Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky mi dvě lahve sladkého piva za jeden večer připadají sakra hodně. Tolik já nevypiju ani za dva týdny. Je to kalorická bomba - cukry plus alkohol. A to ještě ani nevíme, o jak velkých lahvích mluvíš (dělají se půllitrové i dvoulitrové)… Prášky mohou hrát taky velkou roli, ale asi je nezobáš jen tak. Zkusila bych nejdřív vysadit to pivo a upravit jídelníček, i když to budem mnohem těžší, než vysadit prášky ![]()
Výška 165 cm. Ale při těch 49 kg jsem si připadala dobře. Těch 60 mi fakt vadí. Mám je totiž hlavně na břichu. Tak po jakém alkoholu se nepřibírá? Kamarád mi radil suché víno s vodou. Máte pravdu - ovo pivo nebudu, když je v tom tolik cukru. Myslela jsem si, že je v tom daleko méně než v normálním. A jak se postupně snižují ty AD? Brát ob-den a pak nic? Sagina - napsala jsi to upřímně a to je fajn, vždyt to tak je. Já přece nic nezastírám, psala jsem, jaké problémy jsem měla, ted už tyto nemám, ale ten alkohol jsem měla i před tím, když jsem byla hubená, možná i dokonce víc. To jsem nebrala AD, s kamarádkou jsme řešily " problémy " každý den, vypily jsme i 4 l normálního piva a nepřibírala jsem. Až od té doby, co je beru. Všichni kolem mně pijí a nedokážu sedět u čaje nebo kofoly.
Příznaky a projevy hypotyreózy
Zprvu, se onemocnění vyvíjí většinou pozvolně a potíže jsou jen málo charakteristické (únava, zácpa, suchá kůže) a do určité míry, jsou dány i aktuálním zdravotním stavem a věkem pacienta.
Pokud je choroba plně rozvinutá, objeví se i další příznaky a vznikne typický obraz hypotyreózy.
Nedostatek hormonů štítné žlázy, způsobuje sníženou spotřebu kyslíku, což má za následek i celkové zpomalení organismu. Nemocný je unavený, spavý, pohybuje se pomalu a rychle se vyčerpá. Trpí zimomřivostí, často si stěžuje, že je mu chladno, chodí hodně oblečen a vyžaduje teplé prostředí.
Zpomaluje se i metabolismus a peristaltika (pohyb) střev, mnohdy tedy bývá přítomna i zácpa a v těžších případech, až neprůchodnost střevní a vznik megacolonu (rozšíření střeva). Pacienti mohou přibírat na váze a to hlavně díky tomu, že jejich organismus zadržuje tekutiny, které se hromadí, hlavně v dolní oblasti končetin a způsobují tuhé prosáknutí kůže (myxedém). Reflex achillovy šlachy je silně zpomalen.
Hypotyreóza se projevuje i velmi suchou, olupující se pokožkou, která může mít i nažloutlý odstín. Nehty jsou roztřepené, ztluštělé, ale i přesto lomivé a rostou velmi pomalu, stejně jako vlasy, vousy a ochlupení. Pacient si často všimne, že se holí méně, než je u něj obvyklé. Nemocnému, ve větší míře, vypadávají vlasy a později, v některých případech, může dojít až k alopecii (plešatosti) a i vypadávání obočí, ze zevní strany tváře.
U pacienta, mnohdy dochází, k zhrubnutí hlasu a chrapotu. Jazyk bývá vyhlazený a zvětšený (makroglosie), což brání i správné výslovnosti.
Změny se bohužel projevují i na obličeji. Tvář je tuhá, odulá a nažloutlá. Oči mají prosáklá, až oteklá víčka.
Pacient často pociťuje silné, krátkodobé, ale opakované bušení srdce (palpitace), má výrazně pomalejší pulz a vysoký krevní tlak (hypertenze). Ženy mívají poruchy menstruačního cyklu- méně častá menstruace (oligomenorea), vymizení menstruace (amenorea), prodloužená a silná menstruace (menoragie) nebo cykly, v jejichž průběhu nedochází k uvolnění vajíčka (anovulační cykly). Bohužel ve vážnějších případech je žena neschopna donosit a porodit životaschopné dítě (ifertilita).
Výše popsané změny a to zvláště ty estetické, nemají na psychiku pacienta kladný dopad a tito nemocní, ještě k tomu mnohdy trpí depresivními syndromy.
Je třeba upozornit, že toto onemocnění probíhá pomalu a z počátku nemá tak výrazné projevy, proto si jich nemocný často všimne až v pozdějším stadiu.
