mu to. Jemu je fuk, že žiješ sama se synem, nebo dcerou, to není jeho starost.
No nedivte se té agresivní reakci, že vám chtějí vybílit byt, když jste si půjčila peníze a roky se vyhýbala splacení. Mohou vám vzít všechno co prokazatelně nepatří někomu jinému, věci dítěte ne. Pokud je dcera dospělá a patří jí auto, tak určitě ne, stačí doložit, že je její. Částku nemusí počítat, nepředstavujte si, že tam někdo honí účtenky s kalkulačkou, jsou zcela běžné elektronické systémy, kde stačí jednou kliknout a dluh se aktualizuje i s úroky. Doporučuju zkusit začít na ten účet posílat aspoň něco. Mobiliární exekuce je vždycky až poslední krok, je to drahé a časově náročné, s malou výtěžností, pokud se tomu exekutor může vyhnout, vyhne se. Dobrovolné splácení je nejlepší, to ho žádnou práci nestojí, když bude něco chodit, pravděpodobně vás nechá to splatit. Jděte do nějaké bezplatné právní poradny a nechte si připravit návrh na zastavení exekuce z důvodu nedostatku majetku, jestli opravdu nic nemáte, ani příjem, ze kterého by se dalo strhávat.