Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
na internetu jsem se setkala s pojmem falešná krátkozrakost (křeč očního svalu). Četla jsem, že ji mají často děti sledující tablety apod. a že se pozná tak, že se do oka nakapou kapky a křeč se uvolní. Zajímalo by mě, zda jste se s tím někdo setkal přímo v ordinaci - že by MUDr. zkoušela kapky nebo o tom mluvila?
Ahoj oční lékař při vyšetření dětí by měl oči rozkapat vždy. Poté se i roztahnou zornicky a dítě ten den hůře vidí. Myslím si, ze o tom s rodiči nemluví, ale určitě by na to přišli ![]()
@Cassy25 Tento termin neznam a nesetkala jsem se s tim. Ale mam zkusenost, ze ocni da nejdrive precist tabuli/ obrazky, pak pripadne zkusi dioptrie (zkusebni bryle v ordinaci) a cist opet tabuli/ obrazky a nakonec stejne rozkape - zmeri dioptrie a zkontroluje ocni pozadi.
Ptám se proto, že jsem byla s dcerou u oční, naměřila jí jednu dioptrii na každé oko, ale nerozkapávala, tak nevím, zda je to třeba to rozkapávání?
Ptám se proto, že jsem byla s dcerou u oční, naměřila jí jednu dioptrii na každé oko, ale nerozkapávala, tak nevím, zda je to třeba to rozkapávání?
Byla jsem s oběmi dětmi na očním a dr. oči nerozkapával. Oči měřil steně jako mě na třech strojích, pak děti četly a poznávaly písmena v barevných obrazcích.
@Cassy25 A kolik let je dceri? U malych deti je jeste nejaka tolerance v ramci normy.