Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mívala jsem to také a vím, jak je to nepříjemné. Píšeš, že úzkost je zdrojem extrasystol, ale myslím, že je to spíš naopak. Extrasystoly jsou způsobené úzkostí. Pokud to tedy skutečně extrasystoly jsou, ona ta potvora úzkost umí člověku simulovat opravdu různé zdravotní potíže. Co zkusit psychoterapii? Já tedy beru antidepresiva a už nemám ani úzkosti, ani bušení, ale to předpokládám, že zatím není pro tebe to pravé, pokud s tím umíš tak nějak pracovat.
Extrasystoly dobře znám a vyvolávaly mi je úzkosti - čím větší úzkost, tím více extrasystol. V nejnáročnějším období jsem jich měla XY denně. Na EKG vše ok. Aktuálně jestli mám ES jednou za měsíc, možná ani to ne, ale jakmile mám úzkosti, i panické ataky, tak se hned objeví. ![]()
Hlavní spouštěč jsou ty blokády páteře, když si vyléčíš páteř, vše ostatní odejde samo.
@Dalibor7
Nevím, koho s tou páteří oslovit. Klasické masáže mi to kolikrát zhorsily a v nemocnici na rhb mi občas udělají mobilizaci, cvičení, ale za pár dní je to zpátky. Bolesti zad se mi stále zhoršují, takže bych potřebovala nějakého machra, ktery tomu fakt rozumí. Teď jsem ale těhotná a trpim se zády jak kůň.
Jinak souhlas, že extrasystoly spouští úzkost a úzkost zase extrasystoly. Teď mám zrovna záda blokle a celou noc mi jela úzkost, srdce utíkalo jak o závod a jsem z toho úplně hotová ![]()
Machra, který by ti dal záda do pořádku na pořád nenajdeš, ono to totiž nejde, jediná možnost je se naučit léčit sama, zkoušet různé věci, které pomáhají, byť jen na krátkou dobu a ty stále opakovat.
Ve tvém stavu je to určitě horší, vím jak na tom byla dcera, ale pak jsem ji naučil co dělat a dnes už to zvládá sama.
Tak rady samozřejmě průběžně sháním a zkouším, kde co. Někdy to funguje, někdy se to všechno zvrtne a trpím. Nejvíc se mi zatím osvědčila jóga, ale i tak mám hrudník stále jako ve svěráku. Pokud bys měl nějaky tip, budu za něj ráda ![]()
Splést prsty za záda, dádech, hluboký předklon a ruce zatlačit jakoby ke stropu, dá se tak uvolnit hrudní páteř.
Mně to začalo před dvěma lety mám 26 let echo pořádku ekg pořádku minerali ok štítná slaza také pořádku, jeden den je dobře na dryhy den je začnu cítit hned mám strach a krn čekám co se stane nikdo mi nevím pomoct jen mi říkají že to není nebezpečné tak já nevím co to může způsobovat
![]()
Trpím na extrasystoly už řadu let a naučila jsem je brát jako běžnou součást života.
Před 14ti lety jsem začala pociťovat extrasystoly, v těsném závěsu se přihlásila úzkostná porucha, z té už jsem se za tu dobu nějak vyhrabala nebo spíš se s tím naučila pracovat, nejdřív s léky, teď už bez. Občas přijde pokus o záchvat paniky, jsem prostě uzkostlivejsi typ, ale většinou to rozumem ustojim a funguju jinak úplně normálně. Každopádně ty extrasystoly mám pořád, často jsou právě ony zdrojem úzkosti a paniky, ale poslední dobou přemýšlím, co to přesně je. Pravidelně chodím na kardio kontroly, srdce jako takové mám v pořádku, takže za ta léta jsem vyhodnotila vnější spouštěče-časté blokády páteře, hormony a samozřejmě stres. Jenže při posledním Holteru jsem zapisovala časy, ve kterých extrasystolu cítím, ale lékařský popis v těch dobách uváděl úplně normální záznam. Zachyt es tam sice byl, ale úplně jindy. To mě přimělo k myšlence, zda to, co cítím, není jen nějaký pozůstatek úzkostí, třeba jako když má někdo tik, apod. a já si to vykladam jako srdeční slabost. Mám hromadu psychosomatickych projevu, tak kdoví, co je vlastně tohle. Automaticky se mi totiž po takové ES spouští nevolnost a úzkost, ale když to včas zarázim s tím, že je to jen nějaký zaskub a nic víc tak je hned klid, prostě tomu nevenuju pozornost. Léky na to nemám, nejsou prý třeba. Jen nemám ráda, když mi to tam „zabubla“ několikrát po sobě, ale většinou stačí změnit polohu a přestane to..
Je to hodně specifické, ale kdyby měl někdo podobnou zkušenost, budu ráda..