Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
On se ti nesměje do očí a nečeká až se otočíš, v 13 měsících fakt ne, on si s tebou hraje! Snaží se navázat kontakt, napodobovat tě, pravděpodobně je zdravý a vnímavý, a ty hysterčíš a zlobíš se.
Výdech nádech. Úklid není důležitý, dokonalé vaření není důležité, mít na okně záclonu není důležité, ale vztah tebe a syna je. Jasně, že si nemůžete hrát 24/7, ale fakt se zamysli nad tím, kolik času jste venku, kolik času se mu cíleně venuješ, a kolik času děsně nezbytně uklízíš a rozčiluješ se u toho na něj.
Případně mu najdi na dopoledne na 3-4 hodiny jesle a udělej si doma v klidu vše potřebné, nebo si najdi brigádu, a pak se mu až věnuj v klidu.
Plus ať se kouká po večerech pořádně zapojovat otec, a je mi jedno, jestli je neurochirurg křížený s řídícím letového provozu, jednou si udělal děcko, tak ať se taky minimálně hodinku denně sám stará.
Ale za tu vesnici nemůže přeci to dítě…tak si udělejte něco baby friendly na zahradě nebo můžete popojet…já jsem starší jezdila po všech možných kroužcích, hřištích, na návštěvy, aby se dostatečně vyběhala a zabavila, v autě pak vždy spala…do pusy dávají věci všechny děti, to za pár měsíců přejde…nebo můžete jet na nějakou farmu, zoo…koukat na zvířata…
@Janli píše: Více
To, že jsem z vesnice, neznamená, že nevím co jsou rolety. Máme je v celém domě. I u syna v pokojíčku, sice zatemňovací. Ale jelikož je to pokoj na jižní straně, máme tam ještě izolační vrstvu a stejně prosvítají mírně. Ta místnost je prostě dost světlá.. tak máme ještě k tomu zatemňovací závěsy a je tma.
… ale diskuze není o závěsech v pokoji a znalosti stínících produktů ![]()
tak pokud dítě pravidelně ten závěs strhává, je lepší na nějakou dobu ho nemít a chránit se před slunkem jinak ( to je ta znalost stínících produktů).
@hanka.br. píše: Více
Jako proč myslíš, že chci něco „spravovat“? Ale jo, nechme to být.
A ty nemáš auto? Že byste popojeli k hřišti? Pískoviště, houpačka, skluzavka, domeček na zahradě? Hele já bydlím vpodstate v lese (25 obyvatel), ale tohle co popisuješ se fakt dá vyřešit.
@Eva2610 píše: Více
Ano mám, v autě jsme furt. Ale stále spinka 2× denně a má to celkem striktní. Chce spinkat jen v postýlce, v kočáře mi v životě nespal. Tak musíme dost plánovat, aby jsme se stihli vrátit na spaní. On to má v hlavě nastavené jak budík, přesně na minutu a cvak, položím do postýlky a než zavřu dveře a spinká 😀
@ibis píše: Více
Protože tě to ve finále taky mrzí, že ses uchýlila k téhle trapné hlášce o paní učitelce a ráda bys to vzala zpátky. Pletu se?
@hanka.br. píše: Více
Já původně chtěla rýpnout úplně jinak, takže ano, pleteš se ![]()
Já to asi nechápu. V čem je problém? Máš auto, dítě, které dvakrát denně bez problémů spí… Tak uklizej a var v době, kdy spí nebo když je doma otec dítěte, a v době, kdy nespí, s ním bud venku. Pobyt venku je zdravý a nenadělá bordel doma.
@Eva2610 píše: Více
Ano to se snažím. Ale moc toho stejně nestihnu. Zrovna okna třeba si dělím, stihnu max 3 a další zase další den a tak.. a praní, úklid jako takový, vaření… muž když přijede tak maká venku a to samé když má volno.
Tak nevím, co poradit. Ještě bych se třeba zamyslela nad organizací prace a tak. Myčku, roboticky vysavac atd. máš? Tím já ušetřím mraky času. Okna meju dvakrát za rok. Zaclony nevedu. Závěsy mam dva v celém baráku. Nemám calouneny nábytek a otevřené police. Kuchyňské skříňky bez uchytek. Prostě cokoli, co minimalizuje úklid.
Co dělá tvůj chlap pořád venku? Všechna odpoledne a víkendy? Dítě nemůže být s ním venku?
Příspěvek upraven 08.05.25 v 18:36
Protože to jsou závěsy, které zatemňují místnost a díky kterým dobře usne / spí? Syn dost reaguje na světlo.