@gabousek píše:
Zkoumal ti někdo hormony štítné žlázy?
Ano, štítná žláza je v pořádku. Doktorce se právě nezdálo to hubnutí. Za rok 16 kg. Proto jsme usoudily, že je to " od nervů " a proto mi dala ten Citalon.
Trpím na výkyvy hodnot štítné žlázy, ale většinou ta váha vyleze o 3-4kg za 3-4 dny a pak se to zastaví, tělo se stavu nějak uzpůsobí a já začnu méně jíst. Ta váha prý jde nahoru kvůli hromadění tekutiny (či něčeho v těle). Mám i špatnou náladu, v noci špatné spím. Plus další problémy.
Jednou mi dr změnila léky na neurologii, krom neurologickýxh nemocí to bylo zařazeno i do úzkostných poruch, tenhle lék jsem nesnesla kvůli vedlejším účinkům. Během týdne jsem přibrala 5 kilo, tělo přestalo trávit jídlo, skoro jsem přestala močit. Takže podívej se do příbalového letáku, jestli tam také něco nepíší.
Viděla bych to na antidepresiva. Já beru Zoloft, po tom jsem tedy nepřibrala. Ale jako doplňkový mi Dr. nasadila ještě Mirtazapin a po tom mi šlo nahoru během měsíce 10 kg
Už jsem je tedy vysadila. Prý se po nich zadržuje i voda v těle. Vysazení probíhalo tak, že jsem nejdřív brala obden a pak nic. Ale bez porady s doktorkou nic nevysazuj.
@Anonymní píše:
Ano, štítná žláza je v pořádku. Doktorce se právě nezdálo to hubnutí. Za rok 16 kg. Proto jsme usoudily, že je to " od nervů " a proto mi dala ten Citalon.
hele, ale pokud jsi takhle hodně zhubla „od nervů“ a váhu jsi držela i přesto, žes do sebe cpala větší množství kalorií, tak je pak v pořádku, že když se zaléčíš a tělo začíná zase fungovat normálně, tak že ta kila lezou zpátky nahoru. zvlášť když jsi se svou váhou/výškou v pásmu podvýživy a ta váha není tvoje „normální“, ale došlo k ní takhle v poslední době a byl to důvod pro započetí léčby.
@Anonymní píše:
Výška 165 cm. Ale při těch 49 kg jsem si připadala dobře. Těch 60 mi fakt vadí. Mám je totiž hlavně na břichu. Tak po jakém alkoholu se nepřibírá? Kamarád mi radil suché víno s vodou. Máte pravdu - ovo pivo nebudu, když je v tom tolik cukru. Myslela jsem si, že je v tom daleko méně než v normálním. A jak se postupně snižují ty AD? Brát ob-den a pak nic? Sagina - napsala jsi to upřímně a to je fajn, vždyt to tak je. Já přece nic nezastírám, psala jsem, jaké problémy jsem měla, ted už tyto nemám, ale ten alkohol jsem měla i před tím, když jsem byla hubená, možná i dokonce víc. To jsem nebrala AD, s kamarádkou jsme řešily " problémy " každý den, vypily jsme i 4 l normálního piva a nepřibírala jsem. Až od té doby, co je beru. Všichni kolem mně pijí a nedokážu sedět u čaje nebo kofoly.
@sagina píše:
hele, ale pokud jsi takhle hodně zhubla „od nervů“ a váhu jsi držela i přesto, žes do sebe cpala větší množství kalorií, tak je pak v pořádku, že když se zaléčíš a tělo začíná zase fungovat normálně, tak že ta kila lezou zpátky nahoru. zvlášť když jsi se svou váhou/výškou v pásmu podvýživy a ta váha není tvoje „normální“, ale došlo k ní takhle v poslední době a byl to důvod pro započetí léčby.
Aha, tak jestli to dobře chápu, tak tím, že mně AD " hodily " trochu do pohody psychicky, tak se kalorie začaly projevovat? Zní to logicky. Ale co s tím? Původní deprese, resp. tu laxnost ke všemu už zpátky nechci, ale tloustnout také ne. Byla jsem pořád sama, utápěla se v depresích, všude ticho jak v kostele, já jen dřepěla a kouřila jednu od druhé, neschopná se do něčeho pustit. Doma bordel jak v tanku, mám 5 psů. Od léta, co se může sedět venku k nám chodí mé kamarádky skoro každý den, bavíme se, popíjíme, chechtáme se, je sranda, navzájem se i svěřujeme a depky jsou pryč. Jenže se mi nechce sedět u minerálky. Když jsem měla normální pivo, tak mi sice bylo " lépe " ale kolikrát z toho byly průsery, když jsem to přehnala, pak jsem to v práci odflákla, a hrozil mi vyhazov. Tak jsem " přesedlala " na to ovocné a to mi nic nedělá a přitom mám pocit, že něco piju. Průšvihy skončily, v práci se to urovnalo. Ale nechci mít ty hnusné špeky. Po suchém víně s vodou se netloustne? Chci mít prostě zase svou původní váhu ale přitom se nechci vzdát přátel.
