Extrémně živé děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3196
18.11.25 08:21

Příhody psát nebudu, to by bylo na román. Nás hodně zachránil veliký barák a v něm vlastní herna z pokoje a v okolí dostatek luk a polí a les (i když les byl občas o pusu) a velmi tolerantní sousedi, i když i to mělo hranice (třeba dítě které dělalo Tarzana a soused se snažil běžet ho zachránit). Ale těch příhod bylo mraky i díky tomu žádnému pudu sebezáchovy, nemluvení a neporozumění… Takové velmi, velmi živé „zvířátko“.
To se srovnalo věkem. Ale ten školkový věk byl velmi náročný.
U nás krom polí pak pomohl sport. A vlastně pomáhá až do dospělosti.
Dneska se tomu směji, ale byly to doby, kdy jsme měla 60 kg i s postelí, spánek byl sprosté slovo. Máme k tomu další dítě, takže to někdy bylo náročné a tedy i pro něj.
A další román by byl na všechny možné rady a názory a zkušenosti, jak takové děti mám vychovávat aby… Jako třeba jim seřezat zadek, pak by se nevztekal. Nemluvit na něj, aby začal mluvit, atd…Nebo se mě v rodině na férovku před tím dítětem zeptali jestli bych si ho pořídila, kdybych věděla jaký bude. 8o
Bylo to náročné, krásné a bez mučení, znova bych to nechtěla. Jsem ráda, že letos maturují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
18.11.25 08:27

@Hobitka Tu sníženou potřebu spánku u dítěte zažíváme teď poprvé a je to mazec v kombinaci s tím ostatním. Zrovna dneska jsem na něj syčela opět, protože ve 3.05 už vstávat odmítám. U nás se tedy navíc stále v noci budí, ale píšeš věk dětí. Tak už jen 3 roky a taky se třeba vyspíme. :kytka: To zní nadějně. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31022
18.11.25 08:51

@Snopy123 Moje holky na to jdou spis z opacneho konce, takze ponocovaci. Tim padem mame nulovy cas pro sebe s chlapem, deticky jsou porad intenzivni :mrgreen: (ale chytre, talentovane, ja si v principu nestezuju). Nejstarsi od 2.tridy usina okolo 23 a chyta paniku, kdyz bychom chteli jit spat driv nez ona. Syn naopak je odjakziva ranni ptace (a extra brzy taky nikdy spat nechodil, ale tak jako batole uz ve 21, holky kdyz ve 23, tak jsme bouchali sampus, casto taky v 0:15…), tak se ten realny cas rodicu na spanek ozuzlal z obou koncu. Ale syn treba vcera trhnul zase jednou rekord a vstal az 9:23, lezl posledni, jsem se bala, ze je nemocny, ale nastesti ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
18.11.25 08:53

Jo a teda ještě u nás to máme v kombinaci s extrémní nemocností: holka je doma 3 týdny v měsíci a do toho oba pracujeme. Většina nemocí jí nicméně nijak neubírá na energii. A hlídat jí po slepáku, aby furt všude nelezla a neskákala bylo eňo ňůňo, na to jsem si teda brala i OČR.

Druhé nebude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
18.11.25 09:11

@Hobitka U nás spí ideálně 22.00 - 5.50 hodin. Některé dny tedy má snahu vstávat ve 3.00. Ale zase se nám nikdy nestalo, že bychom ráno někam zaspali. Ani budíka nemusím mít nařízeného a o víkendech v 7.00 vyrážíme na výlety a akce.
U nás tedy bohužel vstává manžel brzo do práce, takže ve 22.00 on už spí. Nebo jde spát s dítětem - čili čas pro sebe na úkor našeho spánku.
Samotného ho vzhledem k věku ještě nikde nenchám. On se tedy ani nenechá, jeho potřeba kontaktu je obrovská a jak mluví a mluví a čeká odpovědi, tak by to ani nešlo.
On si ani sám nejde hrát do pokoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
18.11.25 09:18

My nemocnost tak asi klasika. 2 týdny školka, 2 týdny doma a kolečko znova. Jedeme to x rok.
Ale ty nemoce na HO jsou masakr no. Hlavně se pak už vůbec nevyspím v noci, takže přes den něco odvádět a u toho s ním fungovat je náročné. Jediný kdy ležel bylo při střevní chřipce s horečkou. Jinak řádí a řádí.
Ale tak to mi zase k ADHD přijde normální.
Mě spíš někdy s… jak neustále hlasitě mluví a mluví a mluví (navíc blbě, takže ho musím vnímat) a očekává odpovědi na otázky a klidně se optá 15× za sebou na tu samou věc, i když jsem 10× odpověděla z minulých 5 minutách.
A u nás nefunguje ani tedy školka jako klidnění. Naopak je z ní přetížený, takže když se to sejde tak to pak jede ještě víc. I když on chce víc, takže pak my jsme ty co ho brzdí.
No a když se to přejede, tak pak máme mega super večer plný emocí, řevu, vzteku a tak.

