Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Podobnou situaci jsem v rodině řešila. Kontaktovala jsem exekutora a jistinu jsme splatili, další pohledávky šly splátkovým kalendářem.
Kontaktovat neprodleně exekutora a domluvit se na splátkách, nic víc s tím neuděláš, každopádně se to dalo řešit již dávno předem, že.
@Anonymní píše:
Exekuce na byt ve výši 40,000kč, byt je v hodnotě 1,000,000kč a je na hypotéku. Chceme to samozřejmě co nejdřív zaplatit, ale co můžeme ted čekat? Můžou byt vzít? Děkuju
Zaplaťte to hned, ušetříte na poplatcích exekutorovi.
Na nic necekat a okamzite se spojit s exekutorem a domluvit splaceni castky. Je naprosto silene prijit kvuli tak malym penezum o strechu nad hlavou. Cas hraje proti vam, tak neztracejte ani minutu a ASAP ho kontaktujte a domluvte se na zaplaceni. Pokud pujde byt do nucene drazby je to komplikace jak pro banku, tak exekutora a samo hl. pro vas, navic to trva i dele, tak urcite se pujde s nim domluvit.
Kontaktujte exekutora a pokuste se domluvit na splátkovém kalendáři. Nejsem si jistá, ale podle nového občanského zákoníku by se už nemělo stávat, že kvůli bagatelním pohledávkám (tedy těm do 50 tisíc), přijde dlužník o byt/dům v hodnotě několika milionů…
Zakladatelko, ten dluh 40t, to je celá částka i s příslušenstvím, nebo jenom základní pohledávka bez?
No nevím, ale pokud by došlo k neplacení hypotečních splátek, banka musí dlužníka vyrozumět o sesplatnění celé pohledávky.
K čemuž zřejmě nedošlo. To je divný postup, že se náhle ozývá rovnou exekutor.
@Burj Chalifa píše:
No nevím, ale pokud by došlo k neplacení hypotečních splátek, banka musí dlužníka vyrozumět o sesplatnění celé pohledávky.K čemuž zřejmě nedošlo. To je divný postup, že se náhle ozývá rovnou exekutor.
Já si spíš myslím, že ten oprávněný se samozřejmě snažil s dlužníky spojit. To z nějakého důvodu nevyšlo, tak věc postoupil exekutorovi. Ten si zakladatelku prolustroval, zjistil, že na účet jí nemůže (buď jej nemá, nebo na něm má tak málo, že už jí nic vzít nemůže), a tak šel rovnou po majetku.
Za mě rozhodně nedělat mrtvého brouka a pokusit se domluvit. Pokud jste neměli tu smůlu a vaši exekuci nemá Vrána neb někdo jemu podobný, pak je tu možnost, že se nějak solidně domluvíte. ![]()
@Burj Chalifa píše:
No nevím, ale pokud by došlo k neplacení hypotečních splátek, banka musí dlužníka vyrozumět o sesplatnění celé pohledávky.K čemuž zřejmě nedošlo. To je divný postup, že se náhle ozývá rovnou exekutor.
Jo, ještě - na mě to nepůsobí, jako že mají dluh na hypotéce, ale že mají dluh z něčeho jiného (šalina, pojištění, cokoliv) a exekutor jim jde po bytě, protože nemají nic jiného.
@Krissttie píše:
Kontaktujte exekutora a pokuste se domluvit na splátkovém kalendáři. Nejsem si jistá, ale podle nového občanského zákoníku by se už nemělo stávat, že kvůli bagatelním pohledávkám (tedy těm do 50 tisíc), přijde dlužník o byt/dům v hodnotě několika milionů…
Zakladatelko, ten dluh 40t, to je celá částka i s příslušenstvím, nebo jenom základní pohledávka bez?
To si myslim taky, protoze ta castka bagatelni vzhledem k cene nemovitosti je, ale nemam to nijak potvrzene(s exekucema nemam dikybohu zkusenost ze zadne strany), tak jsem nechtel sirit bludy. Proste pro zakladatelku je cesta jak neprijit o byt nikoli cekat, ale ihned jednat a domluvit se s exekutorem na splaceni pohledavky at uz okamzitem anebo po castech, podle me je to i v zajmu exe. Problem dluzniku je casto, krome jineho, ze fin. problemy neresi, strci hlavu do pisku a proste cekaji, ze to nejak dopadne a SE TO vyresi. Ano, vyresi se to tak, ze kvuli hovadine a male castce nakonec prijdou uplne o vsecko a dopadnou na socialni dno…
@Chytrak píše:
To si myslim taky, protoze ta castka bagatelni vzhledem k cene nemovitosti je, ale nemam to nijak potvrzene(s exekucema nemam dikybohu zkusenost ze zadne strany), tak jsem nechtel sirit bludy. Proste pro zakladatelku je cesta jak neprijit o byt nikoli cekat, ale ihned jednat a domluvit se s exekutorem na splaceni pohledavky at uz okamzitem anebo po castech, podle me je to i v zajmu exe. Problem dluzniku je casto, krome jineho, ze fin. problemy neresi, strci hlavu do pisku a proste cekaji, ze to nejak dopadne a SE TO vyresi. Ano, vyresi se to tak, ze kvuli hovadine a male castce nakonec prijdou uplne o vsecko a dopadnou na socialni dno…
Přesně, v tom s tebou naprosto souhlasím. Jestli její exekuci nemá Vrána nebo někdo podobný, tak by měla docela slušnou šanci se nějak rozumně domluvit.
Důležité ale je, jednat a to hned. Hlavně nečekat, že se to nějak pořeší samo - dluh existuje a je naprosto přirozený, že ho věřitel chce zpět. To, že bude muset zakladatelka platit o to víc o odměnu exekutora, náklady exekuce a procenta ze zpoždění je už čistě její/jejich chyba.
Zakladatelko, pokud s exekutorem začneš jednat hned, slušně a rozumně, tak se domluvíte na splátkách a o byt nepřijdete.
@Krissttie my komunikovali s Vránou, bylo to v pohodě, ale byla vůle platit
Odku jste? Můj manžel se tím zabývá. Poradí vám. Koukněte na www.zastavitdrazbu.cz
Exekuce na byt ve výši 40,000kč, byt je v hodnotě 1,000,000kč a je na hypotéku. Chceme to samozřejmě co nejdřív zaplatit, ale co můžeme ted čekat? Můžou byt vzít? Děkuju