Po pravdě, já vlastně ani nevím, co mě zbavilo depresí-jestli AD nebo ty naše dýchánky. Začalo to oboje totiž stejně. Ráno už jsem se vždycky těšila až příjdou, úplně jsem ožila. Nebo i ten trochu otupělý mozek alkoholem - já nevím. Proto si říkám, jestli to neberu zbytečně a tím i zbytečně tloustnu. Dneska se zajdu zeptat doktorky, jestli to mohu přestat brát, ale o tom pivu jí nechci říkat, to je mi blbý.
Ahoj zakladatelko, mě zase nepřipadají 2 lahve ovo piva moc. Jde tu o výdej a příjem kalorií, pokud si odpustíš nějakou tu svačinku, tak to vyrovnáš. Je fakt, že naše tělo žije z cukru a pokud mu ho dodáváš ve větší míře, nemusí se živit z uložených tuků. od toho se odvíjejí ty různé diety na základě jedení pouze masa a zeleniny. Jakmile tělo nemá cukr, přeměňuje si uložený tuk na cukr a v tom je podstata hubnutí. Na netu jsou různé prográmky, do kterých si zadáš věk, váhu, výšku, o kolik chceš zhubnout a za jak dlouho. Je tam velkých výběr jídel, napíšeš, co jsi za den snědla a kolik, a ono ti to vyhodnotí, kolik jsi přijala Kj, tuků, cukru, bílkovin apod. a hned vidíš, o kolik jsi přešvihla denní normu. No a ty AD to asi můžou taky způsobovat, určo se poraď s doktorkou. Více na SZ. Papa. R.
Ja za 2mesice 4kila des, ale ja to mam z jidla nejak moc papkam ![]()
Vkládám anonymně, protože se za sebe stydím
takže jsem tři měsíce po porodu, v těhotenství jsem 10 kg přibrala. Než jsem otěhotněla, měla jsem 98
rodit jsem šla s otřesnýma 108 kg, v porodnici jsem nechala jenom 4 kg
a v šestinedělí jsem zhubla ještě na 103. Pak jsem přestala kojit a váha stoupla na 106, takže jsem před 2 týdny začala obden chodit na hodinové procházky (předtím jsem vůbec nic nedělala cca 2 roky). No a když jsem se dneska zvážila, zjistila jsem, že vážím 109,9
připadám si jako tlustý prase, fakt hnus. Už nevím co dělat
sladkému se vyhýbám obloukem, snídám, obědvám, večeřím, kromě toho nic víc nežeru. Z čeho jsem tedy ztloustla?
už nemůžu, jsem na dně z toho jak sem tlustá, kromě toho malá je hrozný nespavec a ořvánek, takže jsem pořád ve stresu. Změní se to třeba za měsíc? Začnu pak hubnout? ![]()
@Anonymní píše:
Vkládám anonymně, protože se za sebe stydímtakže jsem tři měsíce po porodu, v těhotenství jsem 10 kg přibrala. Než jsem otěhotněla, měla jsem 98
rodit jsem šla s otřesnýma 108 kg, v porodnici jsem nechala jenom 4 kg
a v šestinedělí jsem zhubla ještě na 103. Pak jsem přestala kojit a váha stoupla na 106, takže jsem před 2 týdny začala obden chodit na hodinové procházky (předtím jsem vůbec nic nedělala cca 2 roky). No a když jsem se dneska zvážila, zjistila jsem, že vážím 109,9
![]()
![]()
![]()
připadám si jako tlustý prase, fakt hnus. Už nevím co dělat
sladkému se vyhýbám obloukem, snídám, obědvám, večeřím, kromě toho nic víc nežeru. Z čeho jsem tedy ztloustla?
už nemůžu, jsem na dně z toho jak sem tlustá, kromě toho malá je hrozný nespavec a ořvánek, takže jsem pořád ve stresu. Změní se to třeba za měsíc? Začnu pak hubnout?
nemáš problémy se štítnou žlázou? nech si udělat rozbor krve.. navíc je možné, že jíš moc málo, to se pak taky přibírá. Nebo špatná skladba jídelníčku. Takhle Ti nikdo nepoví, proč to je.