Příspěvek upraven 18.11.25 v 09:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.25 09:19

Holky děkuji všem moc za reakce, já jsem se fakt nasmála :lol: a ve všech vašich příspěvkách jsem viděla i ty svoje dva draky. Jsem ráda že v tom nejsem sama. :srdce:
Konferenční stolek také nemáme, vlastně jsme půlku nábytku schovali. Záclon se zatím nechci vzdát, i když garnyže už mají namále. No uvidíme, přeji všem hodně trpělivosti a sil, kdo to nezažil tak to opravdu nepochopí. :palec:

• Citovat
  • Upravit
12884
18.11.25 09:22
@Snopy123 píše: Více

Tak to já zas pokud jsem navíc i celé noci vzhůru, tak už beru OČR. Nejsem robot zas…i tak jsem.furt se zdravím na hromadě z toho (například právě teď :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31022
18.11.25 09:27

@Snopy123 Jo, okolo 5:50 vstaval roky syn. Driv nastesti ne, to bych asi neprezila. Ale fakt ted uz lepsi, jak ti dva starsi jdou do puberty a pres tyden je hodne skoly, chodi spat pozde a vstavaji brzy, tak o vikendu jsou ochotni i rano dospavat :palec:. Hlavne uz asi dva roky chapou, ze kdyz se vzbudi drive, neznamena to nutne, ze maji prijit vzbudit i nas :mrgreen:, hura.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31022
18.11.25 09:31

@Snopy123 Efekt skolky u nas byl, a umeli to uz jako mali popsat, ze „maminko, ve skolce se snazime byt hodni a ono to uz pak doma nejde“ :mrgreen:. Ale nutno rici, ze byli vsemi pedagogy milovani, jen ja pak doma silela, kdyz si prebytky energie vybijeli na mne :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
18.11.25 09:41

@Liberalissima No tak to bych byla na OČR 5 měsíců ze školkového roku :-() To dítě při nemoci nespí už skoro vůbec. Nevím proč to tak má.
Něco si bere manžel, ale on možnost HO má daleko méně než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
18.11.25 09:44

@Hobitka My se školkou bojovali (státní). Dobrá byla soukromá kde jich bylo 10 ve třídě na 2 učitelky. Teď je nově v logopedické, kam jsem ho tak trošku „uklidili“ a snad to půjde. Ale on má problém neustále a navíc jak je extrémně živý a upovídaný, tak to dělalo problém i tam. On často potřeboval to 1:1 a ta učitelka i když měla AP nemohla dávat. Navíc on to sociálno má jinde, tak to působilo jisté problémy hodně i na jeho straně (nechápe ho, vykládá si to jinak, atd… ).
Paradoxně mu jde velmi dobře sport, který má ráda a chce ho dělat i když je v té skupince nejmladší. Ale navázal si asistenta trenéra, ten to bere a spolu to zvládá. Ale je jich 12 ve skupině a má tam starší děti, které ho umí i srovnat kde má co.

Příspěvek upraven 18.11.25 v 09:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85401
18.11.25 09:45
@Anonymní píše: Více

Ano, mame dve zive deti a starsi je ujecene a upistene i v 10 letech. Vcera jsem byla na schuzce ve skole s mnoha rodici a jedni tam meli predskolaka, ktery tam hodinu a pul v kuse klidne sedel na zidli 8o To u nas nehrozi, nas syn by to tam zboril po 5 minutach a utekl. Tak jsem si rikala, ze to se nekdo ma :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31022
18.11.25 09:54

@Snopy123 U nas bojovala starsi dcera, ale ta skolku jednoduse nesnasela. Ale tam byla nenapadna, snazila se to asi prezit. Doma mi somatizovala, ze i rano zvracela a tak… Plus teda po zmene ucitelek jsem porad poslouchala, ze neji (ty puvodni s tim problem nemely, ona fakt nejedla). Ale pomohlo ji to myslim socialne, byla ponekud mimon, jeste v predskolakach si ani poradne nepamatovala, kdo tam s ni chodi, ale ve skole se pak chytila. Nastesti mohla do skolky chodit jen na dopoledne, jak je nejstarsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2113
18.11.25 10:07

Hlasim se. Mám teda jen jedno dítě, 6 let, PAS, VD, ADHD. Pestrý koktejl. Dostává léky na stimulaci, ale někdy je to zážitek. Momentálně se nám vrací do období 2 let a všechno trhá. Už ani nevím, kolik knížek z knihovny jsem musela dát k úhradě, nebo zaplatit za opravu, strašný. Všechno nahoru, ať to netrhá. Nedá se zastavit. Taky hlučný, pisti a kňoura, ale někdy je to zlatíčko..chodí do školky a je to tak lepší, protože když je třeba týden nemocný, tak jsem po tom týdnu zralá si jít lehnout na jipku. Že neleží v posteli, nemusím zmiňovat. I doktorka řekla, že si to s ním neumí představit. Takže jedno dítě, žádné dítě, to u nás neplatí. Vydá za tři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí